StoryEditorOCM
SplitIZVOĐAČ PRIJETI

Šumarska zadruga koja je angažirana za borbu protiv potkornjaka traži isplatu duga od 189.000 kuna za sječu borova, iz JU Marjan tvrde: Račun još nismo primili

9. listopada 2018. - 01:20

Ljeto je prošlo, ali kako doznajemo od Damira Grubšića, ravnatelja Javne ustanove za upravljanje park-šumom, protupožarna sezona na Marjanu je produžena nakon dogovora s vatrogascima.

Podsjetimo, šumarski radovi na suzbijanju potkornjaka prekinuti su tijekom ljetnog razdoblja. Dr. Milan Pernek, voditelj Odjela za šumarstvo u Hrvatskom šumarskom institutu, rekao je da to nije bilo u skladu s njegovim akcijskim planom za borbu protiv biljnog nametnika, ali da se "gradska institucija valjda tako odlučila birajući između dva zla manje".

Međutim, iz zadruge "Terra Concordia", čiji su djelatnici bili angažirani na Marjanu prema elaboratu dr. Perneka, kažu da ih se više ne poziva za uklanjanje zaraženih stabala i da im "nije plaćena nijedna lipa za do sada obavljene radove". Dapače, Lidija Bašić, predsjednica zadružne Skupštine, najavljuje da će podnijeti kaznenu prijavu, jer, tvrdi, "izigrani su od Javne ustanove".

- Kada su propala dva natječaja koja su bila prilagođena za jednu slovensku tvrtku, a ona se na koncu nije odazvala, pozvalo se nas da uskočimo i spasimo stvar. Bila sam kontaktirana u zadnji čas, kad su krenule visoke temperature u travnju, prije negoli će potkornjak uništiti sva stabla. Odazvali smo se zbog kvalitetne suradnje koju imamo s Ivanom Melvanom, voditeljem "Hrvatskih šuma" u Splitu, i Antom Tarašem, upraviteljem Šumarije. Njima treba biti zahvalna Javna ustanova - kaže Bašić.

Zadrugari

Iz "Terre Concordije" objašnjavaju da su imali vrlo dobru suradnju između njihova zadrugara kao izvođača radova, dr. Perneka i Roberta Koharevića, bivšeg ravnatelja gradske institucije, dok su trajali radovi. Međutim, dodaje Bašić, stvari su se zakomplicirale kako su se poslovi bližili kraju i kad je trebalo na stol staviti račun.

- Kad je sav posao bio obavljen, počele su priče gospodina Koharevića da nije bilo dogovoreno ovo ili ono… Međutim, posjedujem dokumente svog zadrugara gdje je sve utanačeno. Kad sada nazovem, onda nam kažu: Izdaj fakturu pa ćemo vidjeti, pa ovo i ono... Ako je netko dogovorio posao za 189 tisuća kuna s PDV-om, a bivši ravnatelj nudi 101 tisuću kuna i kaže da ne može drugačije, jer da mu je Skupština tako rekla, a kad se radilo, sve je bilo super, onda je to po meni vrlo neozbiljno i neprofesionalno - ogorčeno će čelnica šumarske zadruge.

- Imamo papir od Javne ustanove na cijenu od 189.398 kuna s PDV-om, a onda je odvjetnica od ravnatelja slala razne ugovore koje upravitelj "Terre Concordije" ni ja nismo htjeli potpisati, jer to nije bilo u skladu s ponudom i onime što je dogovoreno na terenu - tvrdi naša sugovornica.

Prema njezinim riječima, s Marjana ih više ne pozivaju, ali žali što nije stupila u kontakt s novim ravnateljem Grubšićem radi nastavka suradnje. Lidija Bašić smatra kako je za Marjan dobro da nisu došli Slovenci s velikim strojevima.

- Ne trebate biti inženjer šumarstva da bi po zdravoj logici shvatili kako od park-šume ne bi ostalo ništa da su u nju ušla tri velika stroja, jer oni uništavaju zaražena i zdrava stabla, ne zna se tko pije, a tko plaća. Profesor Pernek je govorio odgovornima: "Kako ćete pustiti velike strojeve, samljet ćete cijeli park, znate li što radite?". Naši ljudi su radili po cijele dane, sistematski, po elaboratu, kako je nadgledao i provjeravao dr. Pernek. Spremna sam podići kaznenu prijavu, ali vjerujem da će Grad Split to ipak platiti. Nije red da netko tko u zadnji čas uskoči u spašavanje javnog dobra ostane kratkih rukava - napominje predsjednica Skupštine "Terre Concordije".

Bez računa se ne računa

S druge strane, iz Javne ustanove kažu da je ugovor s izabranim partnerom istekao, ravnatelj Grubšić tvrdi da su oni gotovi s radovima.

- Kao prvo, nema govora ni o kakvim dogovorenim iznosima od 11. srpnja, od kada vodim Javnu ustanovu. Drugo, prvi ugovor koji je potpisao tadašnji ravnatelj ima i ugovoreni iznos i u okviru toga iznosa odrađeni posao od tvrtke koju spominjete. Do dana današnjeg račun za obavljene radove nismo zaprimili, a zbog čega, nisam upoznat. Ustanova je, napominjem, za vrijeme obavljanja dužnosti ravnatelja gospodina Koharevića poslala izvođaču i aneks osnovnog ugovora, troškovnik pripadajući i način obračuna radova - kaže aktualni čelnik gradske institucije, te dodaje:

- Od mene poziv za nastavak radova nisu mogli dobiti, jer je u tijeku protupožarna sezona i samim time rizik od požara u park-šumi je znatno veći, a aneksom je definiran rok izvođenja i završetka radova. Po osnovnom ugovoru, rok okončanja radova je 1. srpnja ove godine.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 14:15