StoryEditorOCM
SplitPUNA KNJIŽNICA

U Splitu promoviran Priručnik za život u Hrvatskoj; ovo je ključna poruka knjige koja govori o našoj bližoj povijesti

Piše SPLIT SD
10. ožujka 2024. - 19:15

Predstavljanje Priručnika za život u Hrvatskoj autora Mikija Bratanića održano u četvrtak u Sveučilišnoj galeriji izazvalo je velik interes splitske publike. O događaju je izvijestilo Splitsko sveučilište na svojoj web stranici, a u nastavku prenosimo njihov tekst.

U svojoj najnovijoj knjizi Miki Bratanić donosi čitateljima zaokruženo istraživanje povijesti, stavljajući poseban naglasak na odnose Jugoslavije prema Hrvatskoj. Ova knjiga predstavlja autentičan pokušaj da se na jednostavan način, jezikom običnog čovjeka, progovori o kompleksnoj povijesnoj temi koja je često zanemarena ili pogrešno interpretirana.

- Želio sam prezentirati široj hrvatskoj javnosti nove perspektive, izlazeći iz okvira starih informacija u kojima su mnogi još uvijek zadržani. Kroz dugogodišnje istraživanje bavio sam se osjetljivim temama, posebno ističući zločine Jugoslavije i pokušavajući potaknuti čitatelje da na potpuno drukčiji način dožive vlastitu povijest. Jedna od ključnih poruka knjige jest potreba za razumijevanjem odnosa koji su do sada ostali nerazjašnjeni. Vjerujem da će čitatelji, nakon što pročitaju knjigu, imati priliku dublje razumjeti povijesne događaje i njihov utjecaj na suvremeno društvo.

Posebno me raduje činjenica da je knjiga dobila pozitivne recenzije od eminentnih stručnjaka poput povjesničara, sociologa i demografa, kao i onih koji aktivno prate politička događanja. Ovaj široki spektar podrške potvrđuje važnost teme te ukazuje na uspješan prijenos kompleksnih informacija na razumljiv i pristupačan način - izjavio je autor, inače inženjer strojarstva.

image

Miki Bratanić

Nikola Vilic /Cropix

On ističe važnost poznavanja povijesti za izgradnju identiteta i budućnosti zemlje. Smatra da je, kako bismo postali zemlja znanja, ključno poznavati svoju prošlost u svim njenim kontekstima. Njegova knjiga tako postaje ne samo doprinos povijesnom razumijevanju već i instrument za izgradnju svijesti o nacionalnom identitetu.

Na kraju, autor je bio iznimno zadovoljan što je kroz četiri knjige o povijesnim temama zaokružio svoj dugogodišnji aktivizam i volonterski rad. Vjeruje da je ostavio pozitivan trag, a knjiga postaje važan resurs za sve one koji žele bolje razumjeti i živjeti s poviješću svoje zemlje.

Snježana Šetka, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Split, a sinoć u ulozi predstavljačice knjige kazala je kako Ogranak s ponosom objavljuje zbirku kolumni autora Mikija Bratanića koji se hrabro upušta u teme iz bogate hrvatske povijesti.

- Iako nije formalno obrazovan kao povjesničar, Bratanić svojim oštrim perom baca svjetlo na ključne probleme koji nas dijele te pridonosi razumijevanju izazova s kojima se suočavamo u svakodnevnom životu.

Kroz svoje tekstove, Bratanić otkriva činjenice koje su dosad možda bile prešućivane ili zanemarivane. Ovaj hrabar pristup iznošenju istine o stradanjima Hrvata osvjetljava tamne epohe naše povijesti. Njegova predanost otkrivanju istine ne samo da osnažuje zajednicu, već nam pruža i alate kako bismo prevladali teškoće prošlosti - istaknula je Šetka. 

image

Promotori i autor

Nikola Vilic /Cropix

Mate Šimundić, također jedan pd predstavljača knjige naveo je kako ova knjiga predstavlja seriju članaka koja dotiče suvremene teme, no njezina srž duboko je usađena u prošlost.

- Ključna nit koja prožima ovo djelo je odnos između istine i laži s naglaskom na nužnost suočavanja s istinom o prošlim događanjima.

Bratanićeva analiza hrabro razotkriva mitove koji su oblikovali kolektivnu svijest, a među njima se ističe mit o Jugoslaviji. Autor ističe da je ključno za hrvatski narod osloboditi se tih mitova kako bi mogao širiti svoja krila i disati punim plućima. Suočavanje s istinom o povijesti, ma koliko bolno bilo, nužno je za ozdravljenje nekih dubokih rana i podjela koje i danas odjekuju u našem društvu - kazao je

image

Snježana Šetka, Mate Šimundić, Miki Bratanić i Mladenko Domazet
 

Nikola Vilic /Cropix

Prof. dr. sc. Mladen Domazet između ostalog je istaknuo kako iako Bratanićev narativ nema znanstvenih pretenzija, neprestano ga otvara kroz pitanja.

Štoviše, polazi od toga da je čitatelju najbolje prezentirati informaciju i time ostaje interpretativno otvoren u smislu daljnjeg produbljivanja, problematiziranja i argumentiranograspravljanja. Događaj je organizirala i moderirala voditeljica Sveučilišne galerije, Helena Trze Jakelić.

image

Mate Šimundić, Miki Bratanić i Mladenko Domazet

Nikola Vilic /Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 03:51