StoryEditorOCM
SplitI JOŠ JEDAN OBRAT

Šuta optužuje Puljka da od presude Trgovačkog suda radi spin: ‘Neka je bolje pročita, svi su mu potezi nezakoniti!‘

Piše Ana Franić
10. veljače 2023. - 15:23

Tomislav Šuta, direktor "Vodovoda i kanalizacije", sazvao je konferenciju za medije povodom presude Trgovačkog suda. Na početku je naglasio da će u "ViK-u" biti do izbora novog direktora nakon čega odlazi iz tvrtke i neće uzeti otpremninu. 

- Trgovački sud u Splitu je jučer kazao da su dvije odluke koje su bile upućene prema sudu donesene nezakonito. Dakle, izvršena je nezakonita smjena i s obzirom na sve činjenice i okolnosti skoro godinu dana protiv mene se vodi politički obračun od strane gradonačelnika Ivice Puljka iz jedinog razloga što sam postao predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Split i što sam bio kandidat za zamjenika gradonačelnika.

Zbog svih tih činjenica sam odlučio da odlazim iz "ViK-a". Ne želim dovesti u pitanje funkcioniranje samog društva tako da ću po pitanju upravljanja ostati dok se ne izabere novi direktor - kazao je Šuta i pozvao ih da čim prije odrade zakonitu i poštenu proceduru.

Istaknuo je da neće ostati u "ViK-u" na savjetničkom niti bilo kakvom mjestu. 

- Gradonačelnik kada nije u pravu izokreće presudu i u ovom trenutku je uputio optužbu prema Trgovačkom sudu i cijelo vrijeme u tu priču uvlači politiku. Sve odluke koje mu ne idu u korist bazira na podjeli "HDZ ili Hrvatska", a do sada sve odluke koje je donosio i koje su završile na sudu su svaki put proglašene nezakonitima - rekao je Šuta. 

Gradonačelnik Puljak na svojoj presici u petak ujutro je kazao da su presudom postigli što su htjeli, a to je maknuti Tomislava Šutu s mjesta direktora. Novinare je zanimalo kako Šuta komentira činjenicu da on i gradonačelnik na različit način tumače odluku. 

- To dovoljno govori o spinu gradonačelnika Puljka. Sve što njemu ne ide u korist on to svaki put vješto pokušava izbjeći i tumači presude kako njemu ide u korist. Presuda jasno govori da se odbacuje odluka o brisanju mene s mjesta direktora "ViK-a" i također da se odbacuje prijedlog Grada Splita za imenovanje Tomislava Prljevića za direktora. 

Sud je jasno u svom obrazloženju naveo sve činjenice, a između ostalog je naveo da nema mjesta političkom prepucavanju, u kontekstu na koji je način ovo sve skupa izvedeno.

Dakle, naglašavam da su svi potezi gradonačelnika i ljudi u njegovom timu nezakoniti i sud mu je to izričito napisao. Sud je to jasno napisao, neka dobro pročita, čovjek je koji ima akademsku titulu, mislim da u tom dijelu radi zbrke - rekao je Šuta. 

Dodao je da je sada privremeni upravitelj i da ga je sam gradonačelnik u ožujku 2022. godine kada mu je mandat istekao imenovao vršiteljem dužnosti direktora do imenovanja direktora, što je, naglasio je, jedno te isto. 

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Gradonačelnik Puljak je na konferenciji kazao da vjeruje da će se Šuta snaći kada ode iz "ViK-a" i da ga čeka mjesto, a novinare je zanimalo gdje Šuta odlazi. 

- Nije mi namjera ostati u "ViK-u" i sa zadovoljstvom mogu kazati da imam nekoliko ponuda iz privatnog sektora. Imam svoju struku i znanje. Ovlašteni sam sudski vještak za poreze i financije i itekako mogu pronaći posao u struci. Gradonačelnik kada ode s ovog mjesta, nek se pobrine i pokaže gdje će za dvije i pol godine otići i graditi daljnju karijeru, a da to ne bude javni sektor i na državnim jaslama - poručio je Šuta. 

Osvrnuo se i na ostale javne natječaje.

- Ovo je sve jedna farsa njegovih javnih natječaja po pitanju nadzornih odbora i gradskih firmi. Evidentno je da je svatko tko je izabran u Nadzorni odbor ili člana uprave imao poveznicu ili prijateljsku iz OTP-a ili niz drugih prijateljskih i kumskih poveznica.

Zadnji primjer je zaposlenik u gradskoj tvrtki "Žnjan" koji je bio član stranke "Centar". Prije natječaja se iščlanio pa slučajno dobio na natječaju - zaključio je Šuta. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 03:48