Splittjedan svjesnosti

Svakom desetom prijeti rak usne šupljine! Splićani pohrlili na besplatni preventivni pregled, liječnici zapanjeni odazivom

Piše Ivica Marković
stomatolog_bosnjak8-260916

Možda je besplatni preventivni pregled usne šupljine bio spasonosan za živote 23 naših sugrađana, koji su bili među onih 220 koji su prije nekoliko dana u KBC-u obavili takav pregled.

Naime, program "otvorenih vrata" za građane bio je organiziran u povodu Svjetskog tjedna svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata.

– Kod 23 pacijenta, od njih 220, pronašli smo potencijalno maligne promjene i zbog toga su svi upućeni da se jave na Odjel maksilofacijalne kirurgije. Moram istaknuti da nas je sve iznenadio odaziv naših sugrađana i da smo jednostavno bili "zatrpani" pregledima. U spomenuta 23 slučaja pronašli smo prekanceroze, odnosno stanja koja imaju veći rizik za maligno oboljenje.

Iznenađeni smo tolikim odazivom ljudi, prvenstveno zato što se o ovome medicinskom području u Hrvatskoj vrlo malo govori i ljudi u pravilu i ne znaju kome se moraju obratiti kako bi obavili pregled – smatra doc. dr. Livia Cigić, specijalistica oralne medicine, koja je ujedno i pročelnica Katedre za oralnu medicinu i parodontologiju Medicinskog fakulteta.

Inače, na toj znanstveno-obrazovnoj ustanovi postoji sedam specijalista dentalne medicine i dvoje njih koji će uskoro krenuti na specijalizaciju, a mogli bi uskoro dobiti i svoju ambulantu u najvećoj dalmatinskoj bolnici gdje bi obavljali klinički dio svog posla, budući je KBC Split jedini u Hrvatskoj koji nema potpunu dentalnu skrb za svoje pacijente.

Istodobno, Medicinski fakultet na području sveučilišnoga Kampusa uređuje Polikliniku za dentalnu medicinu, u kojoj će biti šest ordinacija i u kojima će stomatolozi moći raditi. Ta će poliklinika najviše služiti za dentalnu skrb splitskih studenata, od kojih mnogi nemaju riješeno pitanje stomatologa.