StoryEditorOCM
Splitprojekt pauk

Terapijsko ronjenje je svjetski trend: pomogli smo braniteljima, radimo i s najmlađima na učenju o zaštiti prirode

Piše JOŠKO DADIĆ
29. lipnja 2023. - 10:28
Ronilački klub veterana 4. gardijske brigade na Žnjanu: Ćiro Ugrin, Zvonko Asanović, Aljoša Barbarić i Frane AsanovićNikola Vilić/Cropix

Tridesetjednogodišnji Robert Šarić bio je voditelj projekta JA SAM PAUK - ‘Ponosan, Aktivan, Uključen, Koristan‘.

Tridesetjednogodišnji Robert Šarić bio je voditelj projekta

JA SAM PAUK - ‘Ponosan, Aktivan, Uključen, Koristan‘.

– Projekt je krenuo 5.veljače 2020. godine, a trajao je dvije godine, do 5. veljače 2022. godine. Projekt je bio vrijedan

1. 871.991,02 kuna. Projekt je bio sufinanciran iz Europske unije sa 1.591.192,37 kn, i sufinanciran iz fondova RH sa

280.798,65 kuna. Inače, unutar tog projekta nas je petoro radilo na tom projektu – kazuje nam na počeku naše priče Robert Šarić.

 

Projekt je krenuo 5.veljače 2020. godine, a trajao je točno godinu dana, do 5. veljače 2022. godine. Projekt je bio vrijedan milijun i 870.000 kuna. Projekt je bio kompletno financiran iz Europske unije, odnosno Europskog socijalnog fonda. Inače, unutar tog projekta nas je petoro radilo na tom projektu – kazuje nam na počeku naše priče Robert Šarić.

Dodaje kako je bio voditelj projekta. Naime, osim njega i koordinatorice projekta, imali su još zaposlene psihologicu, medicinsku sestru i vozača.

Sve glavne aktivnosti

– Imali smo tri glavne aktivnosti unutar projekta. Prva aktivnost je bila individualno-psihološko savjetovanje za branitelje i članove njihovih obitelji. Zatim smo imali psihološke radionice, a unutar toga i grupne psihološke radionice. Preko tog projekta nabavili smo i kombi s rampom za osobe s invaliditetom. To su sve mogli koristiti i hrvatski branitelji. Znači, uz našeg vozača i medicinsku sestru, te dodatnu pratnju, mogli su koristiti zdravstvene usluge na području Republike Hrvatske.

Imali smo tri aktivnosti u sklopu projekta, a to su kao prvo terapijsko ronjenje, koje je provodio naš partner u projektu, Ronilački klub veterana Četvrte gardijske brigade.

image

Ćiro Ugrin

Nikola Vilić/Cropix

Imali smo četrdeset radionica, instruktora ronjenja. Kasnije su rađene evaluacije naših radionica, gdje se gledalo kako terapijsko ronjenje utječe na osobu poslije ulaska i boravka po morem, odnosno gdje su prednosti terapijskog ronjenja – kazuje nam Robert Šarić.

Kombi je ostao vlasništvo Kluba veterana Četvrte gardijske brigade, kao i ronilačka oprema, a ono što je itekako bitno kazati – sve navedeno je bilo besplatno, za veterane Četvrte brigade, te za članove njihovih obitelji. Iz tog Europskog socijalnog fonda bilo je financirano i gorivo, te cestarina autoceste, kao i cjelokupna oprema. Sve je to koristilo preko 170 korisnika.

– Mogu kazati da je ovaj europski projekt bio izuzetan! – kaže nam Šarić.

Ovaj europski projekt bio je izuzetan: Ja sam PAUK - Ponosan, Aktivan, Uključen, Koristan

image
Nikola Vilić/Cropix

Samostalno financiranje

Inače, istaknimo kako nam je o svemu tome govorio i Ćiro Ugrin, predsjednik Ronilačkog kluba veterana Četvrte gardijske brigade.

– Ja nisam osnivač Udruge, već sam predsjednik Ronilačkog kluba od 2017. godine, osnovanog godinu dana ranije od bivši pripadnika 4. gardijske brigade od kojih je s nama još i Aljoša Barbarić, dopredsjednik kluba. Želim istaknuti da je Ronilački klub veterana 4. gardijske brigade samostalno pravno tijelo, i samostalno se financira. Nabavljamo opremu, kroz radne projekte koje i provodimo zajedno raznim institucijama, kao što su Grad Split, Županija splitsko-dalmatinska, Sveučilište u Splitu, Lučka uprava Split te Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, u svrhu praćenja, koordinacije i popularizacije provedbe mjera protiv morskog otpada koji se pronalaze u teritorijalnom dijelu Jadranskog mora.

Inače, imamo 106 članova. Kako je klub rastao, onda su uz suglasnost gradske administracije i tvrtke Splitska obala, preuređeni prostori koji su bili na Žnjanu javni zahodi prilikom dolaska pape Ivana Pavla Drugog. Prostorije su dovedebe u operativno stanje u ljeto 2018. godine, kada ih i koristimo. Međutim, mi smo kao klub sudjelovali u projektu novoga Žnjana, koji se sada počinje raditi. Prije smo sudjelovali na javnoj raspravi, a jedino je Ronilački klub veterana Četvrte gardijske brigade iskazao svoje potrebe da bi i dalje tamo imali svoje prostorije. Mi smo se to s dogovorili s tadašnjom admininistracijom gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, a nadam se da će to podržati i sadašnji poteštat Ivica Puljak.

image

U akciji čišćenja mora

Nikola Vilic/Cropix

Upoznavajući zaroni

Inače, terapijsko ronjenje je svjetski trend, kojeg koriste mnoge veteranske organizacije po svijetu, pa zašto ne bi i mi? Proveli smo četrdeset radionica - takozvanih "discovery" zarona: to su prvi upoznavajući zaroni, koji se inače rade i s turistima, ali se može raditi i u ovu svrhu. Potrebno je jedno opće dobro zdravstveno stanje, a o samim učincima s bavila psihologinja na projektu, koja je kroz anketiranje samih sudionika prje i poslije zarona dobivala od istih povratne informacije.

Prijavili ste se i zajedno s  Institutom za oceanografiju i ribarstvo za ovogišnji natječaj Županjske splitsko-dalmatinske?

– Da, tako je, mi s njima surađujemo drugu godinu zaredom. Angažirani smo stalno i u ekološkim akcijama. Ove godine smo odradili tri ekološke akcije, sada ćemo odraditi i četvrtu. Posebno nas veseli što ćemo u eko-vikendu u Gradu Trilju, zajedno s HGSS-om čistiti Cetinu. I tu će profesor dr. Pero Tutman održati predavanje djeci koja će dovesti iz grada. Govorit će o tome koliko je bitno ne bacati plastični, odnosno bilo kakav otpad, kako bi se očuvao okoliš. Na tome su angažirani, ne samo naš, nego i svi ronilačku klubovi diljem Hrvatske. Raduje me što smo sudjelovali, jer smo svi jedno! I veseli me što će se ovakva ronjenja i dalje nastaviti, a to bi dalje trebalo ići preko Nacionalnog fonda Republike Hrvatske, da bi se ovo produžilo. Vidjet ćemo uskoro što će se riješiti u ovome – kazuje nam Ugrin.

image
Nikola Vilic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:19