StoryEditor
Splita Nije ni to sve...

‘Top lista nadrealista‘ u splitskom škveru: dok su radnici kod kuće, bez plaća, ne biste vjerovali što je glavna vijest na Facebooku Brodosplita!

9. lipnja 2022. - 15:24

Ne biste vjerovali: škver gori, Debeljak se češlja, radnici kod kuće i bez plaća, u pogonima ni živa stvora, a Brodosplitu je na Facebooku glavna vijest da buku u brodogradilištu stvaraju jedino - digitalni nomadi u posjetu?!

Ima i slika! Čitava galerija. Neki veseli likovi iz zemlje čudesa, vedri, nasmijani i osunčani. Stranci... Ko začuđeni svatovi! Dobro još nisu zapjevali čudesno laganu napitnicu doborodošlice i dobrog raspoloženja iz Tomina starog kraja: "Saaa-mo-booorci piju vino z lonciiii..."

Nose i kacige! Da se ne sudare s uspješnim projektima u prolazu: sekcijama, cijevima, brodskim limovima, novogradnjama i ostalim brodograđevnim imaginarijem veseljaka z bregov.

Što će ljudi, božesačuvaj da bismo se njima narugali, došli su samo u posjet. Ne znaju, nisu odavde!

image

Mladi gosti su oduševljeni viđenim, jedino im je bilo malo čudno - što nigdje nema radnika....

Brodosplit/fb/

Ovako kažu urednici stranice: "Nova grupa digitalnih nomada iz work and travel platforme 'Remote Year' posjetila je Brodosplit. Međunarodna platforma okuplja zajednicu digitalnih nomada, strastvenih profesionalaca, freelancera i poduzetnika koji putuju po svijetu i rade 'na daljinu', a sviđa im se i obilazak splitskog škvera, jer nam kontinuirano dolaze u posjet već pet godina."

Eno ih, šetaju pogonom, penju se skelama pod kojima nikako da se porode ophodni brodovi za HRM. Silaze. U pozadini se vidi kako im se načuditi ne može ono par preostalih radničkih glava.

Nomadi lutaju pustim škverom, razgledavaju palubu najvećeg jedrenjaka s križnim jedrima na svijetu, osvrću se ili gledaju gore. Tako se i inače prepoznaju furešti bilo gdje na svijetu. Smiju se oko glave i valjaju u jedrenjakovoj pramčanoj mreži, toliko oduševljeni da su zaboravili pitati da nije kod nas danas neki praznik. Kad već nema nikoga.

image

Obilazak pustog škvera i novogradnji koje će pričekati na porinuće

Brodosplit/fb/

Nadrealno, pogledajte i sami. Ne znamo može li ovomu doskočiti i ona predratna "Top lista nadrealista", s Dnevnikom 17. juna 1972. godine i prilogom o postavljanju kamena temeljca za novo brodogradilište u ustaničkom Bugojnu. "Odakle će se brodovi prevoziti do Jadrana preko Kupresa, specijalnim kamionima uvezenim iz Švedske. Pogledajmo…"

Nije ni to sve! Na istoj škverskoj stranici u četvrtak je objavljena i vijest: "Na današnji dan prije četiri godine održano je porinuće polarnog kruzera 'Hondius', prvog iz serije brodova za krstarenja polarnim područjima, kojima se Brodosplit pozicionirao u tržišnu nišu gradnje Polar Expedition Cruise Vessels i putničkih brodova čija je dužina od 100 do 250 metara."

Jeee, kad već nema novih porinuća, što fali starima?! Pozdrav nomadima, ma gdje već danas bili!

image

Digitalni nomadi u škveru

Brodosplit/fb/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. kolovoz 2022 22:57