StoryEditor
SplitRELIKT BIVŠE VLASTI

U Đardinu će ipak biti još jedno događanje iako je gradonačelnik Puljak najavio da lokacija nije adekvatna, Ivošević je osobno pripremio zaključak za ‘Evo ruke‘

Piše Ivana Perković
25. lipnja 2021. - 18:02

Stanari stare gradske jezgre sredinom lipnja pobunili su se zbog održavanja "Split Spring" festivala u Đardinu. Osim što im smeta buka do sitnih sati i neodgovorni građani koji okolne površine koriste kao javne zahode, Splićani smatraju da za ovakve manifestacije ima i boljih površina od najstarijeg očuvanog splitskog parka koji se nalazi u zoni A konzervatorske zaštite.

Podržao ih je novi gradonačelnik Ivica Puljak, koji je najavio da u splitskom perivoju više neće dopuštati festivale ovog tipa, napominjući da je ipak još jedan naslijedio od bivše gradski vlasti.

Nije se tada izjasnio o kojem se događaju radi, no moglo se pretpostaviti da misli na "Evo ruke" - višemjesečni blues i jazz festival koji se na ovoj lokaciji odvija godinama i upravo je razlog nezadovoljstva dijela stanara splitske gradske jezgre.

Protekli tjedan Puljak je potpisao zaključak u kojem je bez novčane naknade dopustio održavanje ove manifestacije u nešto kraćoj formi, od 16. srpnja do 1. kolovoza.

image
Bina u Đardinu postavit će se ove godine zadnji put 
Vojko Bašić/Cropix

Budući da je prije kazao da je festival naslijedio, pokušali smo doznati zašto na zaključku stoji njegov potpis, no nismo ga uspjeli dobiti. Jedan od najglasnijih protivnika održavanja ovakvih manifestacija u Đardinu bio je upravo njegov današnji zamjenik Bojan Ivošević, pa smo njega upitali za komentar.

Odobreno financiranje

- Ja sam pripremio taj zaključak. Radi se o manifestaciji koja je već imala odobreno financiranje na četiri razine; od Grada Splita, Županije, Turističke zajednice i Ministarstva kulture, pa ne bi imalo smisla da Grad naplaćuje korištenje javne površine festivalu koji sufinancira.

Tako je bilo i prethodnih godina i toga smo se držali. Odobrili smo događanje, ali u skraćenom obliku, kao svojevrstan oproštaj od lokacije na kojoj je osmu godinu zaredom, a nakon toga će se tražiti druga, adekvatnija lokacija. Nama je sama manifestacija jako zanimljiva, ali još stojimo iza toga da je neprimjerena Đardinu - kazao je Ivošević.

image
Bojan Ivošević: 'Ja sam pripremio zaključak' 
Tom Dubravec/Cropix

Kao što smo naveli, "Evo ruke" će se Splićanima ove godine predstaviti u nešto kraćem, dvotjednom formatu - od 16. srpnja do 1. kolovoza. U Đardin će, osim pozornice, biti postavljeno pet ugostiteljskih i dvije promotivno-prodajne kućice, jedna skladišna te pet montažnih WC kabina.

Odobreno radno vrijeme manifestacije je radnim danom do 23.30 sati za glazbeni dio, a za sajamsku ponudu do ponoć. Vikendima i blagdanima glazba mora biti ugašena do 23.30, a sajamska ponuda produžuje se do 1 sat ujutro.

Organizator festivala, tvrtka "Wolfman", dužna je Đardin koristiti u skladu s komunalnim redom i vratiti ga Gradu u čistom, urednom i neoštećenom stanju, a za svako oštećenje snosit će financijsku odgovornost.

Što se tiče budućnosti festivala u Splitu, kako nam govori organizator Stevo Vučković Stividen, odmah u rujnu će s gradskim službama sjesti i dogovoriti kako dalje, odnosno gdje će se i kako "Evo ruke" nastaviti.

Ne želi se petljati s politikom, kaže, već isključivo raditi na razvoju splitske scene, ali napominje da grad Split upravo po tom pitanju zaostaje i za manjim sredinama.

Definiranje novih lokacija

- Vrijeme je da se uredi i definira gdje se ovakva događanja u Splitu mogu zbivati, hoće li to biti Đardin ili Žnjan, nije na meni, bitno da domaći svit, a i turisti, uvijek znaju gdje mogu poslušati dobru glazbu.

U cijelom svijetu su upravo parkovi odabrani za tu svrhu i ne vidim problem u tome - kaže Stividen. Ističe da mu je trenutno cilj uspješno organizirati ovogodišnji festival, a o daljnjim koracima razmišljat će poslije.

Osmo izdanje "Evo ruke" otvorit će "Teška odluka" i "Atomsko sklonište" 16. srpnja, a Splićani i njihovi gosti u dva tjedna imat će priliku uživati u svakodnevnim koncertima i popratnim događanjima. Cjelokupan je program na službenoj stranici festivala.

image
Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2022 15:22