StoryEditorOCM
Splitkakvo opravadanje

Asti šta se u ‘Sparu‘ koprcaju oko vage koja preteže u njihovu korist, a na štetu kupaca: ‘Pojedinci skinu poklopac...‘

Piše Frano Kiso
5. veljače 2024. - 11:56

Prošli tjedan smo pisali o neobičnoj situaciji s kojom se susrela jedna naša čitateljica koja je muku mučila s vagom u splitskoj SPAR Supermarket trgovini u Ličkoj ulici.

Splićanka u poznatoj trgovini stavila pakiranje od pola kilograma limuna na vagu, pa se zabezeknula: ‘Kupac po kupac...‘

Prvo nam je priložila fotografiju na kojoj je vidljivo da pakiranje limuna umjesto naznačenih 500 grama, ima 484 grama, odnosno 16 grama manje od težine naznačene na etiketi, a zatim je slikala kako sama prazna vaga pokazuje deset grama koji se nadodaju na svaki proizvod.

image
Čitateljica

Napokon smo dobili službeni odgovor iz vodstva trgovačkog lanca te su nam pokušali objasniti na način rade njihove vage.

- Na svakoj vagi je prozirni poklopac koji služi za zaštitu vage. Kada je podložak postavljen na vagi, vaga pokazuje početno stanje nula. To znači da je težina podloška uračunata kao početno stanje (tarirana) i težina podloška se ne računa u težinu kupljenih artikala. Kada se podložak ukloni: na vagi se pokaže oznaka VVV, a početno stanje vage je "minus težina podloška". Kada se artikli stave na vagu njihova stvarna težina se umanji za težinu podloška - pojašnjavaju i kažu da su krivci - kupci.

- Budući da pojedini kupci, nakon što zamijete kako je na vagi prozirni poklopac koji služi za zaštitu vage, taj isti prozirni poklopac odluče ukloniti, u trgovinama je ispod prozirnog poklopca duže vrijeme bila postavljena komunikacija odnosno objašnjenje za kupce - pravdaju se iz Spara te prilažu fotografiju natpisa za kupce.

image

Sparov natpis za kupce

Spar Hrvatska

Nakon ovog odgovora, javili smo se čitateljica koja nam je jasno rekla:

- Na dan vaganja nisam vidjela taj prozirni poklopac, kao ni nikad prije!

Brojne nelogičnosti

Osim što se iz trgovačkog lanca uopće nisu osvrnuli na pitanje vezano uz manju gramažu limuna, nisu ni u potpunosti razjasnili zbunjozu oko dodanih 10 grama na vagi.

Nezadovoljni nelogičnim odgovorom i konfuzijom oko vaganja, poslali smo novi upit u kojem smo zatražili objašnjenje kako će kupci pratiti njihovu matematičku računicu oko svega toga i pritom zaštitnog poklopca o kojem pričaju - uopće nema.

Pitali smo ih i odakle je došlo tih 10 grama na praznoj vagi bez plastike, koliko podloška teži i zar bez nje ne bi trebalo biti "minus težina podloške", a ne "plus deset grama".

Odgovora nema ni nakon četiri dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:22