StoryEditorOCM
SplitPRIPETAVANJE

Tete u splitskim vrtićima ipak neće u štrajk zbog malih plaća? Banovina dala dobru ponudu, ovo je jedina sporna stavka

Piše Ana Pivčević
18. siječnja 2024. - 09:05

Grad Split i predstavnici Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) i Sindikata radnika dječjih vrtića Grada Splita – HUS Split još nisu pronašli zajednički jezik po pitanju povećanja plaća i izmjena Kolektivnog ugovora zaposlenicima vrtića, ali prema odgovoru koji smo dobili iz Banovine očekuju uskoro postizanje dogovora.

Iz Grada Splita kazali su nam da je održano nekoliko sastanaka te da su s predstavnicima sindikata razmijenili nekoliko e-mailova s pojedinim izmjenama zahtjeva, prihvaćanjem novih ponuđenih uvjeta ili potvrđivanjem ranijih stajališta.

image
Nikola Vilić/Cropix

Podsjetimo, sredinom prosinca zaposlenici dječjih vrtića nisu prihvatili ponudu Grada Splita, njih 98,3 posto se protivilo uvjetima koji su im ponuđeni. Nakon toga, poslali su Gradu svoje nove uvjete. Od Grada su tada tražili povećanje osnovice od 18 posto od 1. siječnja 2024. godine te povećanje od sedam posto od 1. srpnja.

Kako su nam tada kazali, spremni su bili odustati od svih traženih dodataka jer im je osnovica prioritet, a bilo im je prihvatljivo da se paušalni trošak prehrane poveća od 1. srpnja kada isto povećanje Grad planira ponuditi i svim drugim proračunskim korisnicima.

Stav Grada

Zanimalo nas je i kakav je stav Grada Splita o njihovim novim zahtjevima, odnosno jesu li im prihvatljivi te je li održan još koji sastanak s predstavnicima sindikata.

– Dana 11. siječnja 2024. održan je zadnji zajednički sastanak na predmetnu temu u zgradi Gradske uprave Grada Splita, na kojemu su predstavnici navedenih sindikata iznijeli svoj novi zahtjev kao odgovor na raniju ponudu Grada Splita dostavljenu putem elektroničke pošte. Već sutradan, 12. siječnja 2024., Grad je ponovno dostavio svoj odgovor sindikatima sa zaključkom da smatramo da smo ovom ponudom ispunili sva njihova traženja.

image
Ilustracija

Odgovor SOMK-a stigao je 15. siječnja 2024. u kojemu je izraženo zadovoljstvo što smo se praktički usuglasili oko iznosa vrijednosti povećanja osnovice, prihvaćen je i donekle dodatno razrađen naš prijedlog izmjene članka 30. stavak 1. kolektivnog ugovora, dogovoreno je odgađanje pregovora o maksimalnom broju dana godišnjeg odmora do sljedećih pregovora, a jedini sporni moment je dinamika povećanja, odnosno visina postotka uvećanja kroz već ranije prihvaćene i usuglašene tri faze: 1. siječnja, 1. travnja i 1. srpnja.

Jučer smo SOMK-u i HUS-u Split poslali naš konačni odgovor koji se odnosi i na tu posljednju spornu stavku, a kako je kumulativna vrijednost tih triju povećanja koje nudi Grad čak i malo veća od onog što sindikati traže, mišljenja smo da će prijedlog biti svima prihvatljiv i da ćemo postići dogovor – odgovorili su nam iz Ureda Grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 05:10