StoryEditorOCM
SplitTIHI PROSVJED

Ukrajinci u Splitu upozoravaju da se situacija u njihovoj domovini dramatično pogoršala, šetnjom preko Rive poslali svoje poruke: ‘Napadaju i civile, nema više mirnih područja‘

Piše Ana Franić
11. listopada 2022. - 19:44

Ukrajinci kojima je Split već duži niz godina dom, ali i oni koji su zbog rata bili primorani napustiti svoje domove, u utorak popodne su u Splitu održali tihi prosvjed kojim žele poručiti da su Ruski napadi zapravo teroristički činovi.

Šetnjom preko Rive uz transparente da je Rusija teroristička država željeli su poslati svoje poruke. Zapjevali su i ukrajinsku himnu, a građani su ih podržali pljeskom. 

image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix

Okupljeni u Udruzi za promicanje ukrajinske kulturne baštine u RH, pod nazivom "Cvit", istaknuli su da se situacija u Ukrajini u posljednjih nekoliko dana znatno pogoršala.

 

- Želimo poslati jasnu poruku da smo za mir, a ne rat. Situacija u Ukrajini nije onakva kakvom je prikazuje Rusija. Posljednjih dana napadi su sve češći i Rusi ne ciljaju vojne i strateške objekte, već gdje god stignu, parkove, civile, ulice. Gradovi koji su na početku rata bili mirni i gdje se donekle normalno živjelo, sada su pod napadom. Građani nisu pripremljeni i ne stignu se ni sakriti u skrovišta kada se oglase uzbune. Cijela Ukrajina je sada pogođena i nema više mirnih područja. Rusija je teroristička država - govori nam Olena Dyba koja je u Splitu stigla u travnju. Njezin sin, brata i majka ostali su u Ukrajini. 

image

Olena Dyba

Jakov Prkić/Cropix

Ističe kako se bore za svoje domove jer nitko nema pravo to im oduzeti.

Iz Kijeva je sa sinom u svibnju stigla i Oksana Yakovljeva koja sada živi u Žrnovnici. 

- Muž je ostao u Ukrajini i pomaže koliko može. On nije vojnik i nije na prvoj crti bojišnice, ali pomaže na sve druge načine. Nama je ovdje lijepo, ali problem nam je pronalazak posla. Mnogi doktori, profesori i IT stručnjaci ne mogu pronaći posao u struci već rade druge poslove. Željeli bi raditi ono za što su se školovali. Također, problem nam je i nedostatak mjesta za djecu u vrtićima. Ne možemo tražiti posao dok ne nađemo nekoga tko nam može čuvati našu  djecu dok radimo - priča nam Oksana.

image

Oksana Yakovljeva

Jakov Prkić/Cropix
 

Već sedam godina u Splitu živi Yana Voloshyna koja nam je pomogla u sporazumijevanju, a kako kaže želi svojim sunarodnjacima pomoći kako god može. 

- Situacija je sve gora, a ljudi u velikim gradovima su već danima u skloništima. Morali smo reagirati i želimo svima poručiti da ako žele znati što se točno događa u Ukrajini da nas slobodno kontaktiraju. Svakodnevno se čujemo s našim članovima obitelji koji su gore i točno znamo što se događa. Želimo ovim putem zamoliti sve svjetske organizacije da se udruže i da pomognu Ukrajini jer želimo da rat završi - za kraj nam je rekla Yana.

image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. siječanj 2023 10:00