StoryEditor
SplitPROCEDURALNA DRAMA

Vijećnici još ne znaju na koju će sjednicu ići, konzultiraju se s pravnicima, Kerum: ‘Mislim da će Plenković narediti Opari da to zaustavi‘

8. travnja 2021. - 13:33

Splitskim vijećnicima su ovih dana pristigla dva poziva na dvije različite sjednice Gradskog vijeća za idući tjedan, jedna od strane predsjednika Vijeća Igora Stanišića, druga od gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, a obje se strane upiru dokazati da je upravo njihova legalna.

Podsjetimo, budući da se Željko Kerum ne slaže s pokretanjem izmjena prostornih planova koje je, napomenimo, blagoslovila Komisija za urbanizam, HDZ-ovci su prikupili potpise dvije trećine vijećnika za izvanredno sazivanje sjednice kako bi osigurali da će se ona i održati.

Predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić je ispoštovao zahtjev vijećnika no iskoristio je mogućnost koju mu daje poslovnik i sazvao sjednicu na zadnji mogući datum, 15. travnja.

Poigrao se i s dnevnim redom, pa je vijećnicima poslao točke drugačije od onih koje je predložila spomenuta trećina. Ispustio je prvotno sve o prostornom planiranju da bi ih poslao dan kasnije kao nadopunu.

Sumnjajući da je cilj ovih postupaka izbjeći raspravu o pokretanju izmjena prostornih planova za koje, zbog velikog broja tema vjerojatno neće biti vremena, HDZ-ovci su se savjetovali s nadležnim Ministarstvom uprave o mogućnosti da sjednicu ipak sazove gradonačelnik.

Nakon što su dobili zeleno svjetlo ministra Ivana Malenice, koji je upozorio i da 15. travnja nije moguće održati sjednicu, HDZ-ovci su ponovno prikupili potpise i sazivanje tražili od gradonačelnika.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi i Poslovniku Gradskog vijeća grada Splita gradonačelnik može na zahtjev trećine vijećnika sazvati sjednicu ukoliko u određenom roku to ne učini predsjednik Vijeća.

Iako je Stanišić ispoštovao rok za sazivanje, poslao je dnevni red drugačiji od onog koji su predložili zainteresirani vijećnici, pa HDZ-ovci to uzimaju kao temelj za zahtjev prema gradonačelniku. Pozivaju se i na odluku Ustavnog suda iz 2007. godine o sličnoj situaciji.

Ustavni je sud, naime, pobio presudu Upravnog suda o legalnosti sjednice osječkog Gradskog vijeća sazvane na temelju zahtjeva trećine vijećnika, a na kojoj nije usvojen dnevni red predložen od strane istih.

Mišljenje Ustavnog suda je da cilj točke zakona koja dozvoljava izvanredno sazivanje sjednice nije tek puko održavanje sjednice, već rasprava i odlučivanje o prijedlogu vijećnika, "jer samo na takav način trećina vijećnika, kao manjina u predstavničkom tijelu, može ostvariti pravo da se i o takvom prijedlogu raspravlja".

S ovim tumačenjem zakona se ne slaže Stanišić koji smatra da ne postoji pravni osnov za sazivanje sjednice od strane gradonačelnika.

image
Nikola Vilić/Cropix

Prepirke na relaciji HDZ-HGS zbunile su oporbene vijećnike koji nisu sigurni koju sjednicu pohoditi. Većinom su se pozitivno izjasnili o prijedlogu dnevnog reda HDZ-a, upitno im je tek preoblikovanje Ustanove za urbanizam u trgovačko društvo.

Kako nam kažu neki od njih, trenutno surađuju kako bi i sami dokučili je li gradonačelnikov potez pravovaljan. Cijeli slučaj prepustili su pravnicima, nakon čega će odlučiti hoće li sudjelovati.

HGS-ovi vijećnici su već donijeli odluku da neće sudjelovati na sjednici koju je za 13. travnja sazvao gradonačelnik. A Kerum je uvjeren i da se ona neće održati jer će tako, kako je kazao prilikom predstavljanja kandidata za dogradonačelnike i župana na Marjanu, Opari narediti premijer Andrej Plenković.

- Mislim da će premijer Plenković nazvati gradonačelnika i to trenutno, da ne talasa. Radi gluposti. Takav važan dokument donositi na zadnjoj sjednici, to nitko nikad nije napravio, to je šteta za Split, građane Splita i HDZ. Tako da mislim da će to premijer zaustaviti - kazao je Kerum samouvjereno.

Navedimo i to da je u međuvremenu Igor Stanišić poslao obavijest da se sjednica koju je zakazao za 15. travnja, a za koju u prvom pozivu nije bilo naznačeno mjesto i vrijeme održavanja, održava na Medicinskom fakultetu s početkom u 9 sati.

image
Nikola Vilić/Cropix
item - id = 1089789
related id = 0 -> 1089800
related id = 1 -> 1128620
related id = 2 -> 1128582
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2021 19:01