StoryEditorOCM
Splitračuni ne lažu

Sve, kao, nema se, a vrte se miljarde eura na splitskom području! Pročelnik Porezne otkriva: Neki su rasli i 160 posto!

Piše split sd
20. listopada 2023. - 14:36

Županijska komora Split, u suradnji s Poreznom upravom, Područnim uredom Split, izradila je analizu broja i vrijednosti fiskaliziranih računa u Splitsko-dalmatinskoj županiji u prvih devet mjeseci ove godine.

- Od 1. siječnja do 30. rujna 2023. u Splitsko-dalmatinskoj županiji je fiskalizirano računa u vrijednosti nešto većoj od 3 milijarde i 323 milijuna eura, što je 28,5 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Broj izdanih računa iznosio je gotovo 252 milijuna, što je 9,8 posto više nego u prvih devet mjeseci 2022. godine - naveo je predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš.

image

Joze Tomaš, predsjednik HGK Split

Vojko Bašić/Cropix

Podatke iz sustava fiskalizacije za prvih devet mjeseci komentirao je i pročelnik Porezne uprave Područnog ureda Split Ivica Kusić, istaknuvši da je, gledano po djelatnostima, najviši porast vrijednosti fiskaliziranih računa u županiji od početka godine do kraja rujna, u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, ostvaren u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije (160,5 posto), građevinarstvu (109,6 posto), te u djelatnosti prijevoza i skladištenja (34,7%).

Najveći iznos fiskaliziranih računa, gotovo 90 posto od ukupne vrijednosti fiskaliziranih računa u prvih devet mjeseci ove godine ostvaren je u trima djelatnostima koje su i najznačajnije u strukturi županijskog gospodarstva - trgovini na veliko i malo, djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i prerađivačkoj industriji.

image

Ivica Kusić

Vojko Bašić/Cropix

Tako je u trgovini na veliko i malo; popravku motornih vozila i motocikala u razdoblju siječanj - rujan ove godine vrijednost fiskaliziranih računa iznosila gotovo milijardu i 907 milijuna eura, odnosno 28 posto više nego u istom razdoblju 2022.

U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane fiskalizirano je računa u vrijednosti od 789,8 milijuna eura, što je 22,9 posto više nego u prvih devet mjeseci 2022. godine.

Vrijednost fiskaliziranih računa u prerađivačkoj industriji u istom razdoblju iznosila je 264,4 milijuna eura, što je 16,4 posto više nego u prvih devet mjeseci prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 19:23