StoryEditorOCM
SplitKOMENTAR

Tko je ovdje lud? Prvo su slavili Šutu jer ga je sud ostavio na čelu ‘ViK-a‘, a sad Puljak tvrdi da se...

Piše Saša Ljubičić
10. veljače 2023. - 17:09

Splićani, pratite li prepucavanje HDZ-a i Centra? Jučer su izvijestili da Tomislav Šuta, predsjednik gradskog odbora zajedničara i praktički čelni čovjek opozicije, ostaje na čelu "Vodovoda i kanalizacije". Tako je, protumačeno nam je, odlučio Trgovački sud u Splitu.

Simpatizeri HDZ-a i oponenti Ivice Puljka, zadovoljno su protrljali ruke i konstatirali: "Aha; vidiš da funkcionira pravna država. Ne mogu oni smijeniti Šutu samo zato što je u međuvremenu postao šef splitskog HDZ-a". 

Ide natječaj

To je, ponavljam, bilo jučer, jer danas čujemo nešto sasvim drugo. Naime, sad će i oni koji podržavaju Centar biti itekako zadovoljni istom presudom?! Da ne bude jesam rekao, nisam, citirat ćemo gradonačelnika Puljka: "Pozdravljam ovu presudu suda koja je u suštini smijenila direktora i imenovala privremenog upravitelja i na takav način je donesena odluka koja je u interesu Grada Splita - gospodin Šuta više nije direktor "Vodovoda i kanalizacije" nego je sada privremeni upravitelj s vrlo ograničenim ovlastima koje služe da ViK pripremi za izbor nove uprave. Očekujemo da će se natječaj raspisati u najkraćem mogućem vremenu."

Shvaćate li što je kazao gradonačelnik? Šuta više nije direktor, nego je privremeni upravitelj. Nije šija, nego vrat? I dalje će rukovoditi tvrtkom, samo će mu titula biti druga i ovlasti uže, pa poteštat tvrdi da je to odluka kojom su gradski oci zadovoljni jer ona vodi prema Šutinoj smjeni. OK; vlast su i može im se.

image
Vladimir Dugandzic/Cropix

No, da bi se razumjelo cijeli ovaj rašomon, treba krenuti od početka. Tomislav Šuta je zaista došao na čelo ViK-a samo zato jer ima iskaznicu HDZ-a. Daleko od toga da je čovjek "dibidus" i da nema obrazovanje koje ta funkcija traži, ali mogao je imati i sto diploma, iskustva i znanja na pretek, bez HDZ-a bi se s njima mogao slikati.

E, sad, na to nam je u kampanji ukazivao Centar i zato je između ostalog i dobio vlast na redovnim, a učvrstio je na prijevremenim izborima, jer njima neće biti važno tko je čiji, samo da se razumije u ono za što je dobro plaćen. 

Kadrovska politika

Prošle su dvije godine, a građani koji su dali povjerenje Centru, čekali su da na to mjesto dođe stručnjak izabran na javnom natječaju neovisno o njegovoj ili njenoj stranačkoj pripadnosti i uopće političkom uvjerenju, jer Šuta takav očito nije, no to se nije dogodilo. Isto se u javnosti protumačilo kao velika promjena kad je u pitanju kadrovska politika: Puljak i Centar ne mijenjaju Šutu s mjesta direktora "ViK-a" bez obzira što je hadezovac jer čovjek očito zna znanje. Bravo za Puljka, a bravo i za Šutu. A, je li tako?

No, vidi vraga, kad je Šuta od "običnog" HDZ-ovog aktivista postao šefom splitske organizacije, odmah je krenula rasprava o njegovoj smjeni. Do tada nismo čuli ništa od vladajućih što bi mu se u vezi poslovanja "Vodovoda i kanalizacije" ozbiljno stavljalo na teret, a sad gradonačelnik Puljak na tiskovnoj konferenciji kaže sljedeće:" Split je grad koji u 21. stoljeću ne može piti vodu nakon svake kiše i grad koji gubi 58 posto vode u mreži prije nego ona dođe do krajnjih korisnika i grad u kojem projekti aglomeracije kasne. Radi se o tipičnom HDZ-ovskom tempu u kojem se provodi i obnova. Bivši direktor "Vodovoda i kanalizacije" aktualni je predsjednik HDZ-a i fotelju direktora je dobio na poklon isključivo zato što je član HDZ-a i jedina kvalifikacija mu je guranje kroz stranačku hijerarhiju."

Dvije godine ili pola mandata gradske vlade, Šuta je odgovarao Centru i koalicijskim mu partnerima ili zamjenu za njega nisu imali, a sada mu je jedina kvalifikacija guranje kroz stranačku hijerarhiju?! Znači li to da u Banovini sporo pale?

Da sve bude još luđe, na Šutino mjesto u ViK-u gradska vlast koju čine liberali i ljevica, predlagala je njegovog zamjenika - Tomislava Prljevića, također hadezeovca, ali, eto, Trgovački sud u Splitu je to odbio pa "preimenovao" Šutu iz direktora u privremenog upravitelja. Iako su u HDZ-u tu odluku protumačili kao svoju pobjedu, Tomislav Šuta, koji se ranije nije dao iz direktorske fotelje, sada će svojevoljno otići jer mu je svega puna kapa. Ha, ha... Komedija i pol. 

Nije ovo Amerika

Ovakav montipajtonovski scenarij kadroviranja po modelu iz Brešanove Mrduše Donje, događa se jer Hrvatska nema po uzoru na druge demokratske zemlje, zakon koji bi takstativno pobrojio koje su pozicije isključivo političke, pa vlast, koja je dobila legitimitet na izborima, za njih snosi punu odgovornost pred biračima. Kad u Americi jedna garnitura u Kongresu i Bijeloj kući zamijeni drugu, iduće se jutro zna tko točno pakuje kutije. Nema, Šuta hoćeš - nećeš, ako si s republikancima došao, a pobijedili su demokrati, istog trena odlaziš jer oni nužno preuzimaju odgovorna mjesta u državnom aparatu. Tim slijedom "stavljaju glave na panjeve" za sve poteze koji se s tih funkcija vuku.

To ne znači da na rukovodećim mjestima moraju biti isključivo partijski ljudi, ali stranka ili koalicija na vlasti jedina je odgovorna za njihovo djelovanje. Kako mi spomenuti zakon nemamo, jer nikome ne odgovara, nastavlja se uhljebljavanje po stranačkom ključu i to svatko u svome ataru: HDZ na razini države, SDP u Rijeci, IDS u Istri, SDSS tamo gdje oni drže vlast, a HNS ili Čačić u Međimurju, Varaždinu... Hoću reći, to je obrazac ponašanja: čim dograbimo vlast, nema mrdanja: svi od direktora do čistačice moraju biti "naši".

Taj je model doveo do ovoga da više nikome nije jasno je li Šuta morao otići zbog toga što sada šefuje splitskim HDZ-om pa vladajući ne mogu računati da im neće podmetati klipove, iako im je to mogao raditi i ranije, ali su ga na tom mjestu držali jer je, eto, sve funkcioniralo. Ili nije? A, ‘ko će ga više znat?!                   

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 20:00