StoryEditor
SplitSVEUČILIŠTE U SPLITU

Toni Gamulin, voditelj Odjela za studentski standard i sport, o Healthy Campusu: ‘Studentski dani ne smiju biti samo sjedenje u predavaonicama‘

Piše Mila Puljiz /Universitas
27. siječnja 2022. - 09:07
Skupina zaposlenika UNISPORTa  je pokrenila i organizirala Healthy campus koji zapravo studentima nudi mogućnost zdravog načina života kroz rekreaciju i prehranuPaun Paunović/Cropix

Sveučilište u Splitu pristupilo je "Healthy Campusu", programu Međunarodne sveučilišne sportske federacije (FISU), koji za cilj ima poboljšanje dobrobiti studenata i sveučilišne zajednice u različitim aspektima. Projekt se temelji na definiciji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u kojoj je zdravlje definirano kao “stanje potpune fizičke, mentalne i društvene dobrobiti, a ne samo odsutnost bolesti ili slabosti”.

"Healthy Campus" je globalni program koji, uz poticanje tjelesne aktivnosti, uključuje kontrolu prehrane, prevenciju bolesti, brigu za mentalno i socijalno zdravlje, izbjegavanje rizičnog ponašanja, očuvanje okoliša, te održivost i društvenu odgovornost. FISU tako želi pomoći sveučilištima da ugrade zdravlje u sve aspekte djelovanja i pružiti im rješenja poboljšanja kvalitete života i usvajanja zdravijih životnih navika.

Svaka gore spomenuta domena ima određeni broj kriterija koje Sveučilište mora zadovoljiti. U procesu je evaluacije potrebno ispuniti ukupno sto kriterija iz navedenih područja, pri čemu svaki navedeni kriterij ispunjava određene naputke definirane ciljevima održivog razvoja koje su uspostavili Ujedinjeni narodi u Agendi za održivi razvoj 2030 (SDGs), što daje dodatnu dimenziju sudjelovanju Sveučilišta u ovom projektu.

Do sada je ovom projektu pristupilo 86 sveučilišta iz svih dijelova svijeta, a ukupno su 33 sveučilišta ispunila više od 40% kriterija te zaradila neki od "Healty Campus" certifikata. Sudjelujući u projektu određeno sveučilište može steći osnovni, brončani, srebreni, zlatni i/ili platinum certifikat. Ciklus certifikacije traje 3 godine, a na kriterijima se radi u fazama. Nakon svake faze slijedi evaluacija od strane FISU-a, što ponekad zahtijeva i potencijalnu dodatna doradu po područjima kako bi se zadovoljio određeni kriterij.

Realizacijom kriterija Sveučilište postavlja elemente studentskog života u Splitu na razinu svjetskog standarda te svojim aktivnostima još jače pozicionira našu instituciju na međunarodnim rang-ljestvicama.

Cilj je Sveučilišta u Splitu da sudjelovanjem u ovom projektu, na krilima postojećih aktivnosti, u ovom slučaju sustava sveučilišnog sporta - Unisport Split, utječe na razvoj ostalih segmenata studentskog standarda na području našeg Sveučilišta.
Više o ciljevima HC-a i kako oni mogu pozitivno utjecati na Sveučilište u Splitu i njegove studente, kazao nam je Toni Gamulin, voditelj Odjela za studentski standard i sport.

image
/Cropix


Koji su glavni ishodi za Sveučilište zbog ulaganja vremena i truda u program HC-a i što će Sveučilište postići kad dostigne razinu certificiranja?

- Fokus svakog sveučilišta trebao bi biti na cjelovitom razvoju studenata kao osoba, pri čemu je razvijen studentski standard u svim segmentima neophodan. Studentski standard na našem Sveučilištu je zasigurno kvalitetniji od mnoštva drugih konkurentskih sveučilišta, ali je i dalje segment kojemu treba konstantno pristupati sa stajališta novih generacija i cjelokupne situacije u društvu.

Glavne domene HC-a uključuju tjelesnu aktivnost i sport, prehranu, mentalno i socijalno zdravlje, okoliš i društvenu odgovornost i samim sudjelovanjem u programu dolazi do njihova poboljšanja, što će dodatno poboljšati kompletan studentski standard u Splitu i to je jedan od glavnih ishoda ovog projekta. Certificirani HC stvorit će temelje za još bolja i daljnja poboljšanja u svim područjima zdravlja i dobrobiti pa u HC-u vidimo osnovu za daljnje unapređenje cjelokupne naše akademske zajednice.

Što mislite o radnom procesu u okviru programa HC-a?

-Sveučilište u Splitu, u suradnji s našim sveučilišnim Savezom i Studentskim centrom, već je implementiralo velik dio područja obuhvaćenih projektom HC-a. Radni napredak ovog projekta omogućit će nam da sistematiziramo i ujedinimo različite aktivnosti pod jednim imenom. Dakle, naša misao je konsolidirati ono na čemu radimo već neko vrijeme. Nadalje, želimo poboljšati neke inovacije i procese na kojima do sada nismo radili, što će svakako podignuti kvalitetu boravka na kampusu u određenim kategorijama kao što su briga o okolišu, odvajanje otpada i ekološka osviještenost. Nadam se da će naša misao biti realizirana i da će Sveučilište u Splitu dobro uklopiti u program HC-a.

Sveučilište u Splitu već je poznato po nizu sportskih i zdravstveno usmjerenih rekreativnih programa koji su jako popularni među studentima i po tim besplatnim programima za studente smo već prepoznatljivi u međunarodnoj akademskoj zajednici. Ono što je jako bitno u ovom procesu je zajednički rad zaposlenika Sveučilišta, sastavnica, studentskog centra i samih studenta po pojedinim segmentima projekta. Dakle, jedan od glavnih ciljeva nam je i još veća animacija studenata za aktivno sudjelovanje u provedbi različitih domena programa HC-a. Mišljenja sam da studentski dani u razvoju pojedinca ne smiju biti samo sjedenje u predavaonicama.

Slažete li se da je program HC-a alat za stvaranje globalne strategije unutar sveučilišta i razvija suradnju između različitih odjela?

-Važno je naglasiti da postoje poznata svjetska sveučilišta poput onih iz Pekinga, Porta i Coimbre koja već posjeduju Platinum certifikat i mogu biti smjernica našem radu u različitim segmentima.
Uz već navedene prednosti vezane uz zdravlje i podizanje studentskog standarda, HC vidimo kao medijski alat za promociju i

podizanje vidljivosti svih aktivnosti Sveučilišta u Splitu, kao i naglašavanje posebnih vrijednosti koje naše sveučilište ima u odnosu na druga sveučilišta. Također ovaj program može biti temelj još ozbiljnije i kvalitetnije suradnje između različitih europskih sveučilišta u korist stručnosti, najboljih praksi i razmjene znanja i iskustava. HC ima velik potencijal za međusveučilišnu suradnju u različitim područjima i nadamo se da će se naše sveučilište nametnuti kao lider na međunarodnoj razini.

image
Toni Gamulin
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2022 13:52