StoryEditorOCM
SplitLUDOM RADOVANJE?

Stobreč sa obećanom investicijom od 50 milijuna eura bit će kvart za bogatune? Razložili smo ulaganja na proste faktore

Piše Damir Šarac
17. ožujka 2024. - 11:35

Hoće li ubavi Stobreč, mjesni odbor na istoku Splita postati najprosperitetniji kvart na svijetu? Na zboru građana u školskoj knjižnici gradonačelnik Ivica Puljak obećao je ulaganja u Stobreč od nezamislivih 50 milijuna kuna i Stobrečani su te noći opijeni sanjali kako se njihovo oronulo mjesto pretvara u četvrt milijunaša, kao u nekom Singapuru, Šangaju ili Abu Dhabiju. Zavide im na ovom iskoraku u visoko društvo sve okolne općine, mjesta i kotarevi - viču za njima: "Di ste milijuneri!"

Malo ćemo razložiti ta ulaganja na prostije faktore. Obnova Stobreča, prema prezentaciji, uključuje obnovu vodovodnog i kanalizacijskog sustava, poznatu Aglomeraciju Split-Solin: od toga je na području njihova mjesnog odbora uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Stupe i dogradnja podmorskog ispusta Stobreč plus dio šetnice do Duilova. Najavljena je, potom, izgradnja Sportsko-rekreacijskog centra: sportske dvorane, bazena, kuglane i vanjskih sportskih terena.

Obećana je izgradnja školske dvorane, nadogradnja i energetska obnova osnovne škole, te obnova pomoćnog igrališta NK "Primorac", postavljanje umjetne trave i reflektora na glavno igralište.

E sad, koliko od ovoga stvarno profitiraju Stobrečani, kad u tih 50 milijuna eura ulazi oko 48 milijuna eura za vodno-kanalizacijski sustav od Bačvica do Stobreča, od čega dionica od Duilova do Stobreča stoji oko 12 milijuna eura, a cijeli projekt Aglomeracije od Trogira do Solina košta 400 milijuna eura. Kad se oduzme tih 48 milijuna eura, za ostale projekte ostaje oko dva milijuna eura. Za sportski centar, školu i školsku dvoranu, te "Primorčevo" igralište! Ajde i koji euro više, ali daleko je to od pedeset.

image
Paun Paunović/Cropix

Slušajući potrebe Stobrečana koje su zadnjih mjeseci iznosili u medijima, njima je trebala obnove rive, okončanje imovinsko-pravnog spora oko tzv. "Starog restorana" na rivi koje su željeli pretvoriti u javni sadržaj, dva parkirališta, 150 metara spoja mjesta sa šetnicom do Duilova i cesta od Lidla do ulaza u mjesto. A od toga – ništa.

Riva se raspada

- Riva nam je u raspadu i godinama tražimo da je se uredi, no gradonačelnik je kazao - a slušao sam ga nakon zbora u Stobreču i na radiju - kako se riva ne može urediti prije nego se donesu izmjene GUP-a. A otkad je obećao izmjene GUP-a... Iako ne smatramo da su uopće potrebne jer bi bila riječ o komunalnom zahvatu. "Stari restoran" uz rivu namjeravali smo pretvoriti u javnu namjenu: urediti društvenu dvoranu, novu ambulantu, ljekarnu ili poštanski ured.

Bivša pročelnica Maja Đerek izašla nam je u susret i uhvatila se složene imovinsko-pravne situacije, pa su od sedmero privatnih osoba koje su polagale pravo na zgradu, ostale tri. Dakle, proces se mogao dovršiti, ali Đerek je otišla, a sada Puljak odgovara da se tu ne može ništa i da bi bilo dobro da zgrada pripadne privatniku.

Pitali smo i za uređenje plaža uz 150 metara spoja sa šetnicom do Duilova koja se radi sklopu Agromeracije, pa je i to na dugom štapu. A di su onda ti projekti od 50 milijuna eura – komentira Vlado Tandara, predsjednik Mjesnog odbora Stobreč, dodajući kako bi se ljetni prometni kolaps u mjestu mogao ublažiti s dva parkirališta za koja su pronašli lokacije, ali ni to nije prošlo. Cesta od Lidla - nije prioritet.

Od svih ulaganja u stvarne potrebe Stobrečana, dakle, ostala je samo škola i dvorana, te sportsko-rekreacijski centar na "Streljani", koji nema projekta, samo skice.

- Naravno da podržavamo te projekte, ali daleko je to od 50 milijuna eura predstavljenih ulaganja u Stobreč, od čega su gotovo sva sredstva iz Aglomeracije koja se proteže od Trogira, preko Kaštela i Splita do Solina. To dobijaju svi. Mi imamo ozbiljnih komunalnih i infrastrukturnih problema o kojima nismo čuli ništa, osim – ne može se i vidjet ćemo – razočaran je Tandara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:06