StoryEditorOCM
Split‘PALČIĆ GORE‘

U splitskom KBC-u obilježen dan prijevremeno rođene djece: veliki problem je i manjak opreme pa su pokrenuli akciju

Piše Petra Klarić
17. studenog 2023. - 15:27

Klub roditelja nedonoščadi "Palčići" je u povodu Dana prijevremeno rođene djece u Rodilištu KBC-a Split organizirao sada već tradicionalno okupljanje "palčića", njihovih roditelja, prijatelja i medicinskog osoblja.

Na susretu, koji se održava već petnaestu godinu zaredom, pripremljen je zabavni program Dječjeg kazališta "Škatula" iz Kaštel Kambelovca, a onda je pred Rodilištem u nebo pušteno mnoštvo ljubičastih balona.

image
Saša Burić/Cropix

Izbor balona nije slučajan – događaj obilježava ljubičasta boja, koja je postala simbol Dana prijevremeno rođene djece jer predstavlja osjetljivost i izuzetnost.

– Želimo probuditi svijest da se "palčići" nalaze među nama i da se prijevremena rođenja događaju. Velika većina nas nije ni znala da se dijete može ranije roditi pa se trudimo nekako podići svijest o tome. Želja nam je da roditelji koji će se u budućnosti možda naći u toj situaciji ne budu nepripremljeni, ali i da oni koji kroz to trenutno prolaze znaju da se imaju kome obratiti – kazala je Anita Talaja, voditeljica splitske podružnice "Palčića".

image

Anita Talaja, voditeljica splitske podružnice "Palčića"

Saša Burić/Cropix

Podrška roditeljima

U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2500 djece, a javnost o problemima i posljedicama s kojima se nedonoščad i njihovi roditelji susreću ne zna mnogo. Kako kaže neonatologinja Vesna Pavlov, u Splitu se godišnje prijevremeno rodi od 250 do 300 djece, što je šest posto od ukupnog broja poroda.

image
Saša Burić/Cropix

Velik je problem i manjak opreme. Istraživanje Hrvatskog perinatološkog društva iz 2010. pokazalo je da medicinska oprema koju koriste medicinske institucije nije dovoljna ili je zastarjela.

– Naš je primarni cilj bio podrška roditeljima, ali smo kroz rad primijetili da postoji kroničan nedostatak medicinske opreme pa smo odlučili pokrenuti akciju "Palčić gore". Zahvaljujući akciji opremili smo svako rodilište u Hrvatskoj, bilo ono malo ili veliko, barem jednim aparatom. Imamo fenomenalno medicinsko osoblje, ali ta oprema, nažalost, zastarijeva i mora se mijenjati jer je potrošna – dodala je Talaja.

Nakon predstave i druženja, okupljeni "palčići", roditelji i prijatelji s osmijehom su gledali u ljubičaste balone koji su se raspršili nebom. Sve informacije o donacijama, koje su vrlo značajne za kupnju novih medicinskih aparata, možete pronaći na poveznici.

image
Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:35