StoryEditorOCM
Spliterasmus plus

Tim OŠ ‘Marjan‘ proveo tjedan dana u Finskoj u jednoj od najnaprednijih školskih ustanova na svijetu: ‘Cilj im je da učenici uče radi osobnog razvoja, a ne radi ocjene‘

Piše PSD
10. studenog 2022. - 10:05

U sklopu projekta ERASMUS+, KA1- mobilnost nastavnog osoblja "Različitost nas obogaćuje" koji financira EU, projektni tim Osnovne škole "Marjan" proveo je tjedan dana u Finskoj na Job Shadowingu.

U Osnovnoj školi Pontus u Lappeenranti od 17. do 21. listopada ove godine boravili su ravnateljica škole mr.sc. Zdenka Barović, pedagoginja Ana Depolo Kučić, učiteljica razredne nastave Ankica Zec, učitelj engleskog jezika Zvonimir Vuković i učitelj informatike Boris Aračić.

Škola Pontus inkluzivna je škola koja je smještena u potpuno novoj zgradi i opremljena je najnovijim tehnološkim dostignućima te je savršeno prilagođena potrebama učenika. Iako vodeća obrazovna paradigma u ovoj školi proizlazi iz Montessori pristupa i funkcionalnog obrazovanja, ovo ipak nije u potpunosti Montessori škola. U školi nema tradicionalnih učionica, prevladava "open space", učenici uče u grupama, stariji pomažu mlađima i zajedno uče.

Učenici do novih spoznaja dolaze istraživačkom nastavom, a učitelj ima ulogu mentora i pomagača u procesu učenja.

U školi se upotrebljava najnovija IKT tehnologija i učenici se svakodnevno služe svojim tabletima pri radu i učenju. Osnovna škola Pontus otvara novu perspektivu svojim najmodernijim pristupom obrazovanju i predstavlja primjer dobre prakse koji mnogi mogu slijediti.

image
OŠ ‘Marjan‘

- Imali smo priliku usporediti uvjete rada u školi u Hrvatskoj i Finskoj, promatrati obrazovnu praksu utemeljenu na istraživačkoj nastavi i Montessori programu, analizirati uspješnost uporabe IKT tehnologije i ninovativnih metoda poučavanja.

Kolege učitelji u Finskoj odlično poznaju svoje nastavne predmete, provode istraživanja i pišu znanstvene radove kako bi olakšali učenje i poboljšali metode u radu s učenicima. Učenje nije ograničeno na razredne odjele, odvija se slobodno i prema potrebama svakog učenika, a ne cijelog razrednog odjela. Cilj im je da učenici uče radi osobnog razvoja, a ne radi ocjene. Pružaju individualizirano učenje svakom učeniku jer svaki učenik ima vlastiti obrazovni cilj.

Finska obrazovna praksa istraživačkog učenja među najnaprednijima je u svijetu i teško ju je pronaći u drugim školama. Stečeno iskustvo u Finskoj bilo je vrlo korisno te će poslužiti za primjenu najmodernijih metoda poučavanja i u OŠ „Marjan“ kako bi učenje bilo zabavno te motiviralo učenike za cjeloživotno obrazovanje - kazali su iz OŠ "Marjan".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 14:00