StoryEditor
Splitvrijeme ide, pomaka nema

Ulaz u zgradu koja je zaštićena kao kulturno dobro mjesecima je ograđen zaštitnom trakom, ali nitko ne poduzima ništa da bi se problem riješio

7. travnja 2019. - 14:18

Iako intervencije na fasadama i krovovima kuća u Splitu nisu neuobičajene ovo što je napravljeno na jednoj od ljepših i relativno sačuvanih fasada predstavlja novu i do sad ne dosegnutu razinu divljaštva i primitivizma - napisao nam je u e-mailu naš čitatelj Damir, nesvjestan da samo o problemu s urušavanjem stambene zgrade na Bačvicama pisali prije gotovo punih pet mjeseci.

No od tog teksta pa do danas, apsolutno ništa se promijenilo nije. Stanari na adresi Trg Mihovila Pavlinovića 8 i dalje da bi došli do svojih stanova moraju zaobilaziti postavljene zaštitne vrpce kojima je zbog opasnosti od urušavanja s treće etaže ograđen ulaz u zgradu koju potpisuje arhitekt Stanko Fabris i koju kao kulturno dobro štiti Ministarstvo kulture.

Iz Konzervatorskog odjela u Splitu tada nam je poručeno kako su još 27. studenog 2018. godine izdali rješenje o obustavi radova s povratom kulturnog dobra u stanje prije početka radova, te su izvršili prijavu Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja.

- Izdani su posebni uvjeti za povratak u izvorno stanje saćastih zasjenjivača-brisoleja lođe navedene građevine, te poslani upraviteljskoj tvrtki i vlasniku stana, koji je ujedno i predstavnik suvlasnika zgrade - stajalo je u izjavi koju smo dobili od konzervatora.

No vrlo brzo su nam se javili vlasnici stana s tvrdnjama kako u pitanju nisu bili nikakvi radovi zbog "želje za otvorenim pogledom i više dnevnog svjetla", kako se iz prve pretpostavljalo, već se zid urušio sam od sebe.

- Ujutro oko 10 sati, na blagdan Gospe od Zdravlja, čuli smo veliku buku i kad smo izašli, primijetili smo da su se cigle urušile na naš balkon. Nitko nije dirao fasadu, niti smo obavljali radove u stanu, o čemu mogu posvjedočiti i naši susjedi. Ostali smo zatečeni i šokirani cijelom pričom gdje nas se proziva za uništavanje kulturnog dobra jer su sve nadležne institucije upoznate s onim što se zaista dogodilo. Građevinski inspektor je vidio da postoje oštećenja na balkonu i na zgradi, ali nitko, iako su bili zamoljeni, nije htio ući u stan, već su rekli da je dovoljno da snime fasadu. Dobili smo i mi rješenje Ministarstva, ali ono je u najmanju ruku nekorektno jer nas se bez provjere naziva investitorima, a nama nije palo na pamet da takvo nešto radimo. Imamo velik balkon i dovoljno sunca, te nam ne treba ništa rušiti ili nadograđivati - pričala nam je u prosincu Ana Marija Rebić, tvrdeći kako su "tog 21. studenog odmah obavijestili tvrtku koja održava zgradu, komunalno i građevinsku inspekciju, a 'Cestar' je ogradio lokaciju zaštitnom trakom da ne bi došlo do novog urušavanja i nekoga ne daj Bože ozlijedilo".

Stambena zgrada Stanka Fabrisa tako čini se čeka neka bolja vremena, usprkos činjenici što je preventivno zaštićena od Ministarstva kulture kao dio poslijeratne stambene baštine (građena je od 1953. do 1955. godine). Upisana je i u nacionalni Registar kulturnih dobara, koji je od ožujka 2012. javno dostupan na internetskim stranicama resornog ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. veljača 2021 00:50