StoryEditorOCM
Splithvale vrijedno

Veterani 4. brigade u ekološkoj akciji čišćenja Kašjuna podsjetili na nekulturu Splićana!

30. travnja 2017. - 01:50
kasuni 4.JPG

Obljetnica 26. godišnjice osnutka 4. gardijske brigade imala je, uz mnoge prigodne događaje, i ekološku crtu.

NaIme, ronilački klub veterana 4. gardijske ove subote je predstavio svoju aktivnost organiziravši prvu ekološku akciju čišćenja podmorja na Kašjunima.

Akciji se odazvalo tridesetak ronilaca iz nekoliko klubova, pa su uz organizatora, ronioce 4.brigade, sudjelovati i klubovi: „Solin“, „Podstrana“, „Modri virus“ i „Giričić“, svi s ekološkim predznakom u profilu svojih udruženja. Pomoć su im pružili i vatrogasci s brodom Sv. Florijan, firma Čistoća koja je na koncu odnijela prikupljeno smeće iz mora, te koncesionar Kašjuna Stipe Dolić koji je sve počastio marendom.

- Mi smo novoosnovani klub koji za sada okuplja pedesetak članova. Ponosni smo što smo dio 4. brigade, te što nam je Božo Zadro izašao u susret kod ideje da se osnujemo. Ovo je naša prva akcija, a narednu ćemo imati uskoro, za Dan Marjana. Želja nam je aktivno sudjelovati u očuvanju podmorja, plaža i prirode općenito, edukaciji javnosti, kao i u promicanju važnosti Domovinskog rata - rekao nam je Boran Martić, jedan od članova veterana 4. gardijske brigade koji nam je ukazao i na jednu zanimljivost u podmorju - spomen-minu, naravno neaktivnu, koja je usidrena u dubini kao spomeen na dragovoljce Odjela za podvodne aktivnosti HRM-a koji su aktivno djelovali u Domovinskom ratu.

Zajedno sa svojim prijateljima i kolegama, Mrtić je iz dubina pred Kašjunima izvukao poprilično mnogo otpada, najviše guma, staklenih boca. Našli su setu i rezervoar s nekog broda, kao i željezne cijevi. Sve to odbačeno je u more tijekom protelih godinu dana, pa nam ništa drugo ne preostaje nego zamisliti se nad vlastitom ne/kulturom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 17:03