StoryEditorOCM
Split‘Saga‘ Svaguša

Uskoro pada najpoznatija splitska bespravna kuća čija je cijena odletjela u nebo! Postupak ide kraju, ovo se dugo čekalo

Piše Tanja Gattin
30. kolovoza 2023. - 19:38

Hrvatske ceste pokrenule su postupak izdavanja lokacijske dozvole radi izgradnje cestovnog priključka koji će spajati gradski kotar Mejaše, odnosno trgovački centar Mall of Split, s Ulicom Zbora narodne garde i Domovinskog rata. 

Iako još nije ni izgrađen, to je možda najspominjaniji cestovni priključak u medijima. Jer ne samo da je bio razlog prosvjeda građana koji su izišli na ulice kako bi potakli odgovorne na njegovu gradnju, već i zbog toga što su dvojica braće Svaguša za 1,5 milijuna eura prodali bespravno izgrađenu obiteljsku kuću blizu izuzetno prometne ceste, samo zato što su je izgradili na mjestu tog, GUP-om planiranog, cestovnog priključka. 

image
Josko Šupić/Cropix

Sve strane uključene u projekt u kolovozu ove godine su primile poziv da u Banovini izvrše uvid u projekt službenog naziva "Izgradnja četvrtog kraka raskrižja DC8 i DC433 Ulica Zbor narodne garde i Domovinskog rata".

Nakon što Hrvatske ceste ishode pravomoćnu lokacijsku dozvolu, ta državna tvrtka trebala bi krenuti u izvlaštenje zemljišta na kojem je bespravno izgrađena "kuća Svaguša", slijedi njezino rušenje te izdavanje građevinske dozvole za cestovni priključak, a zatim napokon njegova izgradnja.

image
Josko Šupić/Cropix

Ipak, pitanje je hoće li sve ići glatko.

Na ranije spomenutim prosvjedima građana 2015. godine bio je i Milivoj Svaguša koji je tada požurivao gradnju prometnice i iskazivao brigu za djecu kojoj treba siguran put do škole. 

image
Saša Burić/Cropix

No, onda je promijenio stranu.

Godine 2016. njegov je brat svoju polovicu bespravne kuće za 400 tisuća eura prodao tvrtki "Mejaši prvi", u čijem je vlasništvu Mall of Splita, koji želi da se cestovni priključak izgradi. No, Milivoj Svaguša je svoj dio kuće prodao za čak 1,1 milijun eura tvrtki "Centar Split", koja je do tada upravljala Mall od Splitom. Kupnja polovice kuće od "Centra Split" bio je tada razlog prekida poslovnih odnosa Mall of Splita s tom tvrtkom.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Svaguša se u javnosti nastavio predstavljati kao vlasnik kuće, jer se "Centar Split" nije upisao kao vlasnik, već je o postojanju kupoprodajnog ugovora u zemljišnim knjigama stavio samo zabilježbu. 

Zanimljivo je da se tim kupoprodajnim ugovorom Milivoja Svagušu obvezao da mora u toj kući nastaviti živjeti sa svojom obitelji, i to bez naknade, dvije godine od sklapanja tog ugovora, nakon čega će se posebnim sporazumom dogovoriti novi rok tijekom kojeg se neće smjeti iseliti. Također, prema tom ugovoru njemu pripadaju svi prihodi od postavljanja oglasa na toj kući.

image

Milivoj Svaguša, arhivska fotografija

Nikola Vilic/Cropix

Iako godinama postoji pravomoćno rješenje o rušenju "kuće Svaguša", "Mejaši prvi" je kao suvlasnici nisu mogli srušiti upravo zbog toga što je Milivoj Svaguša nastavio živjeti u njoj.

Zbog toga je Državni inspektorat obojici suvlasnika izdao šest visokih novčanih kazni, nakon kojih bi trebalo uslijediti rušenje kuće.

image

‘Kuća Svaguša‘ sva u reklamama

Josko Šupić/Cropix

Prije više godina već je bila izdana pravomoćna lokacijska dozvola za gradnju cestovnog priključka. Tada je taj postupak vodio Grad Split po punomoći Hrvatskih cesta. No, Grad nije želio pokrenuti izvlaštenje zemljišta na kojem je bespravna "kuća Svaguša" za koju postoji pravomoćno rješenje o rušenju. "Mejaši prvi" su smatrali kako Grad Split s takvom pasivnošću krši odredbe ugovora kojim su uredili međusobne odnose u vezi gradnje Mall od Splita, što je rezultiralo skupom parnicom na čiju pravomoćnost se još čeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:44