StoryEditorOCM
SplitHUTI PRIJETE

‘Sveti Dujam‘ uskoro u Crvenom moru, iz Jadroplova poručuju: Kapetan je iskusan, nadamo se da će sve proći normalno...

Piše Damir Tolj
20. siječnja 2024. - 20:51

Hrvatski teretni brod, splitski naš "Sveti Dujam", upravo se nalazi pred ulaskom u Adenski zaljev, odakle će ući u Crveno more i četiri do pet dana plovit će sigurnosno rizičnim područjem širom kojeg, s jemenske obale, operiraju militantni šijitski hutisti, ali očekuje se da će navigacija proći bez problema.

Radi se o brodu za prijevoz sipkih tereta iz flote splitskog Jadroplova koji vozi čelik u talijansku luku Ravenu, na sjevernom Jadranu, gdje se očekuje koncem siječnja. Na put je krenuo iz zapadne Indije. U petak je bio planiran ukrcaj oružane pratnje na taj bulk carrier nosivosti 52.000 tona, dug 190 metara, koji je izgrađen 2010. godine u splitskom brodogradilištu.

 

– Straža se ukrcava na moru, prije samog ulaska u Adenski zaljev. Obično budu smješteni na posebnom brodu, plovećoj oružarnici. U pitanju je tročlana ekipa stranaca koji će držati stražu, odnosno gvardiju na zapovjednom mostu, zajedno s brodskim časnicima – kazali su nam u splitskoj kompaniji.

Na "Svetom Dujmu" je dvadesetak članova posade: uglavnom hrvatski pomorci, Filipinci, čak i pokoji Ukrajinac. Iako napadi jemenskih islamista, za koje se tvrdi da ih podupire i naoružava šijitski Iran, ne jenjavaju, u Jadroplovu ocjenjuju da "Sveti Dujam" ne bi trebao imati problema, budući da baš ni na jedan način nije povezan s Izraelom: ne ide u izraelske luke, a nema ni vlasničkih ni nekih drugih odnosa s izraelskom državom ili SAD-om, odnosno Velikom Britanijom.

Kao što znamo, hutisti još od studenog napadaju komercijalne brodove u prolasku Crvenim morem – ističući da na taj način podupiru Palestince u oružanom sukobu Izraela s militantnim Hamasom – a tih napada dosad je bilo barem tridesetak.

Iako čelnici hutističke milicije poručuju da brodovi koji nemaju veze s Izraelom smiju slobodno ploviti vodama Crvenog mora, tom najkraćom globalnom rutom između Azije i Mediterana, odnosno Europe, a kroz Sueski kanal, svjetski mediji navode da to nije uvijek slučaj. Osobito nakon američkih i britanskih oružanih udara na uporišne točke islamista. Štoviše, Sjedinjene Američke Države proglasile su hutiste terorističkom organizacijom.

Milicija je u četvrtak navečer protubrodskim balističkim raketama gađala američki tanker, koji nije pogođen. Naravno, američke su snage uzvratile...

– Zapovjednik će na moru procijeniti sigurnosnu situaciju i sve relevantne informacije te donijeti konačnu odluku hoće li dijelom puta ploviti u konvoju ili samostalno. Hoće li ići danju ili noću, kad je možda ipak nešto sigurnije. Uglavnom, oko Adenskog zaljeva trebao bi držati smjer međunarodnim pomorskim koridorom, koji štite i međunarodne snage. Kapetan je vrlo iskusan pomorac koji je tuda vozio brodove više puta. Naputak je iz kompanije da se u navigaciji Crvenim morem drže što dalje od jemenskih obala – poručuju odgovorni za sigurnosnu zaštitu brodova u Jadroplovu.

Ljudi kažu da je vrlo teško iznositi prognoze i da se stanje može promijeniti svakog trenutka, ali opći je zaključak da će sve proći bez problema, pa bi "Sveti Dujam" mogao doći u Suez prema planu, odnosno 27. siječnja.

– Realno, ako je netko odlučio gađati baš vas, između stotina brodova koji prolaze tim vodama, budući da taj pomorski pravac nije baš potpuno opustio, i ako vas izdaleka nacilja navođenim raketama ili dronovima, onda se možete samo pomoliti i nadati se da će ipak promašiti. Ništa drugo ne možete... No vjerujemo da do toga neće doći – kažu u brodarskoj tvrtki sa splitske zapadne obale.

Apeliraju usput na to da se u javnosti ne stvara nepotrebna drama, odnosno da se ne stvara ozračje panike, što ne pomaže ni posadama ni njihovim obiteljima kod kuće, a nema ni posebnog smisla. Na put kroz Crveno more za nešto manje od mjesec dana trebao bi i Jadroplovov brod "Solin", koji se trenutno nalazi u Koreji. A ne pronađe li se u dogledno vrijeme adekvatan teret, istim putem mogao bi i bulker "Split".•

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 17:37