StoryEditorOCM
SplitNEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Veliki obrat u slučaju poznatog splitskog investitora: ključno je bilo svjedočenje umirovljene bankarice; Otkriven i niz šokantnih postupaka djelatnike banke

Piše Tanja Gattin
11. listopada 2019. - 12:33

– Pojedini djelatnici Zagrebačke banke (Zaba) učinili su sve kako bi građevinskoj tvrtki "Nitor" onemogućili ispunjenje njezinih obveza, pa tako i onih koje ima prema toj financijskoj instituciji. Zaba, kao ozbiljna institucija, takvo ponašanje svojih djelatnika je sankcionirala (dala im je otkaze - op.a.).

Navodi se to, među ostalim, u obrazloženju nepravomoćne presude Trgovačkog suda u Splitu prema kojoj su Nikola Jogunica, koji je, do stečaja pokrenutog 2017. godine, bio vlasnik "Nitora", i njegova supruga arhitektica Iskra Peranić Jogunica, uspjeli osporiti 60.658.152 kune tražbina koje je financijska institucija kao stečajni vjerovnik, u postupku koji se vodi nad navedenom splitskom građevinskom tvrtkom, prijavila u drugom višem isplatnom redu. Ako tu presudu potvrdi viši sud, Zaba neće imati pravo glasati prilikom donošenja odluka u stečaju, koji se na Trgovačkom sudu u Dubrovniku vodi nad tim investitorom zgrade na splitskom Sućidru.

U istoj nepravomoćnoj presudi navodi se kako sud tom prilikom nije raspravljao o dijelu tužbenog zahtjeva da se banci ospore razlučna prava na imovini "Nitora", odnosno na zgradi "Lipi običaji", te na osobnoj imovini supružnika Jogunica, kao ni o tome hoće li se poništiti sporni ugovori o financiranju gradnje i njihovi aneksi, jer su to predmeti druge parnice koja je u tijeku.

Zbog toga sud smatra da su supružnici Jogunica samo djelomično uspjeli u nepravomoćno završenom sudskom postupku, te da moraju sami snositi svoje odvjetničke troškove, baš kao što to mora i Zaba.

Zanimljiv je podatak iz svjedočenja osobne bankarice, da je tvrtku "Nitor" iz Hypo banke u Zabu doveo "Global kapital". Radi se, naime, o firmi čiji je direktor Zoran Sikirica, bivši čelnih Hypo banke, koji je široj javnosti poznat kao vlasnik znatnog dijela zemljišta u šumici iznad Ovčica te osumnjičenom zbog davanja mita radi legalizacije "viška" kvadrata u hotelu "Villa Harmony" na Bačvicama. Kada smo ga nedavno upitali je li na probleme u koje je "Nitor" upao utjecao njegov odnos s ljudima na čelnim mjestima splitske poslovnice Zabe, Sikirica nam je odgovorio:

– Iz mog iskustva vjerujem da svaka banka, pa tako i Zaba, ima svoju poslovnu politiku, strategiju i samostalnost odlučivanja, gdje bilo čiji utjecaj, pa ni moj na koji se aludira, nema nikakvo značenje.

Obrazloženje presude otkriva niz šokantnih postupaka članova toga kreditnog odbora u splitskoj podružnici Zabe, koji su donosili odluke o uvjetima kreditiranja, promjenama kamatnih stopa i dodatnim instrumentima osiguranja. Prema svjedočenju umirovljene bankarice koja nije bila članica kreditnog odbora, na kraju je bilo određeno da se "Nitoru" uzima sto posto iznosa koji mu uplaćuju kupci stanova, zbog čega ta tvrtka nije imala sredstava za rad, plaćanje PDV-a…

Vještak Srđan Kovačić smatra da je banka dodacima ugovora blokirala izgradnju objekta "Lipi običaji", te da je ugovornim odredbama nanosila štetu projektu i investitoru. Vještak Vinko Bušić je uvjeren da je banka "Nitor" dovela do blokade računa, zbog čega su izvođači radova napustili gradilište. Osim tih sudskih vještaka koje je angažirao Jogunica, dokaz je bila i ekspertiza vještakinje koju je radi kaznenog postupka protiv bivših djelatnika banke angažiralo Općinsko državno odvjetništvo u Splitu. Ona je navela da je osim zgrade "Lipi običaji", koja je bila predmet financiranja, banci založena i privatna imovina vlasnika udjela u građevinskoj firmi, čija ukupna vrijednost pokriva bankin rizik plasmana. Po njezinu mišljenju, to što su u "Nitoru" prihvaćali izrazito loše uvjete banke za nastavak kreditiranja bio je rezultat krajnje nužde za tu tvrtku jer je projekt gradnje bio u fazi da se nije mogao napustiti ili zaustaviti, već ga je trebalo završiti.

– Banka se prema tom klijentu ponašala na način "uzmi ili ostavi" – istaknula je vještakinja.
Sud je zaključio da je banka izmjenama ugovora onemogućavala splitsku građevinsku tvrtku u ispunjenju svojih obveza i da joj je nanijela štetu.

Jedan od dokaza bio je i iskaz Natalije Mladineo, povjerenice predstečajne nagodbe. Na ODO-u u Splitu je izjavila da je Zaba otkupljivala potraživanja koje je nekoliko kupaca stanova imalo prema "Nitoru", i to nakon što su ti kupci stanova na Fini glasali za prihvaćanje plana restrukturiranja te građevinske tvrtke. Time je banka, kako je naveo sud, povećala svoju tražbinu i svojim pasivnim ponašanjem "Nitoru" onemogućila sklapanje predstečajne nagodbe, umjesto da mu je pomogla da ispuni obveze prema toj financijskoj instituciji. Mladineo je na odvjetništvu svjedočila kako je na sastanku s djelatnicima banke, umjesto očekivanog razgovora radi sklapanja predstečajne nagodbe, Jogunica dobivao – prijetnje.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2023 19:35