StoryEditorOCM
Splittajnoviti objekt

Što je ovo?! Netko je punkt na splitskom Marjanu označio ćirilicom, tek rijetki su tamo nogom kročili

Piše Split SD
20. svibnja 2023. - 18:14

Šta je ovo? Titov bunker na Marjanu? I to označen ćirilicom?! Baš tako. Na Google mapi netko je Titov podzemni bunker pored Vile Dalmacije, njegove rezidencije kad bi boravio u Splitu, označio ćiriličnim pismom.

Ništa čudno, na Googlovim mapama može svatko, uz registraciju i par klikova, označiti što ga volja, od kafića do apartmana, pa se eto našao i netko tko je "zapišao" teritorij ćiriličnim natpisom bunkera za koga danas malo tko i zna, a još je daleko i manji broj onih koji su tamo nogom kročili.

image

Ako ne znate ćirilicu: piše da se Titov podzemni bunker nalazi na Meštrovićevim šetalištu u Splitu

Screenshot Google Maps
image

Titov podzemni bunker na Marjan označen je na Google Mapi ćirilicom

Screenshot Google Maps

U njega je prije nekoliko godina ušao fotograf Goran Leš i za Splitski portal snimio ekskluzivne fotografije koje možete vidjeti na ovom LINKU.

Riječ je o podzemnom objekt u sklopu Vile Dalmacije koji, već desetljećima, zbog potpune nedostupnosti rezidencijalnog kompleksa, budi maštu građanima, piše Splitski portal.

Oko nešto pažljivijeg promatrača primjetit će veliki tunelski otvor uklesan u stijenu zapadne strane uvale u kojoj se davne 1914. smjestila vila Schiller (sadašnja vila Dalmacija), koju je 1947. primjetio Josip Broz Tito i prenamjenio je u svoju osobnu rezidenciju.  Tunel je pregrađen velikim pomičnim metalnim vratima, a iza njega nalazi se potkop za smještaj manjeg broda. Opremljen je tračnicama za manevriranje broda na suhom, navozom i vitlom za uvlačenje. Uskim hodnikom glavni potkop je spojen kompleksom tunela nešto manjih dimenzija, koji se prostire kamenom stijenom između vile Dalmacije i MedILS-a. Centralni „kružni tok“ sadrži brojne prostorije i sanitarne čvorove koji su se trebali koristiti u slučaju nužde. Cijeli bunker, osim glavnog brodskog ulaza, ima dodatna dva pomoćna ulaza sa sjeverne strane, dobro zakamuflirana u kamen i raslinje. Jedan od koridora vodi na južnu stranu, no potpuno je zazidan i ne zna se što je sa druge strane, pisao je Splitski portal.

‘Jo kad navalimo ovo lito na žalo Vile Dalmacije, bit će tuče, svitu moj, ali nema veze, svi ćemo se ćutit ka Tito!‘

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:56