StoryEditor
Splitželiš li se mijenjati za mjesto?

U Splitu krenula velika akcija protiv vozača koji kradu parking mjesta invalidima: 'Evo gdje imamo najviše problema, najčešće kažu da su stali samo na sekundu...'

Piše Nina Glučina Ramadža
11. lipnja 2019. - 18:04
parkiranje_pristupacnost10-110619

Policijska uprava splitsko-dalmatinska u utorak je službeno počela s provedbom akcije kojom će se obavljati kontrola znaka pristupačnosti - parkirne kartice koja omogućava osobama s invaliditetom parkiranje na mjestima rezerviranim za njih.

Zajednička je ovo akcija PU splitsko-dalmatinske, Inicijative za pristupačni Split i Prometnog redarstva Grada Splita kojim je cilj senzibilizirati javnost o potrebama osoba s invaliditetom i svesti na minimum broj onih koji koriste parkirna mjesta za invalide a nemaju pravo na to.

Prometni redari svakodnevno će patrolirati gradom i uvoditi reda među nesavjesnim vozačima, a doznali smo u kojim dijelovima grada su prijestupi najčešće primijećeni.

- Ophodne rute kreirat će nam radni dan, na rutama se nalaze mnogobrojna mjesta za invalide i bilo koji od kolega i ja provjeravat ćemo jesu li znakovi pristupačnosti valjani ili ne. Osim u Zagrebačkoj ulici, najviše problema s nepropisnim parkiranjem i zloupotrebljavanjem parkirnih mjesta za invalide imamo i na Trgu Gaje Bulata te na Bačvicama - doznali smo od Gorana Davidovića, prometnog redara Grada Splita.

Oni koji budu nepropisno parkirali morat će platiti 700 kuna kazne, a oni koji se i dalje budu pokušavali "švercati" s lažnim invalidskim iskaznicama će odgovarati za kazneno djelo i oduzet će im se nevažeće iskaznice.

- U suradnji s Inicijativom za pristupačni Split organiziramo akcije kako bi javnost i vozače senzibilizirali, s ciljem da što više izbjegavaju parkirna mjesta za invalide. U suprotnom će se prema njima postupati u skladu sa zakonom o sigurnosti prometa na cestama.

Želimo da nakon ove akcije ljudi uvide da na ova mjesta ne smiju parkirati jer je to protivno zakonu ali i zbog toga što se invalidima, kojima je taj parking najpotrebniji, tako oduzimaju mjesta na kojima je predviđeno parkiranje samo za njih - kazuje Ante Šućur iz službe za sigurnost cestovnog prometa PU splitsko dalmatinske.

Šućur je naaglasio i kako je poboljšanje vidljivo što i današnje brojke pokazuju te kako velik dio Splićana ta mjesta izbjegava, no još uvijek postoje oni koji žele naučiti na teži način. Istaknuo je kako se takve situacije najčešće događaju ispred velikih trgovačkih centara i trgovina.

- Najčešće čujemo da su stali samo na sekundu, na minutu, ali želimo da shvate kako je i to previše i da je jednostavno zabranjeno parkirati na mjestima za osobe s invaliditetom ako nemaju ispravan znak pristupačnosti i pravo na korištenje tog mjesta. Baš zato nastavit ćemo i dalje s provođenjem ovih akcija kako bismo osobama s invaliditetom osigurali ono na što imaju pravo - kazao je.

Zajednička akcija se naslanja na medijsku kampanju Split parkinga "Želiš li se mijenjati za mjesto?" koja je uz domaće priznanje struke osvojila i međunarodno priznanje Polaris, a kojom se također želi senzibilizirati javnost o potrebama osoba s invaliditetom.

Marko Mravak iz Inicijative za pristupačni Split naglašava da im je konačni cilj da se izmijeni zakonska regulativa Pravilnika o znaku pristupačnosti i ostalih zakona koji će omogućiti kvalitetniju kontrolu i sankcioniranje prekršitelja što očekuju da će se i ostvariti do kraja godine.
 

#ZA PRISTUPAČNI SPLIT#PARKING ZA INVALIDE

Izdvojeno

02. srpanj 2020 20:22