StoryEditor
SplitŠtrajk

U splitskim školama danas nije bilo nastave, a neće je biti ni sutra; Roditelji podržavaju zahtjeve prosvjetara, ali neki od njih jednostavno nemaju gdje s djecom: 'Za njih smo organizirali čuvanje'

10. listopada 2019. - 21:22
Davor Šimić, ravnatelj OŠ 'Gripe', malobrojne je učenike zbog bojkota nastave pustio kućama

- Daj, Bože, da danas nema škole, daj, Bože! - sa sklopljenim rukama molio je naglas jedan četvrtaš ispred OŠ "Gripe", gdje je s prijateljima iz razreda čekao vijesti iz školske zgrade jutros nešto prije osam ujutro.

- Zašto nam je rekla da dođemo ako nema potvrdne informacije?! Samo smo mi došli! - dodaje kolega iz razreda.

Potvrda je stigla za minutu - ravnatelj Davor Šimić poručio je djeci da nema nastave, pitajući ih imaju li gdje otići ako im roditelji rade.

Nema škole: šef sindikata odgovorio što je to 'cirkularni štrajk'; Profesorica u emotivnoj objavi objasnila zbog čega sudjeluje u blokadi nastave, njeno pismo morate pročitati

- U školi je najavljen štrajk i svi učitelji su u štrajku koliko vidim. Zahvaljujem roditeljima na razumijevanju, jer, vidite i sami, nisu slali djecu u školu osim njih nekoliko. U ovoj situaciji nije lako organizirati ni alternativnu nastavu, ni nešto drugo jer dosad nismo ni znali tko je u štrajku. Svi učitelji iz poslijepodnevne smjene došli su jutros u školu, pa ću staviti na mrežnu stranicu škole da nema nastave ni u drugoj smjeni - rekao nam je ravnatelj Šimić komentirajući kako je tijekom srijede pao sav školski sustav, pa se nije moglo doći do web-stranica nijedne škole.

Malobrojni učenici

- Sustav je proradio tek kasno navečer. Imamo opciju ako dođe do cirkularnih štrajkova, pa ćemo vidjeti u hodu kako se dalje organizirati... Evo mi djece, moram vidjeti imaju li gdje biti jutros... - kazao je ravnatelj, kojeg smo ostavili s malobrojnim učenicima koji su ipak stigli u školu. Vidimo i jednog tatu s prvašićem.

- Evo, idemo i mi kući. Nismo ni jučer imali školu jer se išlo u kazalište, još ove dvije pauze što su bile, sad štrajk, ode im cijeli tjedan. Djeci je veselo kad nema škole, ali moram reći da mi roditelji podržavamo učitelje. Ti ljudi se ne cijene više ko nekad, a oni nam ipak dijelom odgajaju djecu - smatra ovaj tata.

Prema najavama sindikata, štrajk je krenuo u četvrtak u svim osnovnim i srednjim školama, a odazvala mu se većina nastavnika i učitelja koji traže povećanje koeficijenta složenosti poslova, no, nažalost, pregovori sindikata s Vladom nisu uspjeli pa je štrajk bio neminovan.

Štrajkalo se i u ostalim splitskim školama. Iz OŠ "Split 3" stavili su obavijest da su učitelji u sve tri smjene u štrajku do ispunjenja zahtjeva te da se prate mediji i obavijesti Sindikata hrvatskih učitelja jer će se u idućim danima štrajkati po županijama, pa se treba ravnati po tom rasporedu.

Solidarnost

- Kod nas su zaposlenici članovi Sindikata hrvatskih učitelja i svi su potpisali da su u štrajku, baš kao i domari, spremačice i drugo osoblje. Svi su solidarni. Roditelji su poslušali savjete preko medija pa u većini slučajeva nisu djecu slali u školu. Jutros ih je došlo jedva 30, sve smo ih uputili kućama. Alternative nemamo, jer su svi u štrajku - kazao je ravnatelj Zdravko Delaš.

Dok nastavnici traže svoja prava, mnogim roditeljima nije bilo jednostavno organizirati čuvanje djece zbog posla, pa je tako osmero mališana stiglo u školu "Manuš", gdje pohađaju nastavu u produženom boravku. Ravnateljica Marita Guć brzo se snašla i osmislila im dan do dolaska roditelja.

- Nama su također svi učitelji u štrajku, ali za ovo osmero djece organizirali smo, ako mogu reći, čuvanje. Tu su asistenti u nastavi, pa će oni biti s njima do dolaska roditelja, a uskočit ćemo i mi ostali na sat-dva ako zatreba. Također, kuharice će im pripremiti topli obrok jer su ta djeca ipak u školi čitavo jutro - rekla nam je ravnateljica.

Cirkularni štrajk: u Splitsko-dalmatinskoj županiji i sutra prazne klupe

S obzirom na najave sindikata, štrajk se nastavlja cirkularno - svaki dan u nekoliko županija, pa tako nastave danas neće biti ni Splitsko-dalmatinskoj, Varaždinskoj, Međimurskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Na web stranicama škola stavljena je ova obavijest uz napomenu da se uzmu u obzir moguće poteškoće Carnetovog sustava koji povremeno 'zašteka', pa se mole roditelji i učenici da se o tijeku štrajka informiraju putem javnih medija te na stranicama Sindikata hrvatskih učitelja.

Ministarstvo: Štrajkalo je 68 posto zaposlenih u osnovnim i 65 posto u srednjim školama

U štrajku u školama prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja sudjelovalo je oko 68 posto zaposlenih u osnovnim i 65 posto u srednjim školama.

U osnovnim školama radilo je oko 16 posto zaposlenih a u srednjim školama njih 20 posto, podaci su kojima raspolaže Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Podaci se odnose na zaposlenike koji rade i koji su u štrajku, a ne obuhvaćaju zaposlenike koji su na bolovanju ili iz drugih razloga nisu bili prisutni na radnome mjestu.

Gledajući prema županijama najveći odaziv u osnovnim školama zabilježen je u Šibensko-kninskoj županiji, gdje je štrajkalo gotovo 76 posto zaposlenika a najmanji u Krapinsko-zagorskoj županiji, gdje je štrajkalo malo manje od 57 posto zaposlenika.
Štrajku u srednjim školama najviše zaposlenika odazvalo se u Međimurskoj i Osječko-baranjskoj županiji, njih više od 73 posto, a najmanje u karlovačkoj županiji, njih 54 posto.

Prema podacima za jutarnju smjenu koje su ranije iznijela dva najveća školska sindikata štrajku se u četvrtak odazvalo 85 posto zaposlenih u srednjim te 89 posto zaposlenih u osnovnim školama.

Ministarstvo je objavilo te podatke nakon što su mu ih dostavili Uredi državne uprave kojima su škole dostavljale tablice o štrajku.

Štrajk u osnovnim i srednjim školama održava se nakon što je u srijedu propao postupak mirenja Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama te Sindikata hrvatskih učitelja i Vlade, koja je odbila zahtjev za 6-postotnim povećanjem koeficijenata složenosti poslova.

Vlada je sindikatima ponudila povećanje dodataka na plaću za dva posto od 1. listopada ove i 2 posto od prvog lipnja iduće godine, ustvrdivši da koeficijent složenosti poslova nije predmet pregovora između Vlade i sindikata, no takvu su ponudu sindikati odbili.

U četvrtak su u štrajku bile uključene sve osnovne i srednje škole, a od petka će se održavati cirkularni štrajk po županijama. (Hina)

Izdvojeno

11. srpanj 2020 04:23