StoryEditor
SplitPRIPREME ZA SEZONU

Trstenička vala više nije mjesečev pejzaž: posađeni su tamarisi i to ugusto, trebala bi biti debela hladovina. Najavljuje se i ozelenjivanje Firula i Kašteleta

Piše Merien Ilić
14. travnja 2021. - 12:25
Božidar Vukičević/Cropix

Duž trsteničke uvale djelatnici Parkova i nasada zasadili su brojna stabla tamarisa, po nalogu Splitske obale koja upravlja tom plažom. Ozelenjivanje 'mjesečevog pejzaža' dočekano je s odobravanjem od strane građana koji su više puta ukazivali na tu potrebu jer na širem potezu gradskih plaža uopće nema hlada, a proteklih godina nije se po tom pitanju ništa poduzimalo.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Mnogi su stoga više nego ugodno iznenađeni jer je zasađen gusti drvored koji 'obećava' debeli hlad kada se stabla razgranaju.

Iz Splitske obale kažu kako je posađeno 81 stablo tamarisa na potezu uvale Trstenik, a u planu je ozelenjivanje plaža Firule i Kaštelet, gdje će se posaditi čak 150 stabala. Uz samo zelenilo, te standardne radove dohrane i uređenja plaža za sezonu, planira se i obnova urbane opreme na navedenim lokacijama na kojima će se postaviti nove klupe i kante za smeće.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Posađena stabla na Trsteniku obradovala su i Stipu Čogelju, potpredsjednika splitskog HDZ-a.

- Veseli me što sam u šetnji trsteničkom valom jučer vidio kako su posađena stabla čiju je sadnju sufinancirala Splitsko-dalmatinska županija. Radi se o projektu krajobraznog uređenja i urbane sanacije obalnog područja s degradiranim krajobrazom koji je dio našeg Plana upravljanja obalnim područjem i morskim okolišem, koji će uskoro u javnu raspravu. Konkretno, ovako se realizira program za zeleni Split napisao je Čogelja na Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2021 21:32