StoryEditor
SplitSVEUČILIŠTE POMAŽE

U galeriji ‘Vasko Lipovac‘ otvorena humanitarna izložba splitskih umjetnika za pomoć Banovini. Za 22 djela sprema se i aukcija, evo kada započinje

Piše Merien Ilić
16. veljače 2021. - 14:22

Splitsko Sveučilište ovih dana pomaže Banovini na simboličan način. Ovog utorka u Sveučilišnoj galeriji "Vasko Lipovac" otvorena je humanitarna izložba pod nazivom "Sveučilište u Splitu i splitski umjetnici zajedno za Banovinu" na kojoj postav čine ukupno 22 djela poznatih imena splitske akademske likovne scene.

- Ovo je hvalevrijedna inicijativa u kojoj su naši eminentni umjetnici donirali svoja djela. Izložbu prati i online aukcija svih izloženih radova, kako slika, tako i skulptura, a prikupljena sredstva namijenjena su studentima i njihovim obiteljima koji su pogođeni razornim potresom na području Banovine.

Na našem Sveučilištu studira 45 studenata s potresom pogođenog područja. Mi ćemo se pobrinuti da sva djela budu otkupljena, a sva sredstva, uz ona od ranije, uplatit ćemo od ove prodajne izložbe.

Ako koje djelo i ostane, osobno ću ga otkupiti. Početna cijena jednog djela je 5000 kuna, a sav prihod ići će tim studentima i njihovim obiteljima koji su potrebi. Već je dogovoreno da ti studenti neće plaćati školarine, a nastojat ćemo im pomoći i dalje - rekao je rektor splitskog sveučilišta prof. dr. sc. Dragan Ljutić na otvorenju izložbe.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Online aukcija bit će postavljena na mrežnim stranicama Sveučilišta u Splitu, a licitirati za izložena djela bit će moguće 24 sata, od 25. do 26. veljače, što je ujedno i posljednji dan izložbe u Sveučilišnoj galeriji.

O točnom terminu, kao i detaljima kako licitirati, obavijestit će se javnost u idućim danima, kako putem sveučilišnih komunikacijskih kanala, tako i putem medija.

Važnost izložbe nije samo u kreativnom prilogu splitskih autora, redom eminentnih imena naše likovne scene, već i u njezinom moralno-etičkom karakteru.

Donacijom svog rada istaknuli su esencijalnu ulogu umjetnosti. Kupci radova, uz umjetnički rad, dobit će priliku iskazati solidarnost i pružiti potporu studentima i studenticama koji dolaze iz područja Sisačko-moslavačke županije zahvaćenih potresom.

- Svi smo potreseni ovim potresom. Tresla se zemlja, ali i srce i duša i savjest pa smo htjeli biti blizu, svaki na svoj način. Tako i umjetnici.

Osobno sam scenom milosrdnog Samaritanca pogledao prema Evanđelju i zaronio u Isusovu poruku da nas treba dirnuti tuđa nevolja i da učinimo sve što možemo - poručio je Josip Botteri Dini.

Na izložbi svoja djela izlažu sve redom poznata imena: Josip Botteri Dini, Ana Marija Botteri, Željko Bubalo, Ljubica Buble Dragojević, Mladen Čulić, Edvin Dragičević, Nikola Džaja, Kažimir Hraste, Stjepan Ivanišević, Ivan Listeš, Petar Jakelić, Robert Jozić, Kuzma Kovačić, Helena Mardešić Sikora, Zvonimir Mihanović, Matko Mijić, Dražen Pejković, Hrvoje Marko Peruzović, Velebit Restović, Dijana Iva Sesartić, Vjekoslav Stipica, te Vice Tomasović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2022 19:50