StoryEditorOCM
Splitstari običaj

Sutra je blagdan svete Lucije, ali već večeras će kripta podno katedrale svetog Duje otvoriti zbog blagoslova vode

Piše A. P.
12. prosinca 2023. - 11:51

U povodu blagdana svete Lucije mučenice, zaštitnice vida i djece, u splitskoj katedrali danas će se u 18.30 sati održati blagoslov vode u kripti sv. Lucije.

Kripta sv. Lucije, sutra, na sam blagdan bit će otvorena od 7 do 19 sati za molitvu i blagoslovljenu vodu.

Svete mise u katedrali na blagdan sv. Lucije održat će se u 7, 8, 9.30, 11, 15, 16.30 i 18 sati. 

Podno zvonika ispred ulaza u kriptu moći će se zapaliti svijeće, a prilog od prodaje svijeća ići će Udruzi slijepih i slabovidnih osoba - Split. 

image
Tom Dubravec/Cropix

Ova omiljena svetica živjela je u vrijeme Dioklecijana i bila je među posljednjim žrtvama progona kršćana. Predaja kaže da je za života, a nakon što je ozdravila od teške bolesti, svoje imanje prodala i podijelila vrijednosti siromašnima i potrebitima.

Postoji nekoliko legendi o njezinu mučeništvu. Umrla je mučeničkom smrću 304. godine u Siracusi na Siciliji, ne odričući se svoje vjere. Njezino tijelo 400 godina je počivalo u katakombama Sv. Ivana. Potom je tijelo preseljavano na nekoliko lokacija. Njezine relikvije nalaze se na nekoliko mjesta u Europi, a glava i dio kostiju pohranjeni su u Veneciji.

Dalmatinci jako štuju svetu Luciju, kada se darivaju djeca i sije pšenica, kao simbol života. Kažu da je na Svetu Luciju najduža noć u godini pa nakon nje stiže više svjetla, odnosno dulji dani. Kako njezin blagdan pada 12 dana prije Božića, prema pučkim vjerovanjima, kaže se da će sljedeće godine biti u pojedinom mjesecu takvo vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 04:24