StoryEditor
Splitpotkornjak razdora

Velika svađa na Marjanu, Krizni stožer 'zaradio' kaznenu prijavu! Obrazloženje Ministarstva vrlo je zanimljivo, a iz ovoga proizlazi nekoliko neugodnih stvari...

23. ožujka 2019. - 21:22

U borbi s potkornjacima na Marjanu izgleda došlo je do ozbiljnih "faulova". Dio stručne javnosti, mediji i aktivisti upozoravali su na propuste prilikom sanacije, a sad su se pokrenule i nadležne inspekcije.

Tako je inspekcija Ministarstva zaštite okoliša i energetike podigla kaznenu prijavu protiv Kriznog stožera zbog nelagalnog izvođenja šumarskih radova na Marjanu.

- Inspekcija zaštite prirode je nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu dana 13. ožujka 2019. godine podnijela kaznenu prijavu za nezakonitu sječu, odnosno za sječu protivnu pravilima struke, u park-šumi Marjan - stoji u odgovoru koji smo dobili iz Ministarstva.

Zanimljivo je i obrazloženje zašto je inspekcija došla na Marjan.

- Inspekcija zaštite prirode obavila je inspekcijski nadzor na osnovi napisa u medijima i prijave Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan.

Iz ovoga proizlazi nekoliko stvari, od kojih niti jedna nije ugodna. Naime, da ima sječe stabala koja nisu doznačena na Marjanu priznao je i koordinator Kriznog stožera Nenad Ružić, koji je medijima kazao kako će se neka stabla koja su ispilana bez doznake naknadno doznačivati.

Također, važna stvar u priči je da u Ministarstvu zaštite okoliša Tomislava Ćorića funkcioniranje pravne države u ovakvim situacijama vide drugačije nego u Ministarstvu poljoprivrede.

Naime, kad smo pitali Ministarstvo Tomislava Tolušića smiju li se izvoditi radovi bez doznačivanja stabala, potrebne dokumentacije i nabrojali neke zamjerke za koje smo doznali da ih upućuju iz Javne ustnove, odgovorili su nam kako je na Marjanu proglašena izravna opasnost od elementarne nepogode i da se za sva pitanja obratimo Kriznom stožeru.

Ružić nam je potom tumačio da je izvanredna situacija proglašena upravo “da bi se preskočila suvišna papirologija”. Međutim, papiri su izgleda traženi ovih dana iz Državnog odvjetništva.

- Poslali smo svu dokumentaciju oko elementarne nepogode Državnom odvjetništvu. Bili su na Marjanu, ne znam hoće li još što htjeti. Odnedavno imamo nadzor nad šumarskim radovima, prije ga nismo imali. Trebao je biti, ali zbog bolesti ga nije bilo - kaže Ružić, koji nije htio komentirati je li mislio na inženjera šumarstva Javne ustanove Ivana Ljubića.

Ali, kako doznajemo, Ljubić, koji je trebao biti nadzor, zbog neslaganja s načinom kako se izvode radovi, bez elaborata, potrebnog doznačavanja i zbog nedostatka stručnjaka u Savjetu za Marjan, otišao je na bolovanje.

Nadalje, u ovoj priči važan je element očito neslaganje između Kriznog stožera i Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan. Naime, prijava je došla od potonjih.

Ravnatelj Javne ustanove Damir Grubšić nije odgovorio na naš e-mail u kojem smo ga upitali da objasni zašto je JU podnijela prijavu. Izvanredna situacija oduzela je Javnoj ustnovi monopol na odlučivanje, a propadanje šume otvorilo je pitanje odgovornosti njihovih ljudi, kao i smisla postojanja ustanove u kojoj radi 60 ljudi, a potkornjak je uništio ovu šumu više nego ijednu u Dalmaciji.

Struka je u početku bila benevolentna u suradnji, no u međuvremenu je Savjet za Marjan napustio sudski vještak dipl. ing. šumarstva Milan Array, nezadovoljan što se sanacija obavlja drugačije od onog što je prvotno dogovoreno na Savjetu.

Važno je napomenuti kako se dr. Milan Pernek iz Hrvatskog šumarskog instituta - koji je u Povjerenstvu za Marjan - na jednom portalu dva dana nakon što je Ministarstvo zaštite okoliša poslalo kaznenu prijavu žurno ogradio od izjave plasirane u medijima kako je on na sjednici Savjeta rekao da ne mora biti loše što se sijeku zdrava stabla.

Prošlog tjedna odabrana je kao nadzor šumarskih radova tvrtka “Stenavert” iz Gorskog kotara. Nenad Ružić nam je kazao kako je zapisnički utvrđeno da je od 3000 posječenih stabala, samo 19 bilo bez doznake. Međutim, u poduzeću koje provodi nadzor nisu raspoloženi za medije.

- Direktor je rekao da ne želi davati izjave, imamo dva inženjera na terenu koji obavljaju nadzor. Situacija je osjetljiva i ne bismo je htjeli komentirati - kazano nam je “Stenaverta”.

DORH sve istražuje

DORH istražuje zakonitost onoga što se događa na Marjanu, ali i stvari koje su se prije događale u upravljanju park-šumom na osnovi nekoliko kaznenih prijava koje su zaprimili.

- Povodom podnesenih kaznenih prijava, Općinsko državno odjetništvo vezano za park- -šumu Marjan u Splitu provodi izvide, a oni su sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku tajni - kazala nam je glasnogovornica Rene Laura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2021 00:30