StoryEditor
SplitBravo, meštri!

U splitskoj obrtničkoj komori promovirano 49 novih majstora. Mladi klesar iz Slavonskog Broda zanat je izučio u Pučišćima: ‘Ima puno posla, najviše se traže grobnice‘

15. rujna 2021. - 15:21

Kada novinari dobiju poziv iz Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije znaju da će upoznati sjajne, mlade ljude pune volje za pokretanjem vlastitog posla i čuvanja obrtničke tradicije. Tako je bilo i ove srijede u HOK-a gdje je upriličena dodjela majstorskih diploma za 49 majstorica i majstora koji su ispit položili u svibnju ove godine.

- Tu su vam frizeri, pedikeri, kozmetičari, autoserviseri, automehaničari, autolimari, elektromehaničari, vodoinstalateri, instalateri grijanja i klimatizacije. Imamo i klesaricu, a klesar nam je odsutan jer je danas s naučnicima koje uči tehniku suhozida. To vam je sama elita od generacije od kojih većina već ima svoje obrte i trgovačka društva, a nakon ispita već su tražili dozvole za primanje naučnika kako bi mogli svoja znanja prenijeti dalje. Meni se srce ko kuća! - Radosna nas dočekuje Elizabeta Bego, savjetnica za školstvo pri Obrtničkoj komori Split.

image
Katija Šabić, Ivan Gotovac, Elizabeta Bego, Ranka Jeličić i Goran Ljubičić

 
Nikola Vilić/Cropix

Majstorski ispiti su najveći stupanj obrazovanja za obrtnička zanimanja. Kandidati prolaze praktičku provjeru znanja, pismenu iz struke, gospodarstva, pravnih propisa i radne pedagogije. Na koncu prezentiraju svoje vještine.

U tome je uspješna bila i klesarica Željka Frančeski, Bračanka koja već 11 godina ima svoj obrt u kojem proizvodi suvenire od bračkog kamena kako za domaće, tako i za strano tržište.

- Nastojim promovirati svoj otok i Hrvatsku, te brački kamen gdje god stignem, i izvan granica. Očekujem samo širenje posla i mogućnosti, rad s mladima i promoviranje ljepota kamena. Turisti su fascinirani ljepotama našeg kamena i vole ponijeti takvu uspomenu kući. Dobar klesar treba slušat materijal, posvetiti mu se i predati - otkriva nam Željka.

Na rodnom otoku ostaje živjeti i Vinko Ivanišević iz Jelse na Hvaru, majstor elektroinstalater koji planira uskoro otvoriti svoj obrt.

image
Dožupan Ante Šošić i Ivan Kovačević
Nikola Vilić/Cropix

- Posla u ovoj struci ima, pogotovo na otoku gdje nam dolazi odlična klijentela, turisti koji su dobri investitori, plaćaju unaprijed. Po meni, život na otoku ima više prednosti nego grad pa ne nisam mislio gdje ću živjeti. Važno je i da voliš svoj posao i da ga radiš s osmijehom na licu - veli nam Vinko.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji je oko 12.100 obrtnika. Dožupan Ante Šošić za njih kaže da su vrlo žilavi i da uspješno odlijevaju krizama. Županija pomaže u potporama za male i srednje poduzetnike, te obrtnike, financiraju institucije koje pomažu cjeloživotnim obrazovanju.

image
Dožupan Ante Šošić, Ivan Gotovac i Katija Šabić
Nikola Vilić/Cropix

- Nadam se da će današnji majstori sutra postati poduzetnici i da će doprinositi rastu i razvoju naše županije - poručio im je Šošić dok ih je uručivao diplome.

Povelje su dobili Alijana Vukšić direktorica Turističke zajednice grada Splita, te ravnatelji Klesarske škole iz Pučišća, i Škole za dizajn, grafiku i održivi razvoj iz Splita, te neki istaknuti obrtnici. Povelju je dobio i najstariji majstor, sada automehaničar u mirovini, Ivo Božinović.

- Automehaničari su jako traženi, ali ih nema puno. Mladi se ne javljaju, već odlaze za konobare. Boje se posla, a tu triba radit. U automehaničarskim radnjama rade i ljudi bez diploma što mi jako smeta. Inače, posao je dobra, tražen i od njega se može solidno živjeti - kaže šjor Ivo.

Generaciju budućih majstora predstavljala je mlada ekipa iz Klesarske škole, neki s Brača, neki iz Zadra, Dubrovnika i Slavonskog Broda. Iz potonjeg grada dolazi Matija Božić.

image
Matija Božić
Nikola Vilić/Cropix

- Otac se bavi klesarstvom i ja želim nastaviti taj posao. Škola na Braču je jedina takva u Hrvatskoj pa sam došao na otok. Tamo je odlično, mirno i lijepo. A šta se tiče posla, njega ima dosta. Najviše se traže grobnice. U školi sam dosta naučio, ali i od oca tako da već dosta toga znam - kaže nam Matija.

item - id = 1127525
related id = 0 -> 1116554
related id = 1 -> 1116549
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2021 16:52