StoryEditor
Splitproblemi zakupa

Sve sestre zaposliti u Dom zdravlja

Piše PSD.
23. veljače 2009. - 23:28

Sastanak Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara u subotu je održan u Splitu. Okupilo se pedesetak medicinskih sestara, kojima je Tajana Drakulić, pravnica Sindikata, protumačila sve odredbe novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti koje se odnose na položaj medicinskih sestara.

- Ovim sastankom pokušali smo odgovoriti na sva pitanja u vezi novoga zakona koja zanimaju sestre, ali i pronaći model koji bi riješio probleme medicinskih sestara u zakupu. Veliki broj liječnika koji imaju ordinacije u zakupu, ne pridržava se kolektivnog ugovora, te sestre ne dobivaju plaću kakvu bi trebale, kao ni ostala davanja poput božićnice, jubilarnih nagrada, darova za djecu i slično – izjavila je Zdenka Gizdić, predsjednica Glavnog vijeća Sindikata.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji trenutačno se vodi sedam sudskih postupaka protiv liječnika u zakupu, ali ni nakon dobivenog spora stvari se za medicinske sestre ne poprave, istaknuto je na sastanku. Medicinske sestre rješenje vide u modelu u kojem bi sve sestre bile zaposlenice Doma zdravlja, preko kojeg bi se zapošljavale kod liječnika u zakupu, a poslodavac bi i dalje ostao Dom zdravlja.

M. DOKOZA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. kolovoz 2022 22:43