StoryEditor
SplitKOMENTAR

U Splitu se već zadnjih 30 godina prijeti novim izborima! Odabir članova za nadzorne odbore usijao je odnose među partnerima. A nekad se to tako jednostavno dogovaralo za ručkom u restoranu...

Piše Sandi Vidulić
26. rujna 2021. - 10:05
Ovako je Puljak sa suradnicima slavio u izbornoj noći, ali pobjednička idila kratko je trajala  Nikola Vilić/Arhiv/Cropix

Vladajuće političke garniture u Splitu posljednja su dva i pol desetljeća održavali na životu prebjezi i otpadnici iz oporbenih stranaka, ili su ovisile o glasu neovisnog vijećnika ili o nekoj strančici, za razliku od gradova gdje su postojale stabilne koalicije.

Počelo je još 1995. s dolaskom "Vlaka slobode" u Split, kad Franjo Tuđman nije htio "oporbenu situaciju" u najvećem dalmatinskom gradu, a Ivo Sanader bio je zadužen da obavi pregovore, što je učinio u hotelu "Bellevue", pa je nekoliko prebjega, na čelu s Nikolom Grabićem, presvuklo stranačke dresove i prešlo "zna se" kome. Sve od tada splitskom političkom scenom vlada trgovina utjecajima koji se mjere kao na apotekarskoj vagi.

Hoće li splitska vlast i sada visiti o tankoj niti jednog ili dva gradska vijećnika koji će osiguravati većinu? Svaka od stranaka koje napadaju gradonačelnika Ivicu Puljka daje do znanja da je njezina ruka neizvjesna nakon što nije uspio pritisak da njihovi kadrovi uđu u nadzorne odbore i upravna vijeća.

image
Paun Paunović/Cropix

Time zapravo žele istaknuti svoju važnost za opstanak koalicijskih odnosa u trgovačkom društvu zvanom "Gradsko vijeće". No, koliko god takvi prijetili novim izborima, pitanje je tko bi se od njih usudio zaigrati na tu kartu.

Onaj tko bude proglašen krivcem za izazivanje prijevremenih izbora u ovom trenutku neće moći računati sa simpatijama birača. Prvih sto dana ispalo je kaotično i teško da bi se ikome od onih koji su ušli u tzv. programsku suradnju bez jasnih pokrenutih programa isplatilo pokazati pred biračima.

Koliko god SDP bio glasan, svjesni su da moraju biti oprezni jer su na izborima dobili malo glasova, a pitanje je bi li na ponovljenim izborima dobili još manje. Nisu se dosad pokazali kao konstruktivni kritičari, a htjeli su kadrovirati svoje ljude.

image
Vojko Bašić/Cropix

Sve ovo nije ništa novo. Otkad je splitskog višestranačja u zadnjih 30 godina, prijetilo se novim izborima, novine su znale biti pune napisa u kojima su padale teške riječi, političari su gledali kako da se zanimljivo posvade pa da mediji prate svaku njihovu riječ.

Mimo predstave za javnost, u nekom restoranu bi se sklopio dogovor i na kraju godine usvojio bi se proračun. A trgovačko društvo koje bi činilo tadašnju klimavu političku koaliciju podmazalo bi svoje kotače i nastavila bi se vožnja do kraja mandata. Ima li razloga vjerovati da će ovaj put biti drugačije?

item - id = 1130128
related id = 0 -> 1136969
related id = 1 -> 1136899
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 03:22