StoryEditorOCM
Splitnepriuštivo

Većina Splićana o kupnji nekretnine može samo sanjati: 350 tisuća eura iznos je od kojeg se zavrti u glavi

Piše Split SD
24. veljače 2024. - 10:08

Kvadrati stanova u Splitu još su više poskupjeli. Vlastiti dom mnogima je samo san koji eventualno mogu ostvariti, ali ga moraju tražiti izvan grada - piše N1.

Studentice građevine Lea i Laura već treću godinu žive u Splitu u istom podstanarskom stanu. Mjesečna renta im je 450 eura, a to je slažu se obje u Splitu danas rijetkost.

“Sad je još skuplje tako da ne znam da bi sad mogle naći san za tu cijenu”, objasnila je Lea.

Jer cijene najma za jednosoban stan sada se kreću od 600 eura pa na više, ovisno o lokaciji.

“To je previše novca”

“Pa mislim da je to previše novca za stan mjesečno. Mi smo jedne godine čak htjele promijeniti stan i gledale smo nema ništa ispod 650 eura. Tako da je to baš dosta novca”, objasnila je Laura.

Do stana za najam u Splitu teško je doći i mladim obiteljima, a kupnja vlastitog većini je samo san.

350 tisuća eura, 40 kvadrata, iznosi su to od kojih se na sam pogled zavrti u glavi, pa ni ne čudi da se mlade obitelji agencijama za nekretnine gotovo i ne obraćaju.

image

POS-ovi stanovi na Kili

Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix

“Mlade obitelji koje rade za nekakve prosječne plaće teško mogu doći kod nas i kupiti takav stan tako da je to praktički nemoguće”, objasnio je Ivica Vulić, vlasnik agencije za nekretnine u Splitu.

“Obitelj s prosječnim primanjima uvjete za stambeno zbrinjavanje nema”

S druge strane tužno jer mlada obitelj s prosječnim primanjima uvjete za stambeno zbrinjavanje nema, jedino ako nisu te sreće da su stan naslijedili ili ga eventualno dobili od roditelja.

“Netko s prosječnim primanjima u Splitu može kupiti na 30 godina stan površine 20 metara kvadratnih”, rekao je Ivica Žuro, ekonomski konzultant.

“To je žalosno. To treba pitat našu Vladu, oni znaju odgovor na to”, kazala je Nives iz Splita.

A kada će doći do pada cijena nekretnina? U Splitu se još uvijek ne očekuje jer je potražnja još uvijek veća od ponude, pa onda ni ne čudi da su kupci ovako skupih kvadrata uglavnom stranci.

“Obično kupuju Poljaci, Česi, Slovaci, pa onda Austrijanci, eventualno Nijemci, Francuzi i ostali”, istaknuo je Vulić.

Kada bi mogle pasti cijene stanova? Evo što kaže agentica za nekretnine

“Trebamo prepisati dobra rješenja”

Turizam i visoke cijene stanova koje su mnogima nedostižne u Splitu u posljednjih deset godina dovelo je do iseljavanja stanovništva. Taj trend će se nastaviti ako se ne dogode neke promjene.

“Ono što mi trebamo je prepisati dobra rješenja, ne treba izmišljati toplu vodu. Pa imamo u Austriji stanovanje koje si ljudi mogu priuštiti i koje postoji od 30-ih godina. Austrija koja je jedna zemlja tržišne ekonomije, najnormalnije je prihvatila ideje po kojima treba zbrinuti svoje građane i omogućit svakome tko ima neki nivo primanja da živi i ostvari stanarsko pravo”, rekao je Žuro.

Pravo o kojem mlade obitelji u Splitu na žalost trenutno mogu samo sanjati - piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:02