StoryEditorOCM
Splitpoklon ‘slobodne‘

U Gradskom kazalištu mladih izvedena predstave ‘Splićanke‘, originalna postava ponovno je oduševila

Piše Petra Klarić, Lenka Gospodnetić
18. prosinca 2023. - 23:37

Slobodna Dalmacija je uoči nadolazećih blagdana i završetka još jedne uspješne godine svojim vjernim djelatnicima, prijateljima i poslovnim partnerima u ponedjeljak poklonila poseban poklon – izvedbu predstave "Splićanke" na daskama Gradskog kazališta mladih.

Redatelj Ivan Leo Lemo je kroz formu cabareta ispričao priču o pet (ne)tipičnih Splićanki, koje je vrtlog života doveo do čekaonice splitske burze rada. Kroz glumu, pjesmu i ples ova predstava na humorističan način razbija patrijarhalne mitove i istovremeno uklanja strepnje svakodnevnog života.

Ovom prilikom posjetitelji su ponovno gledali originalnu postavu "Splićanki", koju čine Ana Gruica, Nada Kovačević, Lidija Florijan, Dora Bogdanović i – ponovno na daskama – Aneta Gotovac, kojoj je neko vrijeme alternacija bila Ana Uršula Najev.

- U ovo predblagdansko vrijeme, u godini u kojoj smo proslavili za medijske kuće rijetkih i velikih 80 godina, pozivajući vas da budemo danas zajedno željeli smo vam ponovno zahvaliti i potvrditi tko smo, što smo i čemu stremimo. Medijska smo kuća koja je iznikla u ovom gradu i u ovoj regiji. Na našoj osobnoj karti ponosno nosimo ime Splita, tako je bilo proteklih 80 godina i tako će biti i u buduće - kazao je u pozdravnom govoru direktor Slobodne Dalmacije Vinko Ursić Glavanović.

Susretljivi mladi ravnatelj GKM-a, glumac i glazbenik, profesor Ivo Perkušić, nije krio zadovoljstvo što se ovom predstavom obilježava ne samo kraj uspješne poslovne godine Slobodne Dalmacije, nego i sedam godina života same predstave. K tomu, upravo ove je godine prije točno osamdeset godina u El Shattu u izgnanstvu i ratnom egzilu osnovano Gradsko kazalište mladih!

- Ova predstava postala je trademark našeg kazališta, sedam godina je na sceni i ovo je njena nova mladost. I mi i vi ove godine slavimo 80 godina postojanja, a kazalište i dnevni tisak imaju puno sličnosti jer i jedni i drugi izravno promatramo život na svakodnevnoj bazi – kazao je Perkušić.

Podsjetio je na to Perkušić, kao i na okolnost da je upravo u prosincu 1943. godine izvedena i prva predstava novoosnovanog GKM-a, što se, eto, kronološki poklopilo.

Nakon predstave, okupljeni su druženje nastavili na prigodnom božićnom okupljanju u restoranu "Bajamonti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:45