StoryEditor
Splitkatastrofa

Upisi otkrili šokantne podatke: u godinu dana Split je izgubio stotinu prvašića!; Najgora je situacija u centru, ali Opara poručuje: Ne želim razgovarati o prenamjenama škola!

13. srpnja 2018. - 01:04

Osnovne škole na području grada Splita upisale su 98 prvašića manje nego prošle godine. Završeni su, naime, upisi u osnovne škole, a prema informacijama iz Grada Splita, u rujnu će u školske klupe sjesti 1672 prvašića, sve generacija rođena u jeku brojnih otkaza u državi i sveopće krize (djeca rođena od 1. travnja 2011. do 31. ožujka 2012.). Lani je pak, u škole bilo upisano 1770 prvašića. S novim učenicima ukupno u sve osnovne škole grada Splita upisano je 13.745 učenika.

Manji broj učenika prvih razreda negativan je trend s kojim se suočava čitava država. Podaci od lani govore kako je od 2010. godine u osnovnim školama broj učenika pao za više od 30 tisuća na razini cijele države.

Manji broj upisane djece osjeća se i u Splitu, naročito u školama koje gravitiraju centru ili oko njega. Na nedavnom sastanku ravnatelja osnovnih škola, pojedinci su izrazili zabrinutost zbog opadanja broja učenika, što može u konačnici dovesti i do zatvaranja škola.

No, gradonačelnik Andro Krstulović Opara je nedavno, na novinarski upit o prenamjeni školskih zgrada u centru Splita, s obzirom na preseljenje obitelji na periferiju i jezgru u funkciji turizma, kategorički odgovorio "Ne!".

– Ne želim uopće razgovarati o prenamjenama jer svaka prenamjena ovog trenutka ukazuje na simbol malodušnosti i odustajanja od centra grada. Ova uprava neće nikada odustati od centra grada ni škola u centru grada! – poručio je Opara.

Dok su nekad upisivali i po četiri prva razreda, na jesen će u OŠ "Bol" krenuti tek dva razreda prvašića. Ravnatelj Davor Bučević govori nam kako je lani bilo desetak odgoda za upis, a ove godine tek dvije, tri. Zbog manjeg broja učenika, škola već radi u jednoj smjeni.

 

– Takva organizacija nastave puno je bolja jer su svi odmorniji, i nastavnici i djeca, a druga smjena ostaje slobodna za razne aktivnosti. Zbog jedne smjene imamo i nove učenike iz drugih škola. No, činjenica je da, u odnosu na 10 godina prije, škola sad broji čak 200 učenika manje. Trend iseljavanja iz centra grada i oko njega još je aktualan, a i rađa se manje djece. Manji broj djece u školama vodi i k višku učitelja, a u našoj školi, srećom, nećemo morati proglasiti tehnološki višak jer jedna učiteljica ide u mirovinu. No, mislim da je općenito stanje u školama da više ljudi ostaje bez posla nego što ih ide u mirovinu – kaže ravnatelj škole "Bol".

Kako smo već pisali, roditelji su pokazali povećani interes za upis djece u program produženog boravka u školskoj godini 2018./2019. na razini grada Splita, i to 20 posto u odnosu na prethodnu školsku godinu. Tražila se tako "klupa" više u novoj školi na Pazdigradu, odakle su dio prijava preusmjerili na druge škole koje imaju program produženog boravka.

Nakon zaključivanja svih prijava, u idućoj školskoj godini program produženog boravka i cjelodnevne nastave pohađat će 316 prvašića u 13 razrednih odjeljenja, 267 drugaša u 11 razreda, te 247 učenika trećeg razreda u 11 razreda, i to u osnovnim školama "Meje", "Spinut", "Manuš", "Split 3", "Pojišan", "Ravne njive", "Dobri" i "Žnjan-Pazdigrad". Dvadeset četvrtaša OŠ "Pojišan" također će od jeseni imati dulji boravak nakon što je Grad Split izišao u susret roditeljima koji su to tražili.

Sufinanciranje ovog programa za te učenike bit će svojevrsni pilot-projekt s obzirom da se do sada u gradu Splitu program produženog boravka i cjelodnevne nastave odvijao samo za učenike od prvog do trećeg razreda osnovne škole.

Iz Službe za društvene djelatnosti potvrdili su nam i da će u OŠ "Žnjan-Pazdigrad u 2018./2019. godini, razredna nastava, s obzirom na povećani broj upisanih učenika, biti organizirana u dvije smjene.

Dok đaci ljetuju, meštri sređuju škole

Dok se učenici odmaraju na ljetnim praznicima, u njihove škole uselit će se meštri koji će do početka nove školske godine uređivati školske zgrade.

Tako su tijekom ljeta planirani radovi na sljedećim školama: OŠ "Meje" (sanacija hodnika, sanitarnih čvorova i krovišta), OŠ "Marjan" i OŠ "Mertojak" (sanacija podova atrija), OŠ "Kman-Kocunar" i OŠ "Bol" (sanacija rasvjete), OŠ "Blatine-Škrape" (sanacija pročelja i ugradnja sjenila), OŠ "Brda" (sanacija male sportske dvorane – izrada tehničke dokumentacije), OŠ "Dobri" (zamjena stolarije), te OŠ "Spinut" (sanacija sanitarija i garderoba sportske dvorane).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 21:47