StoryEditor
SplitKAMPANJA BORANKA

U naselju Donje Sitno dvjestotinjak volontera zasadilo nova stabla: ‘Kao izviđaču, priroda mi je veliki dio života i ne vidim bolji način kako joj vratiti za sve što nam pruža‘

Piše PSD
25. rujna 2021. - 15:24

Jubilarna, 25. po redu akcija pošumljavanja požarišta u popularnoj kampanji Boranka, održana je ove subote u splitskom naselju Donje Sitno. Dvjestotinjak volontera cijelo je prijepodne marljivo sadilo nova stabla na požarištu iznad Crkve Presvetog Trojstva gdje je šumsko područje poharao katastrofalan požar 2017. godine u kojemu je izgorjelo više od 4000 hektara šume u okolici Splita.

Ovu su subotu tako glavninu od čak 200 volontera činili splitski izviđači iz Skautskog kluba "Marjan" i Odreda izviđača pomoraca "Spinut" te učenici Prirodoslovne škole Split i 5. gimnazije "Vladimir Nazor" iz Splita, a pridružili su im se i drugi građani.

image
Savez izviđača Hrvatske

Zajedno su posadili nekoliko tisuća novih stabala u sadnicama i sjemenu, a sukladno uputama struke, sadile su se isključivo autohtone vrste i to hrast crnika (česmina), pinjol (pinija) i crni bor.

- Sudjelujem na Boranki još od samog početka, od 2018. godine, a i dalje se rado odazivam. Kao izviđaču, priroda mi je veliki dio života i ne vidim bolji način kako joj vratiti za sve što nam pruža nego kroz ovu hvalevrijednu akciju. Posebno me veseli svaki put vidjeti nova lica, a naročito učenike kojima je kroz Boranku pružena izvanredna prilika za uključiti se u pomoć lokalnoj zajednici i prirodi – rekla je Marija Jukić, izviđačica iz Odreda izviđača pomoraca "Spinut".

Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Splitski skautski zbor, kao glavni organizatori kampanje Boranka, održali su ove subote 25. po redu akciju pošumljavanja požarišta Dalmacije u sklopu popularne kampanje Boranka koja se održava već 4. godinu zaredom.

Do sada je u akcijama Boranke sudjelovalo oko 7600 volontera čime je Boranka već postala najveća volonterska akcija pošumljavanja požarišta na razini čitave Europe.

image
Savez izviđača Hrvatske

Organizatori su svim volonterima osigurali besplatan prijevoz do i s lokacije pošumljavanja, sadnice, zaštitnu opremu, alat za sadnju, vodu za piće, sendviče i voće.

Akcije pošumljavanja požarišta održavaju se svake subote na širem području grada Splita, zaključno sa subotom 16. listopada 2021. Iduću subotu nastavlja se pošumljavanje požarišta u Donjem Sitnom.

U organizaciji Boranke izviđačima i drugim volonterima uvelike pomažu Hrvatske šume koje osiguravaju sadnice i drugi sadni materijal, a njihovi stručnjaci educiraju volontere i rade stručni nadzor same sadnje.

HGSS-ovi volonteri glavna su logistička podrška u organizaciji pošumljavanja. Ravnateljstvo civilne zaštite osigurava alat i opremu za sadnju te ostalu logistiku, Grad Split osigurava besplatan prijevoz volontera autobusima, a volonteri Crvenog križa na raspolaganju su volonterima u slučaju nesretnog slučaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2022 08:27