StoryEditor
SplitPROCEDURALNA DRAMA

Vijećnici još ne znaju na koju će sjednicu ići, konzultiraju se s pravnicima, Kerum: ‘Mislim da će Plenković narediti Opari da to zaustavi‘

Piše Ivana Perković
8. travnja 2021. - 13:33
Ante Čizmić/Cropix

Splitskim vijećnicima su ovih dana pristigla dva poziva na dvije različite sjednice Gradskog vijeća za idući tjedan, jedna od strane predsjednika Vijeća Igora Stanišića, druga od gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, a obje se strane upiru dokazati da je upravo njihova legalna.

Podsjetimo, budući da se Željko Kerum ne slaže s pokretanjem izmjena prostornih planova koje je, napomenimo, blagoslovila Komisija za urbanizam, HDZ-ovci su prikupili potpise dvije trećine vijećnika za izvanredno sazivanje sjednice kako bi osigurali da će se ona i održati.

Predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić je ispoštovao zahtjev vijećnika no iskoristio je mogućnost koju mu daje poslovnik i sazvao sjednicu na zadnji mogući datum, 15. travnja.

Poigrao se i s dnevnim redom, pa je vijećnicima poslao točke drugačije od onih koje je predložila spomenuta trećina. Ispustio je prvotno sve o prostornom planiranju da bi ih poslao dan kasnije kao nadopunu.

Sumnjajući da je cilj ovih postupaka izbjeći raspravu o pokretanju izmjena prostornih planova za koje, zbog velikog broja tema vjerojatno neće biti vremena, HDZ-ovci su se savjetovali s nadležnim Ministarstvom uprave o mogućnosti da sjednicu ipak sazove gradonačelnik.

Nakon što su dobili zeleno svjetlo ministra Ivana Malenice, koji je upozorio i da 15. travnja nije moguće održati sjednicu, HDZ-ovci su ponovno prikupili potpise i sazivanje tražili od gradonačelnika.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi i Poslovniku Gradskog vijeća grada Splita gradonačelnik može na zahtjev trećine vijećnika sazvati sjednicu ukoliko u određenom roku to ne učini predsjednik Vijeća.

Iako je Stanišić ispoštovao rok za sazivanje, poslao je dnevni red drugačiji od onog koji su predložili zainteresirani vijećnici, pa HDZ-ovci to uzimaju kao temelj za zahtjev prema gradonačelniku. Pozivaju se i na odluku Ustavnog suda iz 2007. godine o sličnoj situaciji.

Ustavni je sud, naime, pobio presudu Upravnog suda o legalnosti sjednice osječkog Gradskog vijeća sazvane na temelju zahtjeva trećine vijećnika, a na kojoj nije usvojen dnevni red predložen od strane istih.

Mišljenje Ustavnog suda je da cilj točke zakona koja dozvoljava izvanredno sazivanje sjednice nije tek puko održavanje sjednice, već rasprava i odlučivanje o prijedlogu vijećnika, "jer samo na takav način trećina vijećnika, kao manjina u predstavničkom tijelu, može ostvariti pravo da se i o takvom prijedlogu raspravlja".

S ovim tumačenjem zakona se ne slaže Stanišić koji smatra da ne postoji pravni osnov za sazivanje sjednice od strane gradonačelnika.

image
Nikola Vilić/Cropix

Prepirke na relaciji HDZ-HGS zbunile su oporbene vijećnike koji nisu sigurni koju sjednicu pohoditi. Većinom su se pozitivno izjasnili o prijedlogu dnevnog reda HDZ-a, upitno im je tek preoblikovanje Ustanove za urbanizam u trgovačko društvo.

Kako nam kažu neki od njih, trenutno surađuju kako bi i sami dokučili je li gradonačelnikov potez pravovaljan. Cijeli slučaj prepustili su pravnicima, nakon čega će odlučiti hoće li sudjelovati.

HGS-ovi vijećnici su već donijeli odluku da neće sudjelovati na sjednici koju je za 13. travnja sazvao gradonačelnik. A Kerum je uvjeren i da se ona neće održati jer će tako, kako je kazao prilikom predstavljanja kandidata za dogradonačelnike i župana na Marjanu, Opari narediti premijer Andrej Plenković.

- Mislim da će premijer Plenković nazvati gradonačelnika i to trenutno, da ne talasa. Radi gluposti. Takav važan dokument donositi na zadnjoj sjednici, to nitko nikad nije napravio, to je šteta za Split, građane Splita i HDZ. Tako da mislim da će to premijer zaustaviti - kazao je Kerum samouvjereno.

Navedimo i to da je u međuvremenu Igor Stanišić poslao obavijest da se sjednica koju je zakazao za 15. travnja, a za koju u prvom pozivu nije bilo naznačeno mjesto i vrijeme održavanja, održava na Medicinskom fakultetu s početkom u 9 sati.

image
Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2021 07:09