StoryEditorOCM
SplitStanar umjetnik

U parku na Trsteniku postavljena instalacija "Košulja od lišća" susjeda Borisa Šituma

Piše Merien Ilić
14. siječnja 2022. - 17:38

U parku u Ulici Dinka Šimunovića na Trsteniku 'niknuo' je novi čempres, točnije skulptura  „Košulja od lišća“ autora Borisa Šituma. Riječ je o prvonagrađenom radu 40. Splitskog salona „Emanuel Vidović“ – Mjesto za umjetnost, a sam naziv „Košulja od lišća“ inspiriran je naslovom pjesme hrvatskog pjesnika Nikole Martića.

Investitor postavljanja ove instalacije je Grad Split, a projektanti skulpture, osim autora Borisa Šituma, bili su Nataša Šustić, te Ante Runjić iz Projektnog biroa Konstruktor Split sa suradnikom Markom Sardelićom, te Josipom Giljanovićem iz firme Gilan. Izvođač radova bila je tvrtka IGT Graditelj Split, a vrijednost cjelokupnog projekta s uključenim PDV-om je 78.725 kuna.

- Košulja od lišća instalacija je namijenjena dopuni stabla čempresa u drvoredu u blizini autorovog mjesta stanovanja. Naizgled je to banalan prizor na kojeg nitko ne obraća pažnju, osim ponekog rijetkog prolaznika koji bi se začudio takvoj sceni. Prazno mjesto u drvoredu za autora predstavlja blagu, ali kontinuiranu iritaciju oka i razuma, mjesto potencijalne intervencije i mogućnost ostvarenja predviđenog sklada. Materijaliziranje obrisa čempresa je slikovita priča o potrebi za djelovanjem, za budnošću i vrlinom interakcije sa svijetom što nas okružuje. Košulja od lišća je umjetnost niotkuda, pitoma i dobrodošla pojava u životu kojeg živimo, a nismo ga ni svjesni. Košulja od lišća je znak i podsjetnik - napisali su likovni stručnjaci iz HULU. 

Šitum je autor niza javnih skulptura i prostornih instalacija na području Splita i okolice. Između ostalih, poznata je bila njegova umjetnička intervencija "Jutro" na putu od Žrnovnice ka Srinjinama gdje je preoblikovao betonski stup nekadašnjeg dalekovoda, no radnici na elektrodistribuciji su ga svojedobno srušili uz obrazloženje da ugrožava sigurnost. Postavio je Šitum ispred svoje zgrade na Trsteniku i sjajnu instalaciju "Moj komad neba", krletku od mesinganih cijevi koja predstavlja preskupi i mnogima nedostižni metar kvadratni stambenog prostora. Sada je pak, sa svog prozora uočio nedostatak čempresa u drvoredu i promptno 'intervenirao'. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 08:15