SplitPREVISOKE CIJENE

Velika kava na Rivi odletjela na 15 kuna, građani s pravom grintaju, a ugostitelji bez previše obzira najavljuju: Poskupjet će i jela!

Piše Tihana Marović

Od deset do petnaest posto - toliko su zbog povećanja stope PDV-a s 13 na 25 posto, prema procjenama ekonomista, s prvim danima ove godine trebali poskupjeti obroci u restoranima, dok se cijena kave trebala popeti za jednu kunu.

Dobar dio naših ugostitelja, pogotovo onih u centru grada, nije dugo čekao. Početak veljače donio je najavljeno poskupljenje, doduše, znatno veće od predviđenog, pa je cijena kave, u nekoliko uvijek punih atraktivnih kavana, porasla s 10 na nevjerojatnih 13 kuna. Dakle, s novčanicom od deset kuna u jezgri ćete teško više dobiti veliku kavu, a ako ipak pronađete mjesto gdje još uvijek nisu povisili cijenu, očito je samo pitanje vremena kada će to učiniti.

Jer, kako nam kažu konobari s Rive, tko je lud propustiti dobru sezonsku zaradu? Iako je za sunčanih dana još uvijek teško naći slobodan stol na glavnoj šetnici, rituali poput ispijanja kave u centru građanima će, po svemu sudeći, postati sve teže dostupni.

- Nova pravila, nova igra! Pola štekata na Rivi još uvijek nije u funkciji, no gotovo je sigurno da će, čim se poslože, poskupjeti ne samo najpopularniji napitci, nego i hrana. Nitko nije htio krenuti prvi, svi su čekali odlučujući potez konkurencije.

Sendviči i ponude za doručak poskupjet će gotovo za 10 kuna po porciji, velika kava na Pjaci i Voćnom trgu diže se na 13 kuna, mala na 11... To će biti cijene ovoga ljeta, kome se ne sviđa, morat će se odreći tog luksuza - kaže nam Goran, konobar s Rive.

Njegovi šefovi, kao ni oni iz susjednih ugostiteljskih objekata, nisu htjeli s imenom izaći u javnost, niti precizno govoriti o poskupljenjima.

- Računica je jednostavna, na svakoj kavi od sedam kuna plaća se 90 lipa više poreza, i gost to mora osjetiti. No, s hranom će biti još teže, sigurno će cijene porasti, inače možemo staviti ključ u bravu.

Cijena hrane, ali i pića, u nabavi posljednjih nekoliko godina stalno raste, a mi nismo podizali cijene. Recimo, kilogram teletine bio je 60 kuna, sada je 90, ramstek je 150, biftek je sa 100 kuna skočio na 200 - žale se ugostitelji.

Priča o skupoći u jezgri i zanemarenim građanima, kažu nam, nije poštena jer je situacija, napominju, nezahvalna.

- Pokušali smo i tu izaći u susret, dati popust za lokalce, pa su nas mediji napali. A to je u cijelom svijetu normalno. Računica je jednostavna, ako neki lokal napravi pet tisuća kuna prometa dnevno, sada će na taj promet plaćati 12 posto veći PDV, odnosno 600 kuna dnevno više. To znači mjesečno 18 tisuća kuna više poreza, odnosno godišnje oko 200 tisuća kuna više koje moramo platiti po novoj stopi - složni su ugostitelji, ističući da Hrvatska ima najveći ugostiteljski PDV na Mediteranu.

Njihovo stajalište dijele i u Cehu ugostitelja, koji djeluje pri gradskom Udruženju obrtnika.

- Konkretno, imam i ja lokal u centru grada i još uvijek nismo podigli cijene, a vidjet ćemo što će donijeti sezona. Za to sam da se izađe u susret domaćem stanovništvu, s popustom, jer u nabavi sve raste i jednostavno nameti su preveliki.

Prije deset godina cijena coca-cole u nabavi je bila dvije i pol kune, a sada je 5,90. Skok je popriličan, pa PDV, pa ostala davanja... Jasno je da stvari u našoj državi rastu nerazmjerno, rastu cijene, a ne i plaće, no, što ćemo, ne možemo iz vlastite kože - zaključuju u Cehu ugostitelja.


Glas naroda: Pretjerali su!

Ivona Žanić (24), studentica:
- Znam da će biti grintanja, ne pozdravljam rast cijena, ali kavu ću si sigurno priuštiti. To mi je način relaksacije i gušta, kuna gore ili dolje, što se sada može. Svima nam je isto, a život je samo jedan.

Duje Gale (24), kuhar:
- Trinaest kuna za običnu kavu je, bojim se, previše? Što će onda čaj ili topla čokolada biti 15 kuna i naviše? To je pretjerano, a ako rastu cijene, bilo bi dobro da poraste i plaća. Doduše, primijetio sam već promjene. Piletinu u fast foodu koja je koštala 22 kune nekidan sam platio 29 kuna. Što je previše, previše je!

Katarina Jurčević (23), studentica:
- Ne znam za kavu, ali primijetila sam da su mi omiljene palačinke skočile s 24 na 30 kuna. I da, neću na to mjesto više tako skoro. Kafići su postali luksuz, možda i bolje. Naći ćemo neke zdravije navike, a na kavu s vremena na vrijeme...

 

#RIVA#HRANA#UGOSTITELJI#SPLIT#KAVA#POREZNA REFORMA