StoryEditorOCM
SplitKIOSCI I KONCESIJE

Ukinuli su ih, sada bi ih vratili, ali tek na jednu! Splitske plaže mogle bi izgledati drugačije, sve malo ispod radara

Piše Sandi Vidulić
14. siječnja 2024. - 14:00

U sjeni novogodišnjih i praznika, blagdana i redovnih gradskih afera ispod radara prolazi javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga plana upravljanja pomorskim dobrom na području Grada Splita za razdoblje od 2024. do 2028 godine. Grad je ovo savjetovanje raspisao 28. prosinca, a istječe 27. siječnja.

Prema novom Zakonu o Pomorskom dobru, ovaj put se Plan upravljanja pomorskim dobrom donosi na period od pet godina. Stoga će taj Plan biti na snazi i kad prestane mandat aktualne vlasti, dakle i ako eventualno nakon njih dođe u Banovinu druga politička opcija.

Zanimljivo je da je Nacrtom plana ležaljke predviđeno postaviti samo na prostoru Bačvica. Naime, ukupno je planirano 140 komada ležaljki i to na tri lokacije u Uvali Bačvice. Na pješčanoj plaži bilo bi 60 ležaljki, na zapadnom dijelu kod "Željezničara" još 40 ležaljki, a na platou kod zgrade kupališnog kompleksa sa kafićima idućih 40 komada ležaljki.

Ukratko, iako je Grad izgubio poslovnih prostora 18 na Bačvicama koji su postali državno vlasništvo, i dalje namjerava naplaćivati ležaljke, kioske i štekate.

No, zašto su Nacrtom prijedloga plana upravljanja pomorskim dobrom na području Grada Splita za razdoblje 2024 - 2028. ležaljke predviđene samo na Bačvicama? Ovo pitanje smo uputili zamjeniku gradonačelnika Bojanu Ivoševiću.

image
Joško Ponoš/Cropix

- I prije nego je savjetovanje započelo krajem 2023. imali smo nekoliko upita za navedene na toj lokaciji, ukoliko se pokaže interes na savjetovanju i za neke druge lokacije izgledno je da ćemo ih uplaniti, ali u nekim prihvatljivim gabaritima koji ne bi ometali građane. Za razliku od prošle godine kada je bila propisana smiješno niska maksimalna cijena, sada kada se iste dodjeljuju putem natječaja - tko više ponudi - ima ih smisla uplaniti - odgovorio nam je Ivošević.

Ukratko, prije negoli je Nacrt plana upravljanja izrađen, "uplanirane" su ležaljke na Bačvicama za one koji su ih zatražili, odnosno, "postavili upite na toj lokaciji". Ostali tek trebaju poslati prijedloge tijekom javnog savjetovanja, koje prolazi neuobičajeno tiho.

Podsjetimo inače da je Grad u planu upravljanja za 2023. ukinuo ležaljke i suncobrane na svim plažama. Obrazloženje je bilo kako nema koristi od njihove naplate.

- S obzirom na to da je i dalje na snazi uredba Vlade kojom je ograničeno da ih ne možemo naplatiti više od 40 kuna za ležaljku i toliko za suncobran godišnje, a 1000 ležaljki ne može pokriti niti plaću jednog čistača plaže, odlučili smo ih izostaviti dok se ne izmjeni zakon ili uredba - izjavio je pred godinu dana Ivošević.

image

Bojan Ivošević

Bozidar Vukičević/Cropix

U prošloj javnoj raspravi za 2023. godinu za tri lokacije u Slatinama se tražilo ležaljke, a iz Grada je odgovoreno kako im se neće izaći u susret dok se ne vidi što će donijeti novi Zakon o pomorskom dobru.

No, nakon što je donesen Zakon koji je omogućio da se postignu veće cijene najma puten natječaja, nije se obaziralo na zahtjeve od prošle godine, već se izašlo u susret samo nekima koji su neposredno prije izrade Nacrta prijedloga plana postavili zahtjeve - što bi se reklo "ekipi".

Da su poduzetnici imali utjecaja na to kako se krojio ovaj Nacrt plana upravljanja moglo bi se zaključiti i po tome što su se gabariti štekata na Bačvicama formirali u odnosu na prijedloge koje su iznijeli prošli put u javnoj raspravi.

Tako je vlasnik nekadašnjeg bespravnog "Žbirca" Ante Akrap u javnoj raspravi 2023. zatražio da se štekat na Bačvicama kod "Željezničara" poveća sa 70 na 120 m2, a onaj kod pješčane plaže sa 40 na 60 m2, prijedlozi su bili usvojeni, i evo sad toliko iznosi njihova kvadratura.

Zanimljivo je da se dopušta blizina ležaljki dva metra od mora, odnosno da budu udaljene 2-5 metara od morske obale, a ranije je bilo minimalno 5 metara. Ne zagovaramo ovdje okupaciju plaže ležaljkama, jer protiv toga je bilo dosta povika od strane javnosti, ali je zanimljivo znati kako se metodologija izrade tako važnog dokumenta prilagođava zahtjevima poduzetnika i prije javne rasprave.

Veliki štekat na Ovčicama

Novost je i veliki štekat na Ovčicama od 280 četvornih metara uz samu plažu, odnosno uz šetnicu. Na mjestu gdje je već postojeća Kavana "Ovčice".

Ugostiteljki objekt je izgrađen katastarskoj čestici 9787/2 u čijem je posjedu Vera Ferić Ivanišević koja ima firmu "Frzelin" koja je donedavno imala koncesiju na ovo područje. Inače, ta čestica je u Zemljišniku upisana kao općenarodna imovina, pod vodstvom Gradskog narodnog odbora Split. Također, zaštićena je kao kulturno dobro. Županijska koncesija za Uvalu Ovčice je istekla 31. listopada 2022. godine.

Vlasnica tvrtke Frzelin za "Slobodnu" je prošle godine rekla kako se nakon isteka županijske koncesije pokušala dogovoriti s gradskom tvrtkom oko štekata:

- Nastojala sam da mi "Splitska obala" u podkoncesiju da štekat. Mislim da bi mi cijena bila prevelika. – kazala je Vera Ferić.

Kako bilo, Županija je 2014. dala koncesiju "Frzelinu" da može obavljati ugostiteljsku djelatnost na terasi površine 110 četvornih metara, a sad bi novim prijedlogom plana upravljanja pomorskim dobrom Grad omogućio da na Ovčicama bude dva i pol puta veća terasa, od 280 kvadrata.

S obzirom da će se dodjeljivati po principu tko da više, zanimljivo će biti vidjeti hoće li pripasti istoj osobi koja je taj prostor do sada koristila.

image
Paun Paunović/Cropix

Po novom zakonu donosi se petogodišnji plan upravljanja pomorskim dobrom u kojem gradovi moraju predvidjeti i sredstva za uklanjenje nelegalnih nasipa na pomorskom dobru, a kao i do sada i sredstva za uređivanje i održavanja plaža. Ovim planom se na gradske plaže, koje ne uključuju one na Marjanu i Žnjan, planira utrošiti 3,7 milijuna eura u periodu do 2028. godine.

No, prijedlog petogodišnjeg plana upravljanja manje je precizan u navođenju lokacija gdje će se novac trošiti od prijašnjih planova upravljanja pomorskim dobrom koji su se donosili za jednogodišnji period. To nije slučaj s drugim gradovima, usporedili smo splitski Nacrt plana sa planovima upravljanja pomorskim dobrom za Trogir i Šibenik.

U planovima za oba grada navode se pojedinačno plaže i novčani iznosi koji će se trošiti za njihovo dohranjivanje, sadnju zelenila, popravke šetnica, izgradnju dječjih igrališta i sportskih terena, kao i druge građevinske radove.... Navode se i godišnji troškovi. U Trogiru se navode plaže na kojima će se uklanjati nelegalni mulovi, lukobrani i gatovi koji nisu vidljivi na DOF-U/5-2011, kao i 100.000 eura koliko je za to predviđeno.

Ničeg od ovakve preciznosti nema u splitskom Nacrtu plana upravljanja. Pojedinačno se samo kaže da će se na Bačvicama izgraditi igralište za odbojku na pijesku, ali nema cijene koštanja. Sve ostalo su opći iznosi, poput 450.000 eura za uređenje plaža mehanizacijom, ili 165 tisuća eura za izradu projektne dokumentacije i nadzora za građenje na pomorskom dobru, ali ne zna koje se plaže namjerava uređivati, ni koja je svrha radova.

Pejnović: Nećemo davati dozvole

Prema novom Zakonu plan upravljanja pomorskim dobrom moraju donijeti i ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima. Poslali smo upite smo ravnatelju Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan, Marku Pejnoviću, hoće li donositi plan upravljanja pomorskim dobrom? Kakav će imati odnos prema postojećim ugostiteljskim objektima, da li se planiraju novi i gdje? Da li će se uklanjati nelegalni nasipi, poput onog na Ježincu?

- Javna ustanova za upravljanje Park-šumom Marjan, nema u planu za ovu godinu donijeti Plan upravljanja pomorskim dobrom u Park-šumi Marjan te slijedom navedenog u tekućoj godini neće davati dozvole na pomorskom dobru. - najavljuje Pejnović.

- Javna ustanova za upravljanje Park-šumom Marjan sukladno članku 162. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama provodi mjesečni nadzor i obavijestila je nadležna tijela (nadležne inspekcije, lučku kapetaniju i dr.) o utvrđenim nezakonitim građevinama na pomorskom dobru na području Park-šume Marjan. Uklanjanje nelegalnih nasipa, kao i ostalih nelegalnih građevina u Park-šumi Marjan nije u nadležnosti Javne ustanove. Što se tiče nelegalnih nasipa, ako su vidljivi u DOF-u 5/2011, isti se mogu zadržati u prostoru, ako ispunjavaju sve uvjete propisane Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama, kao i odredbama drugih propisa kojima se uređuje prostorno planiranje i gradnja. - objašnjava ravnatelj.

- Ostale nelegalne građevine na pomorskom dobru, kao i one nelegalne građevine unutar cijelog područja Park-šume Marjan, moraju se uklanjati. - napominje ravnatelj Javne ustanove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:18