StoryEditorOCM
SplitRaspad sistema

Užas u splitskom Domu za starije, na 830 korisnika radi tek 8 fizioterapeuta: Radimo sve osim njege! A tek bolovanja...

Piše Božidar Lončar
10. veljače 2024. - 23:07

Nakon objave većeg broja tekstova o uvjetima rada i životu u županijskom Domu za starije i nemoćne Split, javilo nam se još dvoje sugovornika koji su nam izrazili nezadovoljstvo situacijom u spoenutim ustanovama. Pismo nam je poslala djelatnica Doma na Zenti i korisnik dislociranog objekta Stari Grad na Hvaru.

Prvo smo objavili da je inspekcija Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike utvrdila da je u Domu broj dementnih korisnika veći od propisanih Pravilnikom. U domu ih je 97, rekao je ravnatelj Doma i nekadašnji HDZ-ov gradonačelnik Omiša Ivan Škaričić, a smije ih biti 60. Uz to, Dom mora pribaviti rješenje o ispunjenju minimalno-tehničkih uvjeta radi smanjenja broja korisnika s 830 na 690.

image
Paun Paunović/Cropix

Višak korisnika

Škaričiću smo poslali upit 23. siječnja. Nakon 14 dana smo dobili odgovor, ali ne i odgovor što će biti s 37 dementnih korisnika kojih je više od propisanog Pravilnikom koje je u Domu pronašla inspekcija.

- Dom za starije i nemoćne osobe Split pristupio je prilagodbi prostora za zbrinjavanje korisnika oboljelih od Alzheimerove bolesti i drugih demencija, a sve prema Rješenju inspekcijskog nadzora u kolovozu 2023. Gore navedeno bit će obavljeno u zadanom roku - kaže ravnatelj.

Javila nam se fizioterapeutkinja koja izražava svoj revolt zbog prevelikog obujma posla za koji nisu educirani niti licencirani.

image
Duje Klarić/Cropix

- Mi kao fizioterapeuti radimo sve osim svog posla: dijelimo doručak i ručak i strahujemo od sanitarne inspekcije jer nemamo sanitarnu knjižicu. Idemo u pratnju s korisnicima u bolnicu i nosimo uzorke krvi. Testiramo korisnike na koronavirus, slažemo pelene, ponekad i dajemo terapiju. Radimo sve, samo što njegu ne radimo. Zbog svega navedenog ne možemo obavljati svoj dio posla, zbog čega smo često prozivani.

Dom nam je poslao odgovor da je trenutno zaposleno osam fizioterapeuta na tri lokacije. 

Dugotrajna bolovanja

Ako nedostaje fizioterapeuta, što je s ukupnim brojem djelatnika? U Škaričićevom izvješću o stanju u Domu krajem 2022. je bilo zaposleno 335 djelatnika. Među financijskim izvješćima za 2023. smo pronašli podatak da je, prema kadrovskoj evidenciji, zaposleno 278 djelatnika, dok je za 2024. navedena brojka 285. Pitali smo ravnatelja da nam pojasni brojke.

image

Dom za starije i nemoćne u Vukovarskoj 

Tom Dubravec/Cropix

- Prema Pravilniku o unutarnjem ustroju, sistematizaciji i poslova, broj radnika u domu je 285. Broj radnika u stalnom radnom odnosu je 278. Razlika do broja 335 odnosi se na zamjene radnika koji se nalaze na dugotrajnom bolovanju.

Svaki peti zaposlenik je dugotrajno odsutan. Znači da se konstantno plaća skoro 60 zamjena.

U izvješću o stanju u Domu za 2022. vidljiv je pad broja zaposlenog zdravstvenog osoblja u tri godine: 2020. je bilo 189 zaposlenika, 2021. 159, a 2022. godine 166 zaposlenika.

image
Screenshot/Dom za starije i nemoćne osobe Split

- Osnovni problem je i dalje nedostatak medicinskih sestara i njegovateljica, što otežava svakodnevno funkcioniranje zdravstvene službe. Posebno je to izraženo u dislociranom objektu u Starom Gradu – zaključak je ravnatelja u izvješću.

Njegovatelju nakon 30 godina 1000 eura

Posljednji je natječaj objavljen 12. siječnja i rok za prijavu je završio prije desetak dana. Traženo je čak 30 medicinskih sestara ili tehničara bez radnog iskustva i njegovateljica s tečajem i tri mjeseca iskustva.

Plaća njegovatelja s 30 godina iskustva je između 900 i 1000 eura s putnim troškovima, noćnim smjenama, radnim subotama i nedjeljama, i to u drugoj smjeni.

image

Dom za starije i nemoćne Zenta 

Jakov Prkić/Cropix

Plaće su djelatnicima rasle u prošloj godini rastom plaća u državnim službama i uvođenjem privremenog dodatka. Na prijedlog koeficijenata su se obratili sa žalbom Ministarstvu.

image

Pismo fizioterapeuta sa Zente

Čitatelj

- Koeficijenti su preniski. Pomoćno osoblje s dodatkom od 10 posto u novom koeficijentu i dalje će imati premalu plaću. Njegovateljima će skinuti dodatak od 20 posto dok medicinske sestre i s povećanjem imaju manji koeficijent od bilo koje bolničke sestre. Vraćanje dodataka bi zadovoljilo sve – prepričava djelatnik sadržaj dopisa.

Na Hvaru bez tople vode mjesec dana

 

Javili su nam se i korisnici Doma s Hvara. Kontaktirala nas je korisnica dislociranog objekta u Starom Gradu, koja nije zadovoljna uvjetima života te tvrdi da je dobila kožnu bolest. Poslala je i fotografije. O hvarskom Domu smo pisali u studenome kad su bili bez tople vode, a korisnica kaže da je nije bilo do kraja godine.

Teni Sanseović, voditelj dislocirane jedinice, kazao nam je da su korisnici 1. i 2. razine usluge u studenome imali toplu vodu samo dio dana.

- Pokvario se osjetnik topline pa je do nabave novog sustava grijanje vode prebačeno na toplinsku pumpu s nedovoljnim kapacitetom zagrijavanja. Zato smo reorganizirali rad u svrhu adekvatnog zbrinjavanja korisnika Jedinice za pojačanu njegu – odgovorio nam je.

Štićenica nam tvrdi da je zbog manjka tople vode, higijene njezinih cimera, ali i manjka osoblja došlo do navodne kožne bolesti:

- Stigla je druga osoba s kožnim problemima i higijenski zapuštena. Nakon nekog vremena počela sam imati svrbež i kasnije crvene ranice. U listopadu sam dobila terapiju od liječnice, a sada je veljača i još mi nije prošlo!

U objektu na Hvaru je 61 korisnik, kaže Sanseović i dodaje da u siječnju nemaju niti jednu potvrđenu dijagnozu dermatitisa i nijedna nije zabilježena u siječnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:26