StoryEditor
SplitIMA LI ŠKOLE?

U većini splitskih škola danas se ne radi, ali osipa se broj štrajkaša, posebno u III. gimnaziji; Ravnateljica Zdravstvene poručuje roditeljima: Šaljite djecu na nastavu, jer nadoknade neće biti nimalo lake!

Piše Ana Franić
30. listopada 2019. - 13:49

Zbog štrajka u osnovnim i srednjim školama danas nema nastave u Splitsko-dalmatinskoj i Virovitičko-podravskoj županiji.

Većini učenika je to razlog za slavlje jer imaju slobodan dan, a roditelji se hvataju za glavu jer ne znaju kada će se i kako nadoknaditi izgubljeni sati.

No, ne štrajka se u svim splitskim osnovnim i srednjim školama.

Tako je u III. Gimnaziji Split, bivšem MIOC-u, na web stranicama objavljen raspored za sve razrede i većina učenika će danas odslušati minimalno četiri sata, a radi se o predmetima matematike, povijesti, informatika, fizike, hrvatskog jezika, psihologije, sociologije i filozofije.

- Većina nastavnika kod nas je u štrajku. Oni koji nisu održat će svoju nastavu prema rasporedu. Nekoliko nastavnika koji su potpisali da su u štrajku ipak održavaju svoju nastavu jer ne žele gubiti nastavne sate. Moram vam priznati da će teško biti sve ovo nadoknaditi.

Na primjer, ako se odluči da će nadoknada biti subotom roditelji i djeca će se sigurno pobuniti. Ako se odluči skratiti praznike opet će biti problema.

A ako se slučajno odluči da se nastava produžiti imat ćemo problem s maturantima kojima prema rasporedu nakon završetka nastave odmah kreću ispiti iz državne mature i ne može se održavati nastava i paralelno polagati ispiti.

 

Nadam se da će se što prije postići dogovor i pronaći rješenje na razini države, kazala nam je Deana Bokšić, ravnateljica III. Gimnazije u Splitu.

Nastava iz nekih predmeta, točnije iz hrvatskog jezika i matematike, održat će se i u I. gimnaziji objavljeno je na njihovim web stranicama. U V. gimnaziji danas nitko ne radi, objavljeno je na web stranicama ove škole, 

Ravnateljica Zdravstvene škole Mirjana Kurtović uputila je pisanu obavijest roditeljima u kojima ih poziva na razumijevanje zbog situacije oko štrajka. I u toj školi dobar dio nastavnika danas održava nastavu.

- Činimo sve što možemo kako bi učenici na vrijeme bili obaviješteni o rasporedu nastave u vrijeme štrajka te da nemaju pauza u nastavi. Molimo također da učenike pošaljete na nastavu prema objavljenom rasporedu, jer nadoknade izgubljenih sati neće biti nimalo lake.

Ministrica je izjavila da se sva nastava mora nadoknaditi. Primjerice, subotom ili će se neki praznici skratiti ili će se nastava produžiti u lipnju na kraju nastavne godine - napisala im ravnateljica te pozvala da sve objave vezane za štrajk prate na njihovim web stranicama, a ne u medijima kako ne bi bilo nesporazuma.

U Elektrotehničkoj školi zbog štrajka se neće održati nastava po redovitom rasporedu, ali neki nastavnici ipak održavaju svoju nastavu.

U Pomorskoj, Obrtno-tehničkoj i Školi za dizajn, grafiku i održivu gradnju nema nastave, ali i u mnogim drugim školama.

Većina djelatnika splitskih osmoljetki je u štrajku i nastave se ne održava, ali napominju kako će učenike koji dođu u školu zbrinuti. 

Pojedini učitelji razredne nastave ipak rade, pa je ovih dana česta situacija u splitskim osmoljetkama da je samo jedan razred na nastavi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2021 04:16