StoryEditor
Splitproslava sudamje

U katedrali sv. Dujma otvoren njegov moćnik, na zvonik vraćena stara zvona, nakon 16 godina gradom opet odzvanja savršeni zvuk

6. svibnja 2020. - 21:38

Uoči velikog splitskog blagdana sv. Dujma, zaštitnika grada u splitskoj prvostolnici u srijedu poslijepodne održana je svetkovina otvaranja moćnika sv. Dujma ujedno i Prva večernja misa

Nažalost, zbog aktualne zdravstvene situacije, epidemiološke mjere Nacionalnog stožera odredile su da velike javne proslave na ulicama neće biti, a time ni svečane mise i procesije, kao ni sajma Sudamja na Rivi što će zasigurno teško pasti građanima.

No, kako je poručio nadbiskup Marin Barišić povodom Sudamje: Okupljanje će ove godine izostati, ali ne i ljubav svetog Dujma!

Uoči otvaranja moćnika, predstavljena su stara zvona. Kao što je poznato, na katedralni zvonik vraćaju se stara, a skinuta su “nova” zvona koja su se pokazala nekvalitetna. Sada će se uz Bumbal, golemo katedralno zvono teško 1200 kilograma, naći još pet manjih zvona i s kampanela će odzvanjati kao nekad.


Otvaranjem moćnika sv. Dujma u srijedu započela je službeno središnja proslava Sudamje. Kao i do sada, moćnik s Dujmovim relikvijama na oltaru otvorili su msgr. Nediljko Ančić, prepozit Metropolitanskog kaptola i gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Slijedile su Pohvale svetom Dujmu, te se molila svečana Večernja molitva. Prigodni nagovor održao je kanonik don Jure Vrdoljak.


Zbog mjera socijalnog distanciranja, ova svečanost prenosila se na Laudato TV-u, YouTube kanalu i Facebooku SMN, na Facebooku Gospa Sinjska, Facebooku Karmelićani Split.

Na sam blagdan sv. Dujma svečanu svetu misu u 10 sati predvodit će nadbiskup mons. Marin Barišić uz tv prijenos.

item - id = 1019941
related id = 0 -> 1128155
related id = 1 -> 1128145
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2021 00:52