StoryEditorOCM
SplitJE LI KRAJ DRAMI?

Veliki obrat! Investitoru Dalmatia Towera stiže dozvola, ne treba Puljkovo odobrenje. Jedno je pitanje ipak otvoreno

Piše Sandi Vidulić
30. ožujka 2023. - 17:02

Hoće li najveći toranj u Hrvatskoj Dalmatia Tower ipak dobiti izmjenu i dopunu građevinske dozvole? Ronald Rejo, voditelj Odsjeka za izdavanje akata prostornog uređenja i gradnje pri Gradu Splitu izdao je zabilješku u kojoj stoji da se novim projektom ne radi o značajnom odstupanju od projekta za koji je dobivena važeća dozvola te da nije potreban novi zaključak gradonačelnika.

image

Konstrukcija na vrhu zgrade

Vojko Bašić/Cropix

– Visina građevine i visina nadgrađa smanjuje se u odnosu kako je prikazana u ranijim izmjenama i dopunama glavnog projekta. Uzimajući u obzir priloženi glavni projekt izmjena i dopuna, za izradu istog nije potrebno ishoditi novi zaključak gradonačelnika s aspekta bitnog odstupanja od idejnog projekta iz 2017. godine, s obzirom na to da je prethodno već doneseno rješenje o izmjeni i dopuni rješenja za građenje od 21. veljače 2018. godine.

Glavni projekt ne odstupa u bitnome od glavnog projekta koji čini sastavni dio rješenja o izmjeni i dopuni rješenja za građenje, a slijedom navedenog, niti od idejnog rješenja iz 2017. godine.

U konkretnom slučaju projektirano rješenje nije protivno idejnom projektu iz 2017. godine, niti bitno odstupa od istog u kontekstu ranije izdanog rješenja o izmjeni i dopuni rješenja za građenje pa da bi bila potrebna dorada natječajnog rada i ishođenje zaključka gradonačelnika o prihvaćanja glavnog projekta – napisao je u zabilješki Ronald Rejo.

image
Vojko Bašić/Cropix

Kako smo ranije pisali, Upravni odjel za urbanizam i izgradnju grada Splita nije htio investitoru Josipu Komaru izdati izmjenu i dopunu građevinske dozvole za Dalmatia Tower, zbog izmjena konstrukcija na zadnje dvije etaže i nadgrađu. Smatrali su kako se radi o značajnim izmjenama u odnosu na natječajno rješenje, radi čega je u takvim slučajevima prema GUP-u potreban zaključak gradonačelnika Ivice Puljka kojim se odobrava projekt, a koji nije bio priložen u dokumentaciji.

image

Josip Komar i Mario Grabovac, voditelj radova 

Vojko Basic/Cropix

Ministarstvo vratilo predmet

No, Ministarstvo gradnje, prostornog uređenja i državne imovine zauzelo je posve drugačiji stav. Uvažili su žalbu investitora da se ne radi o značajnim odstupanjima od projekta koji je odobrio Baldasar sa svojim zaključkom iz 2017., kojim je dozvolio dodatnih deset katova, te da im nije potreban novi zaključak gradonačelnika, pa su vratili Gradu predmet na ponovni postupak.

Sporno nadgrađe i sva infrastruktura na krovu, po tumačenju Ministarstva, nisu od presudne važnosti za procjenu je li riječ o bitnom odstupanju od natječajnog rješenja, a zbog čega bi bio potreban zaključak gradonačelnika.

Uvažili su prigovore investitora kako instalacije o kojima je riječ nisu bile dio natječajnog rješenja, pa za njihovo rješavanje nije potreban zaključak gradonačelnika.

Kao i njegov prigovor da je gradska vlast pogrešno gledala samo projekt izmjene idejnog rješenja koje je pobijedilo na natječaju iz 2017., po kojem se toranj uz blagoslov Baldasara povećao na 27 katova, a nisu uzeli u obzir Izmjene i dopune rješenja za građenja (2) iz 2018. kojima je riješeno pitanje instalacija. Napomenuli su iz Ministarstva, također, da prostor koji smiju zauzeti instalacije na krovištu nije definiran po GUP-u.

Hoće li se izdati nova izmjena i dopuna građevinske dozvole pročelnik Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju Teo Vojković nije htio prognozirati pred okupljenim novinarima. Rekao je kako je pokrenut postupak e-konferencije koji traje 15 dana.

image

Teo Vojković

Nikola Vilić/Cropix

– Kako će završiti, ne bih prejudicirao. Kao prvo, nisam službena osoba koja vodi postupak. Kao drugo, treba provesti sve procesne radnje sukladno zakonu – oprezno je izjavio Vojković.

Suočen s pitanjima doživljava li ovo kao osobni poraz, uzvratio je protupitanjem: Kako se može doživljavati kao poraz ako se radi prema zakonu?

– Tvrdio sam da će se proces provoditi sukladno zakonu i drugostupanjskim rješenjima. Osobno nisam donio nijedan akt kao pročelnik vezano za ovaj objekt. Uvijek su radili službenici, koji su se konzultirali sa mnom. Službena osoba samostalno donosi ocjenu o činjenicama.

Smatrao sam da postoje određena odstupanja koja treba otkloniti. I u prethodnom rješenju Upravnog odjela iznesene su određene primjedbe, no drugostupanjsko tijelo je donijelo svoje rješenje po kojem mi moramo postupiti – izjavio je novinarima Vojković.

Komulovića put

Kako bilo, ovo je novi moment u priči o dozvoli za Dalmatia Tower koja već duže vrijeme puni medijske stupce. No, i u slučaju dobivanja građevinske i uporabne dozvole, ostaje otvoreno pitanje rekonstrukcije neuvjetnog Komulovića puta.

To je slijepi put od stotinjak metara, a investitor je Puljku nudio da će financirati njegovo uređenje, jer mu je zanimljiv kao pristupna cesta za Dalmatia Tower. A u prilično je jadnom stanju i po njemu se na divlje parkiraju auti, što nimalo ne priliči objektu koji se hvali arhitektonskim nagradama.

image
Vojko Bašić/Cropix

Premda je Komar govorio kako je uređenje Komulovića puta bilo još 2010. dogovoreno kao urbanistički bonus, Vojković je tvrdio da nikad ta stavka nije kao urbanistički bonus bila na stolu, jer je to premala refundacija za svu količinu izgradnje koju je investitor do sada dobio, a da bi Komulovića put ionako ponajprije njemu služio, a ne za javne svrhe.

Poslali smo pitanje zamjeniku gradonačelnika Bojanu Ivoševiću koji se zadnjih dana žestoko obračunavao s Komarom po medijima.

Upitali smo ga kako komentira stav voditelja Odsjeka za izdavanje akata prostornog uređenja i gradnje Ronalda Reje u vezi Dalmatia Towera, po kojem novi projekt za koji investitor traži izmjenu dozvole ne odstupa u bitnome od projekta za koji postoji dozvola pa nije potreban novi zaključak gradonačelnika. Kad dobijemo odgovor dogradonačelnika, objavit ćemo ga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 20:36