Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Splitlito ide...

U Splitu krenula velika bitka za sezonce, poslodavci 'odrišili kesu' u potrazi za dobrim radnicima: 'Ima toliko posla da konačno mogu birat di ću radit!'

Piše Nina Glučina Ramadža
18. ožujka 2019. - 19:52
peristil_nered23-220717

Sezona se opasno bliži, radovi na novim hotelima i ugostiteljskim objektima su pri kraju, a potraga za sezonskom radnom snagom je u punom jeku.

Poučeni dosadašnjim iskustvima, pojedini poslodavci su oglase za zapošljavanje na portalima specijaliziranima za posredovanje između poslodavaca i radne snage objavili već prije nekoliko mjeseci. Već su odradili i razgovore za posao, pa su većinu briga riješili.

Većinu, ali ne sve, jer u pojedinim splitskim hotelima i dalje nema dovoljno čistačica i osoba koje bi radile u hotelskim praonicama rublja.

U splitskom Regionalnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za područje Splitsko-dalmatinske županije trenutno je evidentirano 27.705 nezaposlenih osoba, što je za 508 osoba ili 1,8 posto manje nego u prethodnom mjesecu, kada ih je bilo evidentirano 28.213. I to je onda 4062 osobe, odnosno 12,8 posto manje nego u veljači prošle godine.

- Prema razini obrazovanja, u evidenciji je najviše nezaposlenih osoba se srednjom stručnom spremom do tri godine, njih 35,4 posto i osoba sa završenom četverogodišnjom srednjom stručnom spremom, točnije njih 28,9 posto.

Najveći broj nezaposlenih čine zanimanja iz tercijarnog sektora, iz djelatnosti pružanja smještaja i usluživanja hrane, trgovine na veliko i malo te druga pomoćna zanimanja kao što su prodavač, administrativni službenik, radnik u održavanju, čistač, konobar, kuhar, radnik na proizvodnoj liniji, pomoćni kuhar i radnik za pomoć u kući.

Pored njih, na evidenciji dominira i skupina zanimanja sa ekonomskim fakultetom kao što su ekonomist i komercijalist - otkrila nam je Jela Gogić, predstojnica splitskog HZZ-a.

Konobar!

Tijekom posljednja dva mjeseca tražen je ukupno 2721 sezonski radnik, što je za 3,4 posto više nego u prva dva mjeseca prošle, 2018. godine, od čega se 1683 sezonska radnika odnose direktno na djelatnost pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane.

- Od zanimanja najviše se traže konobari, prodavači, kuhari, sobarice, čistačice, pomoćni kuhari, kuhinjski radnici, pomoćni konobari, recepcionari, pralje, turistički vodiči i barmeni. U ovogodišnjoj iskazanoj potražnji za sezonskim radnicima u turizmu dominiraju velike hotelske tvrtke u Splitsko-dalmatinskoj županiji – nastavlja predstojnica splitskog Regionalnog ureda HZZ-a.

Odnedavno se u raspoloživu radnu snagu ubrajaju i umirovljenici stariji od 60 godina, kojima je po novom zakonu dozvoljeno da preko ugovora od djelu mogu raditi pola radnog vremena, odnosno četiri sata.

Sa Zavoda nam kažu da im se dosad javilo samo pet poslodavaca koji prihvaćaju mogućnost zapošljavanja umirovljenika, što ne znači da se brojka neće povećavati kako se sezona bude približavala.

- Sukladno podacima kojima raspolažemo, a imajući na umu aktivnosti koje HZZ provodi samostalno, kao što su obrazovanje nezaposlenih, anketa radne snage, dani poslova u turizmu i slično, ali i u suradnji s drugim partnerima, vjerujemo da neće biti značajnog nedostatka radne snage - smatra Gogić.

Bolje plaće

Važno je istaknuti da su se u odnosu na dosadašnje godine, vjerojatno zbog sve težeg pronalaska kvalitetnih sezonskih radnika kojih je sve manje u Hrvatskoj, a sve više u inozemstvu, uvjeti zapošljavanja poboljšali.

- Prema informacijama kojima raspolažemo vidljivo je poboljšavanje uvjeta rada u odnosu na prošlu godinu, koje se odnosi na blago povećanje plaće, te nešto duže vrijeme zasnivanja radnog odnosa - dodaje Jela Gogić.

Da su se uvjeti koje poslodavci nude na natječajima i razgovorima za posao poboljšali, potvrdio nam je Ante Grčić iz Splita, koji je sezonski posao već dogovorio.

- Prije dva tjedna bio sam na razgovoru za posao za voditelja ugostiteljskog objekta na Braču i ovaj tjedan ću s vlasnikom finalizirati dogovor. Počinjem raditi već u prvom tjednu travnja. Dogovoreno je da ću raditi do kraja listopada.

Poznajem neke poslodavce koji su kolege iz struke već u veljači zvali za posao, potražnja za radnim kadrom je jako velika. Radnici su toliko traženi da neće biti nikakav problem usred ljeta dati otkaz na jednom radnom mjestu, ako se dogovoreni uvjeti ne ispoštuju, i naći posao kod drugog, poštenijeg poslodavca, na čitavoj obali i otocima.

Posla ima, situacija je takva da se može birati što i po kojim uvjetima. Naravno, pod uvjetom da si dobar i kvalitetan radnik - rekao nam je Ante iz Splita.

 

#POSLODAVCI#SEZONCI#SEZONSKI RADNICI

Izdvojeno