Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
SplitNEMA SRIĆE

Strogi uvjeti APN-a za Splićane su nedostižni

Piše PSD.
16. travnja 2012. - 19:32
Prema izvješću Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), u novom je valu odobravanja subvencioniranih stambenih kredita od 16. ožujka do 10. travnja 2012. godine na području Hrvatske zaprimljeno 689 zahtjeva, a odobreno njih 518.

U proračunu je ove godine u tu svrhu rezervirano 10,2 milijuna kuna, a dobit će ih kupci stanova u novogradnji čija cijena kvadrata ne prelazi 1900 eura po kvadratu. Njima će, podsjetimo, država pune četiri godine plaćati polovicu mjesečnog anuiteta kredita, a u slučaju da ostanu bez posla, godinu dana će im plaćati cijeli kredit. Većina je od 518 odobrenih subvencija otišla kupcima stanova u metropoli i okolici - u Zagreb 298 i još stotinjak za općine i gradiće u okolici.

Nažalost, od državnih subvencija slabo su profitirali kupci stanova u Splitu i okolici. Do sada su odobrene samo 24 subvencije za područje Splita, Klisa, Podstrane, Kaštela i Solina. Prosječna cijena kvadrata u tim stanovima bila je 1596,06 eura. Najveći stan je velik 94 kvadrata, najmanji 37, a prosječan 64 kvadrata. Što se tiče samoga grada Splita, stroge je uvjete APN-a zadovoljilo tek nekoliko kupaca, koji su stanove pronašli na Brdima, Žnjanu i Mejašima. Frano Magazinović, direktor Agencije za nekretnine “Mediteran gold”, ističe kako su cijene zemljišta u Splitu previsoke da bi se novogradnja mogla prodavati po niskim cijenama. Kaže da se cijene novih stanova u Splitu kreću od 2000 pa i do 5500 eura za najprestižnije lokacije.

Promjene u zakonu

- Zakon o subvencioniranju stambenih kredita napravljen je prvenstveno kako bi se prodali izgrađeni a neprodani stanovi na području Zagreba. Da bi splitski kupci mogli dobiti te kredite, trebalo bi u zakonu promijeniti barem jedan od više uvjeta. Dakle, ili povećati gornji limit ili da se ne traži uporabna dozvola ili subvencijama obuhvatiti i stanove građene od 2007., a ne samo novogradnje... - ističe Magazinović, koji smatra da bi najbolje rješenje bilo kada bi banke smanjile kamate.


DIANA BARBARIĆ

Klijenti u dobi do 45 godina

Podsjetimo, ove državne subvencije do 100.000 eura mogli su zatražiti klijenti u dobi do 45 godina, minimalno na rok od 20 godina, i to za kupnju prve nekretnine ili radi preseljenja u veću.

Izdvojeno