StoryEditorOCM
Splitlekcija iz povijesti

Svi se bore za stolicu u ovom splitskom ugostiteljskom objektu, a mnogi pojma nemaju da je tu nekad bila - mrtvačnica!

Piše A. P.
30. prosinca 2023. - 08:15

Ugostiteljski objekt na prvoj Vidilici jedno je od omiljenih mjesta Splićana, ali i njihovih gostiju za ispijanje kave. Za sunčanog vremena teško je pronaći slobodno mjesto, što ne čudi s obzirom na to da vam je Split na dlanu. Brzo "planu" i obližnje klupice. Splićani guštaju na suncu, a vitamina D nikad dosta.

U Facebook grupi "Split kroz povijest" nedavno je objavljen zanimljiv podatak. Jeste li znali da je zgrada u kojoj se danas nalazi restoran, prije bila mrtvačnica?

image

Nekadašnja židovska mrtvačnica

Studi "Slavija"

– Mrtvačnica na Židovskom groblju ("Žudinski kanap") 1935. godine, na tadašnjem Brankovom prilazu (danas Prilaz Vladimira Nazora). Fotografija studija "Slavija". Mrtvačnica je izgrađena 1906. godine kao jedna od prvih građevina u Splitu od cementa.

image
Saša Burić/Cropix

Židovsko groblje zatvoreno je 1945. godine i zaštićeno kao spomenik. Zgrada je nakon rata služila kao lugarnica, a nakon sporazuma između Židovske općine, poduzeća "Zdravljak", te poduzeća "Parkovi i nasadi", adaptirana je i preuređena u restoran s bifeom koji je otvoren u svibnju 1967. godine, pod nazivom "Vidilica" – napisala je jedna od administratorica grupe "Split kroz povijest".

image
Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:29