StoryEditorOCM
Splitplati, pa se rugaj

Totalni kaos na Marjanu: građevinski inspektori stižu na Bene zbog sumnje da su sportski tereni uz popularnu plažu izgrađeni nelegalno, a Županija objavila da je im je Kerum za koncesiju dužan čak 700.000 kuna!?

5. prosinca 2017. - 09:26
ben00

Tko će na koncu biti novi koncesionar Bena, neće biti poznato barem do veljače iduće godine.

Na sastanku županijskog Stručnog tijela za ocjenu ponuda za koncesije, održanom u ponedjeljak (jučer), slučaj se dodatno zakomplicirao saznanjem da građevinski inspektori stižu u tu marjansku uvalu, ali i da je upitno postojanje dozvola na sportskim terenima. Takav rasplet potvrdio nam je Ante Čikotić, MOST-ov županijski vijećnik i član Stručnog tijela.

– Zastupao sam stav da se o odluci o davanju koncesije za Bene ne bi smjelo glasati dok se ne dobije odgovor što je inspekcija utvrdila u listopadskim izvidima, za što sam doznao od Društva "Marjan". Iz zemljišnika se vidi da čak ni teniski tereni nemaju lokacijsku, građevinsku i uporabnu dozvolu. Kad se utvrdi legalnost građevina na Benama i postupi po inspektorskom rješenju, može se ići u koncesijski postupak uz poštovanje svih traženih uvjeta, među kojima je i obveza saniranja neispravne septičke jame, kao i naravno novog pravilnika koji smo donijeli nakon afere bivše županijske vlasti, pritisaka javnosti i MOST-a. Naš prijedlog je bio i da se Grad kao zainteresirana strana javi na budući natječaj – naglasio je Čikotić.

Podsjetimo, ljetos je Ministarstvo pomorstva provelo upravni nadzor na Benama kojim je utvrđeno da je Županijska skupština dodijelila koncesiju tvrtki "Nacional" u vlasništvu Igora Sapunara, Kerumova nećaka i sina predsjednika Županijske skupštine Petroslava Sapunara koji je bio član tematskog povjerenstva i glasao za tu ponudu, i to bez prethodne suglasnosti Ministarstva zaštite okoliša, što je protivno Zakonu o pomorskom dobru.

Naloženo im je da ponište odluku o dodjeli prava upravljanja kupalištem i da poslije ishođenja spomenute suglasnosti ponovno provedu koncesijski postupak.

Stipe Čogelja, privremeni pročelnik županijskog Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, kazao nam je kako će Županijska skupština najprije donijeti rješenje o poništenju odluke o davanju koncesije za Bene.

– Ministarstvo bi trebalo dati dodatne uvjete zaštite prirode, Javna ustanova za upravljanje Marjanom propisat će kapacitete kao što je primjerice broj ležaljki i suncobrana, te gdje oni moraju biti raspoređeni, a građevinska inspekcija treba dostaviti status svih objekata na području Bena. Mi nemamo informacije jesu li legalni ili nisu. Tu je važna i stavka koncesijskog duga bivšeg koncesionara u iznosu od 700 tisuća kuna, što je utuženo, ali nije naplaćeno.

Po novom Zakonu o koncesijama, to mora biti podmireno kako bi se dodijelila nova koncesija. Ako se ti uvjeti ispune, Stručno tijelo ponovno raspravlja o odluci da koncesiju dobije ta tvrtka ("Nacional", op.a.), o čemu će poslije glasati županijski vijećnici – dodao je Čogelja, navodeći da će se ići na ponavljanje postupka ako se odluka ne bude mogla donijeti zbog neispunjenja svih navedenih uvjeta čiji je nedostatak utvrđen upravnim nadzorom, među kojima je i spomenuti dug bivšeg koncesionara, tvrtke "Uvala Bene", čiji je osnivač također bio Željko Kerum.

Treba podsjetiti da smo već pisali i o imenovanju Saše Horvata, brata Kerumove supruge Fani, za člana Stručnog tijela za ocjenu ponuda za koncesije na pomorskom dobru koje se jučer sastalo i odgodilo cijeli postupak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 17:44