StoryEditorOCM
Splitbaš je komplicirano

Tko može spriječiti da na splitskom Peristilu ne osvane striptiz klub? Odlučuju svi pomalo, ali njihova je zadnja...

Piše Mia Uzinić
2. ožujka 2024. - 11:47

S obzirom na to da se kod nas nikad ne zna tko pije, a tko plaća, odlučili smo pokušati dati odgovor na majku svih pitanja koje već godinama muči brojne Splićane: kako u užem centru Splita nikne ugostiteljski objekt?

Odmah je važno upozoriti da se radi o gotovo pa nemogućoj misiji. Naoštrite živce, zasučite rukave i naoružajte se strpljenjem, nama je ovo sve bilo prenaporno. Krenuli smo u ovu priču, srljali kao guske u magli, pitali se što su konzervatorske smjernice i tko uopće na kraju o svemu odlučuje, a sveto pismo u cijeloj priči su - minimalni tehnički uvjeti.

image
Jakov Prkić/Cropix

Usputno rečeno, uopće nisu "minimalni", a kada je u pitanju centar grada pogotovo. Naša stara gradska jezgra simbol je ovog grada, razlog zašto smo prepoznati u svijetu pa je na nama, a još više na konzervatorima, da je sačuvaju. Ali vratimo se na minimalne tehničke uvjete, koji se odnose na sve one koji su registrirali tvrtku ili obrt u svrhu bavljenja ugostiteljstvom, trgovinom, turizmom i ostalim. 

Što to znači? Znači da ćete trebati prikupiti sve dokaze da su oprema i prostor koji ćete koristiti u skladu sa zakonskim propisima, a nakon što prikupite svu potrebnu dokumentaciju predat ćete je na uvid Upravnom odjelu za opću upravu u zgradi Županije koja će vam izdati Rješenja o utvrđivanju minimalnih tehničkih uvjeta. Tek nakon što ga dobijete, možete otvoriti vrata za posjetitelje. Zvuči jednostavno kada se ovako ukratko objasni. 

image
Paun Paunović/Cropix

Dokumentacija koju predajete, među ostalim, treba sadržavati: rješenje Trgovačkog suda o upisu u sudski registar za tvrtke, odnosno rješenje o upisu u Obrtni registar za obrte, dokaz o pravu korištenja prostora, dokaz o ispunjavanju uvjeta poslovnog prostora na temelju Zakona o gradnji, prethodno odobrenje Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, uvjerenje o stručnoj osposobljenosti za ugostiteljsku djelatnost. 

To naravno nije sve, trebat će vam i dokaz o ispravnosti električnih instalacija, izvješće o ispitivanju učinkovitosti ventilacije, izvješće o ispitivanju buke, izvješće o ispitivanju parametara radnog okoliša, izvješće o ispitivanju strojeva i uređaja s povećanim opasnostima, izvješće o ispitivanju gromobranske instalacije, izvješće o onečišćenju zraka i tako dalje.

Zbunjeni, kontaktirali smo tvrtku koja provodi ispitivanja iz područja zaštite na radu, zaštite od požara i zaštite okoliša. Nije nam bilo jasno odlučuje li o svemu Grad, konzervatori, Županija, a kratki odgovor je da o tome odlučuju svi. Ako bilo koja stavka nije zadovoljena, ništa od otvaranja. 

image
Joško Šupić/Cropix

- U staroj gradskoj jezgri posebno je teško otvoriti ugostiteljski objekt. Kao primjer možemo navesti samo ovu situaciju: ako poslužujete hranu, trebate osigurati da dim ne smeta ostalim stanarima. To znači da ćete dimnjak morati izgraditi na vrhu zgrade, a to možete napraviti ili kroz zgradu, za što vam treba suglasnost stanara, ili preko fasade za što vam treba suglasnost konzervatora. U većini slučajeva, od jednih ili drugih, dobit ćete "ne" kao odgovor. A to vam je samo jedna od bezbroj stavki - objašnjavaju.

Ima tu još milijun drugih sitnica, a poručuju da se za otvaranje ovakvog objekta u centru morate pripremiti na temeljito preuređenje i velike investicije. Zanimalo nas je i tko kaže da ne možemo, naprimjer, u Marmontovoj ulici otvoriti striptiz klub. Iz Grada kažu da je sve napisano u GUP-u u kojem je definirano što se može gdje raditi. Kažu i da računa o tome treba voditi Županija prilikom izdavanja dozvola. 

image
Vojko Bašić/Cropix

Prema GUP-u, centar grada ima stambeno-poslovnu namjenu, a pod tom namjenom se može svrstati cijeli niz poslovnih objekata. Kako se onda branimo od toga da na Peristilu, pored crkve sv. Duje, netko otvori jedan striptiz klub? Odgovor leži u Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara koji trenutno omogućuje konzervatorima da ne dozvole otvaranje onih tipova objekata koji bi na neki način ugrozili kulturnu baštinu. 

Nedavno se raspravljalo u Saboru, upravo o ovom Zakonu, a i sam dogradonačelnik Bojan Ivošević na svome je Facebook profilu kazao da ako izmjene ovog Zakona prođu, uistinu se otvara prostor za striptiz bar na Peristilu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 10:56