StoryEditorOCM
Splitkontra zabrana

Sutra ipak počinje festival zbog kojeg se događao cirkus u poplavljenim podrumima. ‘Pozivamo sve tajanstvene ljude...‘

Piše split sd
10. studenog 2023. - 12:36

Nakon što su ih na planirani dan početka dočekali zaključani Dioklecijanovi podrumi - što se pravdalo općom poplavom - organizatori Adria Art Annalea, manifestacije suvremene umjetnosti, su se odlučili prebaciti u Ghetto klub. Tamo će sutra, 11. studenoga u 20 sati, nadaju se, ipak dočekati otvorenje 35. izdanja ovog festivala. Radovi će se moći vidjeti još i naredna dva dana, od 12 do 20 sati.

Tema manifestacije je "Razgovor", a upravo posljednja zbivanja oko ove izložbe, govore organizatori Milan Brkić i Antej Jelenić, pokazuju da sistemu ne odgovaraju kritička umjetnost i slobodna komunikacija među građanima. Na taj način, ističu, jezik parlamentarne demokracije može neometano širiti strah, nametati mišljenje, promovirati mržnju i proizvoditi nove ratove.

- Namjera nam je stvoriti ljekovito mjesto s kojega se bolje vidi aktualni civilizacijski trenutak. Zapad pokušava potpuno iskorijeniti sve vrste razmišljanja koje "usporavaju" trgovinu i oduzimaju moć političarima. Tu spadaju razne vrste tradicije, ali i umjetnost. Birokratski jezik stručnjaka se pokušava postaviti kao najviši oblik znanja. On želi ljude pretvoriti u kemijske elemente kojima najbolje može upravljati farmaceut, pravnik ili arheolog. Sve što spada u neku vrstu poezije prikazuje se djetinjarijom iako smo se mnogo puta uvjerili kako u pojedinom umjetničkom djelu, u pjesmi ili slici, suprotnosti pronalaze svoje dinamičko mjesto unutar cjeline. U umjetnosti je suživot moguć dok je u najnovijoj distopiji netko uvijek suvišan. Bilo da je riječ o antivakserima ili Rusima "rat" je jedino rješenje jer se radi o zaostalim ljudima. Međutim stvari tako ne stoje. Naše zapadno društvo nije toliko napredno kakvim se predstavlja, ali ono može postati napredno ako izmisli najnoviju instituciju koja bi se upravo mogla zvati ‘Art sabor‘ - govori umjetnički dvojac.

image
Adria Art Annale

Na festivalu će svoje radove izložiti: Nina Ćalić, Vlado Martek, Božidar Jelenić, Ivan Midžić, Vice Tomasović, Antej, Maja Jelušić, Dragan Radović, Neven Tudić, Milan Brkić, Lucija Labas, Segor Garber, Katarina Blagojević, Petar Grimani, Efra Avila i Miro Župa.

U sklopu Art Sabora u subotu u 20 sati pak govore: Igor Grbić (književnik), Dinka Pavelić (arhitektica), Marko Vučetić (filozof), Vice Tomasović (umjetnik), Stjepan Bajić (pjesnik), Diana Magdić (sociologinja), Milan Brkić (skakač na pojmove) i Antej Jelenić (pjesnik). 

- Pozivamo sve tajanstvene ljude da nam se pridruže u subotu u pokušaju da donesemo na svijet jednu novost. Jer osim radova petnaestak umjetnika doći će nam nekolicina intelektualaca s kojima ćemo razgovarati upravo o ovim temama - kažu organizatori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:36