StoryEditor
Splitupravno vijeće

Ukidanje prometa na Marjanu još nema potvrdu resornog ministarstva, upravitelj Grubšić: ‘Postoje dvojbe, zato i imamo zakazane sastanke‘

Piše Sandi Vidulić
23. lipnja 2021. - 22:31

Iz Ureda Grada poslali su obavijest da je „započelo provođenje Zaključka o korištenju prometnica u dijelu Park-šume Marjan po kojem je vožnja dopuštena isključivo osobama koje posjeduju važeću vinjetu Javne ustanove Park-šume Marjan te vozilima javnog gradskog prijevoza, dok taksiji, motori i ostala motorna vozila mogu prometovati samo Šetalištem Ivana Meštrovića do rampe na Institutu”.

Regulacija prometa temelji se na Zaključku koji je donesen u rujnu 2020. za vrijeme mandata gradonačelnika Andre Krstulovića Opare. Poslali smo pitanje ravnatelju Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan, Damiru Grubšiću, koji je u više navrata izjavio da je Zaključak bivšeg gradonačelnika Opare o prometovanju na Marjanu neprovediv i da čeka potvrdu nadležnog Ministarstva. Upitali smo ga hoće li se sada Javna ustanova pridržavati prometnih ograničenja po park šumi.

- Javna ustanova PŠM je prije neki dan, poštujući izričit pisani nalog novoizabranog gradonačelnika, započela provedbu zaključka bivšeg gradonačelnika o prometovanju na Marjanu, ali joj je istovremeno zakazan i sastanak kako bi JU PŠM iznijela sve dvojbe o provedivosti istog - napominje Grubšić.

image
Na preklapanja u zakonima upozorava upravitelj Grubšić
Foto: Duje Klarić/HANZA MEDIA

- U pitanju su i dalje preklapanja Zakona o cestama (nerazvrstane ceste) i Zakona o zaštiti prirode u ovlasti donošenja, kao i reflektiranja istog na stanare, poslodavce-gospodarske subjekte, koncesionare, invalide, reguliranja parkinga uz cestu na cijelom zaštićenom području, prava taksista iz Zakona o javnom prijevozu, itd, itd...

Mnogi od tih razloga su ponovljeni na današnjem, vrlo konstruktivnom sastanku između Uprave grada i JU PŠM, no donesen je zajednički stav da se Zaključak primjenjuje dok JU PŠM svom Upravnom vijeću ne podnese novi prijedlog, a ovo ga, po usvajanju, proslijedi Upravi grada na odobrenje. Izuzetno smo zadovoljni otvorenim dijalogom, a sve u cilju poštivanja zakonskih odredbi i zadovoljstva svih korisnika Marjana - ističe ravnatelj Javne ustanove.

Što se tiče Upravnog vijeća Javne ustanove Marjan, pitanje je kada će razmotriti budući prijedlog Javne ustanove o prometovanju na Marjanu. Naime, dosadašnje UV raspušteno je nedavnom odlukom gradonačelnika Ivice Puljka koja je objavljena u Službenom glasniku (br. 30/2021), a novo bi se trebalo formirati nakon provedenog javnog poziva koji će se raspisati za sva upravna vijeća i nadzorne odbore.

Nadležno Ministarstvo, kako doznajemo, do danas još nije provelo nadzor nad zakonitošću Oparinog Zaključka o regulaciji prometa na Marjanu kojeg je zatražio Grubšić. Ono što je, međutim, sada različito jest da je Javna ustanova dobila izričiti pisani nalog od gradonačelnika Ivice Puljka da provedi ograničavajuće mjere regulacije prometa u park šumi, što nije bio slučaj kod Opare, stoga su i pravne posljedice koje mogu nastati iz takve odluke sada na Gradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. kolovoz 2022 11:06